Aktuális cikkek

Gyümölcs fajtaújdonságok az Agromash Expon

Sikerrel szerepeltek a Holland Alma Kft. Gyümölcsfaiskola ellenálló gyümölcsoltványai a januári Agromash Expon. Ezt mutatta a faiskola standjának látogatottsága. Az ide látogatóknak lehetősége volt betekintést nyerni a faiskola által végzett honosítási munka eredményeibe, valamint megtekinthették az előállított oltványok minőségét is.

A Holland Alma szaktanácsadói a kiállított oltványokon bemutatták az alapvető telepítési és metszési szakmai fogásokat az újonnan telepítendő oltványok esetében. Mindezek mellett látogatóink a kóstoltatás keretén belül megismerkedhettek a legújabb fajták és fajtajelöltek élvezeti értékével. Az új fajták friss gyümölcse mellett, a préselt natúr levek is nagy sikert arattak.

A 2010-ben bevezetett Naturalma Program fajtái mellett a legfrissebb európai újdonságok is megjelentek a standon. A kiállítás sztárja a Dél-Tirolban egyre inkább terjedő Bonita volt. Ez az október közepén érő tűzpiros fajta már a szüreti értettséget megelőzően egy hónappal eléri teljes fedőszín borítottságát még a színesedésre kedvezőtlenül ható évjáratokban, a száraz és páraszegény termelői körzetekben is. A kiegyenlített gyümölcsmérettel ren­delkező, varasodás és lisztharmat ellenálló fajta éppen ennek köszönheti gyors terjedését Nyugat Európában. A Pink Lady rezisztens utódának tekintett Bonita a Cripps Pink és a Topaz keresztezésének eredménye és rendelkezik a szülőfajták előnyös tulajdonságaival. Megjelenése egyedi, a gyümölcs alakja és színeződése, valamint íze összetéveszthetetlenül megkülönbözteti a piacon elérhető valamennyi almától. Rendkívül jó tárolási tulajdonságainak köszönhetően várhatóan Magyarországon is meghatározó és elterjedt fajtává fog válni. A legtöbb érdeklődő a Bonita miatt kereste fel a faiskola standját, de a Bonita mellett sokan érdeklődtek a júliusban érő rezisztens Allegro és a szeptemberi érésű Galiwa iránt is. 

A Naturalma márkanév alatt szaporított fajták – Luna, Sirius, Orion, Red Topaz, Rozela – termesztése már jelentős termőfelületen folyik. Egyre több termelő ismeri fel, hogy a Naturalma fajták rezisztenciájára alapozva egyszerűbben és alacsonyabb ráfordítások mellett lehet biztosabb piaci háttérrel rendelkező bio termelést folytatni. A bio bébiétel gyártók próbagyártási eredményeiben a Naturalma fajták a hagyományos fajtáknál kedvezőbb eredményeket hoztak. Ezáltal új piaci lehetőség nyílhat a Naturalma termelők előtt. Az almafogyasztók a fajtaújdonságokkal a Spar és Interspar üzletekben találkozhatnak.

A Naturalma fajtakör mellett a faiskola már piros belsejű rezisztens almafajták szaporítását is megkezdte, de ugyanígy megtalálhatók a jól bevált régi fajták is a kínálatban. Az alap Idared helyett azonban inkább már a színesebb Red Idaredet ajánlják. A Jonagold klónok közül a Red Jonaprince, a Red Delicious fajtkörből pedig a Jeromine kedveltségéről számoltak be.

Az idei Agromash igazi partnertalálkozó  volt, ahol a belföldi gazdálkodók mellett szép számmal jelentek meg a faiskola külföldi partnerei is.

A Holland Alma munkatársai elmondták, hogy náluk az elsődlegesen megatározó almaoltvány előállításon kívül jelentős a szilva, a meggy, a cseresznye, a kajszi, a körte és a birs szaporítsa is, valamint az idei évtől visszaveszik a palettára a diót is.

A Top szilvasorozat tagjai közül a Topend Plust emelték ki, melynek kizárólagos szaporítási joga a faiskolánál van. A magyar kajszifajták mellett pedig a szuper korai Wonder Cot-ot és Magic Cot-ot, valamint a Cot sorozat más tagjait említették meg, mint újdonság.

A Holland Alma munkatársai egyértelműen sikeresnek ítélték a 2019-es Agromas Expo Kiállítást és elárulták azt is, hogy a következő közönségtalálkozójukat február 21.-én Vásárosnaményban tartják, ahol növényvédelmi és tápanyag gazdálkodási kérdések mellett az alma piaci helyzetét és a 2019-es év metszési stratégiáját fogják górcső alá venni.

Hozzászólás a cikkhez