Aktuális cikkek

BABONALBIT!

Nem kell kompromisszumot kötnie! Vannak olyan búzafajták, amelyeknél a kiemelkedő termőképesség mellé megbízható malmi paraméterek társulnak. És mi történik, ha ezeket a jó tulajdonságokat tovább fokozzuk egy remek növénykondicionálóval? Az Agromag Kft. olyan szerencsés helyzetben van, hogy a termékpalettáján szerepel egy ilyen fajta és egy olyan készítmény, amit csávázószerként használva bivalyerős immunrendszert biztosít a növények számára.

A hitelesség kedvéért a GOSZ-VSZT országos őszi búza posztregisztrációs fajtakísérlet – amely mindenki számára elérhető – eredményeinek segítségével fogom bemutatni a Babona legfontosabb értékmérő tulajdonságait. A fajtakísérlet immáron 12. alkalommal fogja a termelőket segíteni a választásban. A szervezők a kísérletben szereplő fajtaösszetételt évről-évre frissítik, ennek köszönhetően az elmúlt 11 év alatt 142 fajta vett részt a megmérettetésben. A mi kiválóságunk, a Babona 7 alkalommal szerepelt ebben a sorozatban, ami önmagában kiemelkedő teljesítmény a rendszer kritériumait nézve. 

A Babona 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban első lett a búzafajták között, csak egy gyenge beltartalmú hibridbúza termett többet nála. 2014-ben az egyike volt annak a két fajtának, amely 8 tonnánál nagyobb termésátlag mellett 30% feletti sikért produkált. 2015-ben csak a Babona volt arra képes, hogy a 9 t/ha termésátlagot átlépje és mellette meghaladja a 30%-os sikértartalmat, ezzel az eredménnyel a legjobb minőségi paraméterekkel rendelkező fajta lett a kiemelkedő hozamot elérők között. 2015 és 2017 átlagában csak a Babona és a Weronka tudta azt a kivételes eredményt nyújtani, hogy termésben és minőségben is a megfigyelt időszakban résztvevő fajták átlagán felül teljesítsen (1. ábra). 

2015 és 2017 között 21 fajta vett részt mindhárom évben a kísérletben. A 1. grafikon I. szegmensében található a 9 nagy termőképességű fajta, amelynél az átlagon felüli termésátlag mellé átlagon aluli sikértartalom társul. A II. részben látható az a két fajta, amelyeknél az átlagon felüli termésátlag mellé átlagon felüli sikértartalom is társul. A III. szegmensben mindkét paraméterben átlagon alul teljesítő fajta látható. A IV. részben található a 9 minőségi búzafajta, amely átlagon felüli sikértartalommal és átlagon aluli termésátlaggal rendelkezik.

Az a tény, hogy a Babona esetében a kiemelkedő terméspotenciál mellé malmi minőségi paraméterek társulnak, már önmagában létjogosultságot ad a fajtának a piacon. Azonban ennél lényegesen sokrétűbb a helyzet. A Babona rendkívül megbízható. A kezdeti fejlődése és bokrosodó képessége az átlagosnál némileg jobb. Kiváló a szárszilárdsága és a betegség-ellenállósága, különösen a levélbetegségekkel szemben. A 2014-es sárgarozsda fertőzést sikeresen átvészelte megtartva a genetikai hátteréből adódó kiemelkedő terméspotenciált és a malmi minőséget. A Babona sikeresen megvédhető a kórokozók és kártevők ellen egy-kétszeri kezeléssel. Az első kezelés alkalmával érdemes egy olcsó készítményt választani, a második alkalommal egy szisztémikus szert célszerű használni. Érdemes harmonikus tápanyag-utánpótlásra törekedni, amit rendszerint meghálál a Babona minőségben és mennyiségben is. A fajta minimális veszteséggel betakarítható és az átlagosnál jobb a szalmakihozatala. Azokon a helyeken, ahol bevált a fajta minden évjáratban üzemi szinten a legjobb termésátlagok között szokott szerepelni és rendszerint malmi minőséget állapítanak meg a termés bevizsgálása során.

Gondoljon bele, ha egy ilyen jó tulajdonságokkal rendelkező fajtának az ellenállóképességét tovább fokozzuk és lecsávázzuk a vetőmagot Albittal, akkor milyen eredmények érhetők el vele!  Mi megtesszük ezt, mert nekünk fontos az Ön sikere. Tegyen Ön is a sikerért! Kezelje az állományát Albittal!

1. ábra – 2015 és 2017 között a GOSZ-VSZT posztregisztrációs kísérletben szereplő fajták termésátlaga és sikértartalma (forrás: GOSZ-VSZT, szerk.: szerző)

Az Albittal történő csávázásnak köszönhetően még kevésbé lesz fogékony a Babona a csírakori betegségekre, ezáltal jobb kelési aránnyal számolhatunk a kezeletlen vetőmaghoz képest. Az Albit, a hatóanyagának köszönhetően a vetőmag körül támogatja a talajban élő hasznos szervezetek életfeltételeit, ezáltal elősegítve a gyorsabb tápanyag-feltáródást, ami jobb kezdeti fejlődést biztosít a növények számára, így gyorsabban kinőnek a fiatalkori kártevők foga alól.

Az állománykezeléseknek köszönhetően – amit érdemes a gyomirtással egy menetben elvégezni – sokkal gyorsabb lesz a Babona védekező reakciója a stresszhelyzetekre. Lényegesen gyorsabban fognak gyógyulni a növényeken ejtett mechanikai sérülések, ezáltal lecsökkentve a kórokozók általi felülfertőzéseket. Az Albit használatával csökkenthetjük a környezet okozta stresszhatásokat. A kondicionálás által javítjuk a Babona természetes immunizációs mechanizmusait, aminek köszönhetően elkerülhetőek a mikotoxin szennyeződések, javul a termés minősége és nem mellesleg termésnövelő hatást érhetünk el vele.

A Babona rendkívüli genetikai hátterét leginkább intenzív termesztéstechnológia mellett tudja megmutatni. Ha a kiemelkedő termésátlaga mellé társuló kiváló évjáratbiztonságot kombináljuk az Albit hatóanyaga által élesített védekező mechanizmusokkal, akkor egy kiváló receptet kapunk az időjárási anomáliák és a kisebb termesztéstechnológiai hibák ellen.

Ha Ön is jó adottságok között gazdálkodik, mindenféleképpen próbálja ki a Babonát Albittal csávázva! Vesse el a BabonAlbitot, adja hozzá szakértelme legjavát és büszkélkedjen el a kiemelkedő termés mellé társult remek minőséggel! Sikeres búzatermesztést kíván az Agromag Kft.

Farkas-Csamangó Tamás

30/471-9874

www.agromag.hu

Hozzászólás a cikkhez