Aktuális cikkek

Nov@ – Valami Új!

Sokoldalúan alkalmazható, lombon és talajon keresztül is ható növény­kondícionáló

Az erős piaci verseny és az éghajlati anomáliák miatt a gazdálkodóknak még növekvő ráfordítások mellett is egyre nagyobb erőfeszítésbe kerül a nyereséges termelés, várakozásaikat azonban a szeszélyesebbé, sőt szélsőségessé váló időjárás gyakran felülírhatja. Azokban a gazdaságokban, ahol a termesztéstechnika minden elemét magas szinten alkalmazzák, a műtrágya adagok növelésével vagy növényvédelmi eljárásokkal és más eddig is alkalmazott technológiai elemmel már nem lehet számottevően növelni a termelés biztonságát, illetve a jövedelmezőséget. Európában a 2000-es években, majd hazánkban a 2010-es évektől megjelenő biostimulátorok a termésnövelő anyagok egy olyan új csoportjának bizonyult, amelyeket megfelelő szaktudással alkalmazva, még képesek lehetnek a termelők a gazdasági eredmény növelésére vagy éghajlati stressz és technológiai hibák okozta terméskiesések mérséklésére.

A növényi biostimulátorok felhasználása során nyert kedvező eredmények meggyőzték a termelőlket e termékcsoport használatának szükségességéről. Ennek köszönhetően a termékkör felhasználása Európában évente több, mint 12%-al nő és már több, mint 6, 2 millió hektáron kerül bevetésre.

A biostimulátorok közös jellemezője, hogy hatóanyagaik kedvező irányban szabályozzák a gyökérzóna működését és a növény anyagcsere folyamatait. Alkalmazásuk lehetővé teszi, hogy növekedjen a növényi tápanyag felvétel intenzitása, a stressz tolerancia, továbbá javuljon a termés minősége és növekedjen a mennyisége.

A több, 40 éves gyártói múltra visszatekintő Biolchim S.P.A. terméke a Nov@ biostimulátor új generációs növény­kon­dícionáló a biostimu­látorok fejlesztésében élenjáró olasz finom műtrágya gyártás terméke.

A Nov@ alkotóelemei: növényi kivonatok, szerves savak, vitaminok, kelatizált mikroelemek.

  • Szárazanyag tartalma: 25%
  • Szervesanyag tartalma: 75%
  • Szerves C tartalma: 10%
  • N tartama: 1%
  • Szerves N tartalma: 1%.

A Nov@ fokozza a gyökérfejlődést és a tápanyagfelvételt. Támogatja a kiegyensúlyozott vegetatív fejlődést, továbbá növeli a gyümölcs méretet és az egyöntetűséget.

A termék engedélyezett a biotermesz­tésben.

A gyökérfejlődésre ható komponensek a Nov@-ban található fitoszaponinok, poliszaharidok, a Glicin-betain és szerves savak, melyek együttesen szinergikus módon formálják és javítják a gyökérfejlődést, fokozzák a tápanyag felvételt és kedvező hatással vannak a talajszerkezet alakulásra is.

A tápanyag felvételt támogató alkotórészek a termékben lévő poliszaharidok,  aminósavak, vitaminok és kelatizált mikroelemek, amelyek kiegészítik és teljessé teszik a gyökérfejlődésre gyakorolt hatást azáltal, hogy fokozzák az anyagcserét és hormonegyensúlyt teremtenek a sejtnedvekben.

Alkalmazás:

A NOV@ felhasználása során két fő alkalmazási módot különböztethetünk meg.

1. talajkezelés formájában, öntözéssel kijuttatva 15–20 l/ha dózisban – 2–4 kezelés megfelelő fenofázisokhoz időzítve.

  • Gyümölcs és étkezési szőlő kultúrában: a virágzás kezdetén, kötődéskor, majd a gyümölcs növekedés időszakában kijuttatva.
  • Földieperben 10–15 nappal a kiültetés után, a vegetatív növekedés beindulásakor, virágzás előtt és gyümölcs növekedéskor alkalmazva.
  • Szabadföldi (és hajtatott zöldség) és ipari növény kultúrákban, ültetés után 10–20 nappal, első terméskötés után, és termésnövekedés időszakában.
  • Levélzöldség növények kiültetése után 10 nappal.

2. A másik alkalmazási terület levéltrágyaként, szinte minden kultúrában 4 l/ha dózissal.

A főbb kultúrákban az alábbiak szerint javasolt kezeléseket végezni.

Kalászosok: mivel a Nov@ talajon és levélen is hasznosul. a kalászos kultúrák 3–4 leveles kortól szemképződésig kezelhetők egy vagy több alkalommal, 4 l/ha dózissal a jobb kondíció és a nagyobb terméshozam elérése érdekében. A kezelt állomány a betegségeknek is jobban ellenáll.

Kukorica: az utóbbi évek mind szélsőségesebbé váló időjárása következtében a kukorica kultúrát minden évben folyamatosan érik stressz hatások, a vegetáció kezdetén hideg, majd a virágzástól hőstressz, aszály. E hatások kivédésére néhány leveles kortól címerhányásig alkalmazható a Nov@ 4 l/ha-os dózisa. A kezelés hatására a növényben fokozódik a fotoszintézis, erőteljesebb lesz a vegetatív növekedés, a növény több energiát tud mozgósítani a termésképzésre. A kezelés(ek) hatására gyorsabban épül föl a növény a különböző stresszes állapotokból. Az említett élettani hatások eredője, jó néhány kísérlet tanúsága szerint a 10%-nál is magasabb terméstöbblet lehet.

Ha nem a stressz hatások kivédése a cél, az alkalmazás optimális időszaka a 8–10 leveles fejlettség.

Napraforgó: a környezeti depressziót okozó tényezők kivédésére 3–4 leveles kortól a betakarítás előtti időszakig végezhetjük a kezelést Nov@ 4 l/ha-os dózisával, beleértve a virágzás időszakát is. A napraforgó fokozottan érzékeny a gyomirtószerekre, a Nov@ a Clearfield és Clearfield Plus gyomirtási technológia készítményeivel együttesen kijuttatva gyorsan megszünteti a sárgulásos levéltüneteket (Yellow Flash hatás) a növényen. A megfelelő időben (4–8 leveles napraforgó) elvégzett 4 l/ha-os dózisú kezelés hatására a fokozott fotoszintézisnek köszönhetően egyöntetűbb lesz az állomány és akár 10–20%-os terméstöbblet is realizálható a kezeletlen kontrollhoz képest.

Őszi káposztarepce: a téli időszak után a lombon keresztül kijuttatott 4 l/ha-os dózisú Nov@ kezelés megnöveli a repce fotoszintetikus aktivitását, kiváló kondíciójú, homogén állományt eredményez, Gyorsan regenerálja a fagykár és homokverés okozta sérüléstől szenvedő növényeket, mivel fokozza a tápanyagfelvételt. Minden fenofázisban, még virágzásban is kezelhetjük az állományt.

Hüvelyesek, zöldborsó, zöldbab, szója: a hüvelyesek különösen érzékenyek a nagy melegre és az utóbbi években növekvő számban jelentkező hőségnapokra. A magas hőmérséklet vagy a gyomirtó szerek által kiváltott stressz okozta terméskiesés elkerülése érdekében a növényvédelmi kezelésekkel együtt kijuttatott biostimulátor (Nov@ 4 l/ha) fejlett és ellenálló, homogén állományt hoz létre. 3–4 leveles korban, virágzásban vagy gyomirtó szer kezelés után juttassuk ki a készítményt.

A magas szerves anyag koncentrációjú, számos biológiailag aktív komponenst tartalmazó Nov@ biostimulátor, mely a talajon keresztül és a növények levelén felszívódva egyaránt képes fokozni a növény anyagcseréjét és fotoszintetikus aktivitását, kedvező időjárási körülmények között és stresszhelyzetben egyaránt, már kis dózisban is (4 l/ha) gazdaságos és megbízható eszköz a gazdálkodók kezében a főbb szántóföldi növények jövedelmező előállításához.

Varga Attila

növényvédő mérnök, szaktanácsadó

Hozzászólás a cikkhez