Aktuális cikkek

Nincs rossz idő, ha jó céget választ

Növényvédelmi tanácskozást tartottak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Baktalórántházán 2019. január 29.-én. Ezúttal a Sumi Agro szaktanácsadója, területi képviselője, Simon Zoltán, valamint Biolchim szakértője, Czikó Dénes tartott előadást. A szakemberek arról hallhattak értékes információkat, hogy miként érhető el az, hogy a szántóföldi növények a számukra kedvezőtlen időjárás esetén is jól teremjenek. 

Czikó Dénes

A rendezvény résztvevői egyperces néma felállással tisztelegtek a 2019. január 17-én elhunyt Sallai Pál, az egykori Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Növény-egészségügyi és Agrokémia állomás ny. igazgatójának, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete tiszteletbeli elnökének emléke előtt. 

Az rendezvény szakmai részében Simon Zoltán, a Sumi Agro szaktanácsadója, területi képviselője elmondta, hogy a Sumi Agro alapvetően egy ázsiai, közelebbről Japán cég. 72 ezer embert foglalkoztat, s 560 leányvállalattal rendelkezik. A világ egyik legnagyobb kereskedelmi vállalata. A központja Tokióban van. Az divíziója világ minden részén tevékenykedik, s igen sok gyárat képvisel. 42 terméke van a piacon. Újdonság az Aperon, a Moderátor, a Wakizasi, a Green Miracle, a Shigeki és a Kudos. De vannak csomagjaik és speciális termékei is.

A magyar részleg forgalma az utóbbi 5 évben megháromszorozódott. A japánokra jellemző a fejlesztés, a pontosság és a megbízhatóság. A japánok által folytatott kísérletek nagyon-nagyon megalapozottak. A cég teljes portfóliót tud nyújtani a kalászosok, a kukorica és a gyümölcsösök, illetve számos más növény védelmére is. 

Szabolcs-Szatmár-Beregben az egyik legfontosabb szántóföldi növény a kukorica. A vetésterülete 90–95 ezer hektár. Ebben a kultúrában a Sumi Agronak komplett technológiája van. A kukoricabogár ellen jó lenne védekezni, de ez a gazdák körében nem igazán jellemző. Pedig a kukoricabogár egyre nagyobb kárt okoz. Megrágja a növény gyökerét, de a többi talajlakó kártevő is nagy gondokat idéz elő. 

Az előadó hangsúlyozta, hogy a kukoricabogár elleni védekezésként a vetésváltás szükséges, de nem elegendő. Kiderült ugyanis, hogy a kukoricabogár megél a gyomnövények gyökerein is, sőt megeszi a búza gyökerét is. Önmagában a vetésváltással nem oldható meg a probléma. Talajfertőtlenítés is szükséges, s nemcsak a kukoricabogár ellenében. Jó lenne, ha magát a bogarat is elpusztítanánk, hogy ne rakjon annyi tojást, hogy ne legyen nagy a lárvakártétel. A virágzó kukoricát a Mospilannal érdemes kezelni. 

A kukorica gyomirtását nézve Szabolcs-Szatmár-Bereg halmozottan hátrányos helyzetű, mert olyan óriási mennyiségű gyommag van a talajban, hogy bizonyosan a következő 50 évben is kell gyomirtást végezni. Például a kakaslábfű, a parlagfű, a libatop, a disznóperéj, a mezei acat, a kölesfélék, a csattanó maszlag hatalmas gondot okoz. A parlagfű mennyisége összefügg a napraforgó-termesztessél is. 

Aki meglátja a tábláján az első fenyércirkos foltot, az próbálja meg kiásni, többször legyomirtózni, mert ha elterjed, akkor nagy lesz a baj. A kukorica másik fontos gyomnövénye a parti köles. Hála istennek, a száraz  időjárás nem kedvezett neki. De oda kell rá figyelni, mert nehéz kiirtani. A napraforgó árvakelést is meg kell említeni. Ne várjuk meg, hogy a gyomok lábszárközépig érjenek, meg nagyobbak legyenek a kukoricánál, mert egyébként hatalmas lesz a termésveszteség. Minél korábban irtsuk a gyomokat. Ne engedjük meg, hogy a gyomoknak nagy legyen a kultúrnövény-elnyomó képességük. 

A neves szakember számos kivetített fényképpel szemléltette, illusztrálta az általa elmondottakat és a minél eredményesebb, hatékonyabb, ugyanakkor környezetbarát növényvédelem kivitelezésének mikéntjét, s ajánlott időpontját. Ismertette a termékek hatóanyagát és hatásmechanizmusát. Konkrét helyszíneket is megemlített, illetve mutatott a különböző növényvédelmi beavatkozások, vagy éppen azok elmaradásának hatásairól, következményeiről, tanulságairól. 

Simon Zoltán kiemelte, hogy a fejlődés a szerek kombinációjának irányába megy, vagyis hogy 2–6-féle hatóanyagot kevernek a tartályokba. Hogy ezt gyárban készítik-e el, vagy a növényvédő személy maga hozza-e létre a keveréket és juttatja a tartályokba, az a jövő zenéje. Az egy hatóanyagú termékektől lassan el kell köszönni, mert nem tudnak minden talajtípusra és gyomfélére megfelelni.   

A növénynek a szája a gyökere

Biolchim szakértője, Czikó Dénes előadásában elmondta, hogy a termékeik szavatossági ideje 5 év. Ezzel egyedülállók a lombtrágyapiacon. Csak és kizárólag regisztrált biostimulátorokat juttatnak a magyarországi piacra. Czikó Dénes maga is gazdálkodik, ami azt jelenti, hogy az általa ajánlott készítményekről saját tapasztalattal is rendelkezik. 

Biolchim azon ritka cégek közé tartozik, amelynek az általa használt alapanyagok termelése a saját kezében van. 

2008-ban a cég forgalmának 80 százalékát az olaszországi piac adta. A Biolchim ekkor kezdett igazán nyitni az exportpiacokra. Most már 47 országban van képviseletük. 

Mi a termelők célja, hogyan tudják az eredményüket növelni? Terület nem áll a rendelkezésünkre korlátlanul. Az egy hektárra eső termésmennyiséget kell növelnünk. Hogyan tudjuk ezt megtenni? A technológiát mindenképpen javítanunk kell. Ez hogyan valósítható meg hatékonyan? Úgy, hogy növeljük a termés mennyiségét, fokozzuk a termésbiztonságot, javítjuk a minőséget és fokozzuk a növények betegségekkel szembeni ellenálló-képességét. 

Az alapműtrágya- és a növényvédőszer-felhasználás stagnál. Magyarország szántóterületein a szervestrágya-felhasználás csökkent. Részben azért, mert drága, valamint költséges a mozgatása, meg nincs is belőle elegendő. 

A biológiai készítmények használata került előtérbe és folyamatosan bővül. A talajművelés és vetéstechnika az elmúlt időszakban sokat fejlődött. Azontúl a tápanya-utánpótlás még mindig meglehetősen egyoldalú. Nitrogént adnak, foszfort és káliumot már nem annyira. A mikroelemek aztán tényleg sok helyen hiányoznak a talajból. Pedig mindenféle növényi kultúra igényli őket. A kalászosoknak réz, a kukoricának cink, az olajos növényeknek bór, stb. igencsak kellene. 

Mire van szükség a sikeres növénytermesztéshez? Megfelelő talaj-előkészítésre, jó magágyra, az adottságoknak megfelelő növényfajtára, okszerű növényvédelemre, -kezelésre, tervezett és okszerű tápanyaganyag-utánpótlásra, továbbá növénykondicionálásra. 

Mi a célunk? Optimális mennyiségű és minőségű növényállomány, méghozzá kiváló kondícióban, kórokozóktól és kártevőktől, gyomoktól mentes terület elérése, s nagy mennyiségű és jó minőségű termés. 

A termésmennyiségre negatívan ható tényezők: ha megcsúszunk a vetésekkel, nincs kellő mennyiségű csapadék, általában most már légköri aszály van, jöhet jégverés, terméskötődési problémák, nem megfelelő talajszerkezet, rossz tápanyag-utánpótlás, gyenge talaj-előkészítés. 

A Biolchim cégnek elvileg mindenre van megoldása, amellyel segíteni tudja az adott gond csökkentését. 

Czikó Dénes szerint hazudik, aki azt mondja, hogy a tápanyag a növénynek száz százalékosan odaadható lombon keresztül. A károsító hatások lombon keresztül csupán mérsékelhetők. A növénynek a szája a gyökere. Ha jó a növény indulása, arra lehet építkezni. 

Közismert, hogy a foszfor gyengén mozog a talajban. A korai vetéseknél nagy a foszfor jelentősége, s túl kell tervezni. A hazai talajok fele cinkkel gyengén ellátott. A talajban való mozgékonysága csekély. Különösen a hajtásnövekedéshez optimális mennyiségre nagy szükség van. 

A startel műtrágya nagyon ajánlott, mert sokszor a talajok foszfor és cink tartalma nehezen felvehető a növény számára, így annak növekedése és gyökérképődése is erősen korlátozott. Az erőteljesebb, egyöntetűbb kelés érdekében érdemes a vetéssel egy menetben startelt adni, ahol a megnövelt foszfor, cink, vagy a szervesanyag-tartalom biztosítja a növények egyenletes, stresszmentes korai fejlődését. A startel használatának előnye a magasabb tőszám és a nagyobb terméshozam is.   

A Biolchim startel kínálata egyedülálló, mert mindenféle kijuttatási módhoz professzionális megoldást tud kínálni, legyen az folyékony, mikrogranulált, vagy szerves granulált startel. 

Czikó Dénes szerint a folyékony startel oldja meg a magyarországi gazdatársadalom legfőbb problémáját. Az új vetőgépek is egyre inkább erre alkalmasak. Az új kultivátorok mindegyikén van folyékony kijuttatható. Ugyanis a csapadékhiány miatt a startel folyékonyságára kell törekednünk, hogy ne legyen szükség vízre a „működésbe” lépéséhez. Viszont a folyékony startelnél vigyázni kell arra, hogy erős a sava, ezért műanyag, illetve saválló anyagból készüljön a vetőgép startellel érintkező része, különben „megeszi” azt. A felhasználási javaslat: 10–20 liter hektáronként. Az összetétele: 3% nitrogén, 30% foszfor és 7% cink.  

Az előadó informálta a gazdákat a Nov@ szerves granulált startelről is. A hu­minsavakból, fulvosavakból, glicin-be­ta­inból és aminosavakból áll. A szervesanyag-tartalma 55%. Reverzibilisen megköti a tápanyagot és a vizet. Növeli a talaj mikrobiológiai aktivitását, serkenti a gyökérképződést, fokozza a növény stressztűrő képességét és hosszú a hatástartama. 50–100 kg kijuttatását javasolják a vetéssel egy menetben. A felhasználása a biogazdálkodásban is engedélyezett. Az ára miatt főként a kertészetben alkalmazzák. 

Cselényi György 

Az előadás teljes anyaga itt meghallgatható: https://www.facebook.com/100001770278574/videos/2114405511961771/?id=100001770278574

Hozzászólás a cikkhez