Aktuális cikkek

A hazai gabonatermesztőkben igenis ott van a szándék az új tudás befogadására

2019. január 17-én Debrecenben, az ottani agráregyetemen befejeződött a Magro.hu által szervezett III. KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozat. A kaposvári nyitóeseményhez hasonlóan a Hajdúságban is sok gazdálkodó követte figyelemmel az előadásokat, amelyek a két fő gabonafélénk teljes termesztéstechnológiáját mutatták be, kiemelve az újdonságokat. A több száz résztvevő a bizonyíték arra, hogy a hazai gazdálkodók egy jó része is kíváncsi és hajlandó tanulni, ami biztató a magyar mezőgazdaság jövőbeni sikeressége szempontjából.

Bár sok szó esik a kukorica és a búza termesztéséről, mégsem lehet róluk eleget beszélni. A tevékenységek eredményessége sok céget és gazdálkodót, valamint közvetve sok családot érint, ráadásul még nemzetgazdasági szinten is súlya van. Ugyanakkor még jócskán van tere a fejlődésnek, mert az itthon használt technológiák nem minden esetben kielégítőek és sokszor hiányzik a tudatosság a meghozott döntések mögött. Ennek következtében pedig a hazai terméshozamok jelentősen elmaradnak a potenciálistól és a minőséggel is vannak problémák.

Éppen ezért nagy az érdeklődés az olyan események iránt, mint amilyen a Magro.hu Kukorica és Búza Konferenciasorozata, ahol rövid idő alatt sok hasznos tudás befogadására van lehetőség. A legutóbbin is sok érdekes előadás hangzott el.

Csekő József, a Corteva Agriscience munkatársa, cége megoldásait mutatta be a megváltozott klimatikus viszonyokra. Azaz, hogy átgondolt talajműveléssel, tápanyag utánpótlással, a talajfunkciók javításával és genetikai megoldásokkal, például a növénynemesítéssel, mit tehetünk az aszálykárok kivédésére.

Almás Roland, a Maisadour Hungária Kft. régió vezetője, egyúttal, mint gazdálkodó, a kukorica termesztéstechnológiáját taglalta termelői szemmel. Megmutatta, hogy szakértőként mit tesz ő másként, például, a vetésben és a hibrid kiválasztásában, mint egy átlagos gazda.

Kézér Zsolt, a Lakkos Kft. értékesítésért felelős régióvezetője, a talajművelésben rejtőző precíziós lehetőségeket ismertette a hallgatósággal, részletezve az UST, azaz a felszín alatti vetéstechnológia által elérhető eredményeket szám- és költségadatokkal.

Zsila József, a Timac Agro Hungária Kft. vezető szaktanácsadója, bemutatta a kukorica- és búzatermesztésben javasolt talajközpontú megközelítést a tápanyagellátásban. Szemléletes példákkal illusztrálta, hogy az egyes mikro-, mezo- és makroelemek hiánya a talajban mekkora terméskiesést eredményez, és hogyan lehet a problémát orvosolni.

Pais István, a Huminisz Kft. ügyvezetője és kereskedelmi vezetője és Stéger Domonkos, a cég technológiai és termékfejlesztési vezetője, a Huminisz-technológiában rejlő lehetőségeket vette sorra. Bemutatták, hogy miért is van helye a huminsavas növénykondicionálóknak, biostimulánsoknak a termesztés-technológiában.

Wágner József, a Carmeuse Hungária Kft. üzletfejlesztési menedzsere, a talajsavasodás folyamatát és jeleit vizsgálta meg előadásában és ennek kezelését, a helyes talaj pH-javítás gyakorlatát ismertette. Kitért arra is, hogy hol vannak még tartalékok a termelés eredményességének növelésében.

Lakatos Ferenc, az EuroChem Agro Hungary Kft. szaktanácsadója a nitrogénfelvétel hatékonyságáról és a kontrollált átalakulású műtrágyák nyújtotta előnyökről beszélt.

Dr. Nagy Antal, adjunktus, a Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézet munkatársa, a felmelegedés miatt a jövőben várhatóan egyre nagyobb kártételt okozó kukoricamolyok problémakörét járta körül.

Németh István, a Magro.hu mezőgazdasági piactér, ügyvezetője arról tartotta előadását, hogy milyen módszerekkel javítható a gabonaértékesítés eredményessége. Mi az a három módszer és eszköz, aminek a segítségével az árbevétel jelentősen növelhető.

Tóth Éva, a Bauer Hungária Kft. ügyvezetője, a vízgazdálkodást és az öntözéstechnológia kialakításának lehetőségeit vette górcső alá. Megmutatta, hogy mik az esőszerű öntözés előnyei és hátrányai, illetve milyen öntözőgépekkel és –berendezésekkel valósítható meg a környezetkímélő öntözés.

Párkányi Gábor, az SGS Hungária Kft. üzletágvezetője, a termények mintavételéről, a minőségről és az azt befolyásoló körülményekről osztotta meg gondolatait. Részletesen felsorolta a tárolás során előforduló minőségi problémákat, de javaslatokat tett a megelőzés és problémakezelés lehetőségeire is.

Berkes Gábor, a Cargill vezérigazgatója és regionális gabona-kereskedelmi vezetője, a közeljövőben várható gabonapiaci lehetőségeket vázolta fel. Összefoglalta a kereslet és kínálat változásának rövid távú forgatókönyvét és ennek a hazai gazdálkodókra gyakorolt hatásait is, de útmutatással is szolgált a jövőre nézve.

Nagy Bence, a Magtár Plusz Automatizálási Kft. MagtárGPS üzletágvezetője, a helyspecifikus mezőgazdaság költséghatékony megvalósíthatóságának lehetőségeit ecsetelte. Arról beszélt, hogy hogyan lehet viszonylag kis költséggel a precíziós növénytermesztésbe fogni úgy, hogy annak árbevételben kifejezett pozitív hozadéka legyen.

Héjja Csaba, a Linamar Hungary Zrt. Oros Divíziójának kiemelt ügyfélkapcsolat-tartója, azokat a tudnivalókat sorolta fel, amelyek a kukoricabetakarítás veszteségeinek csökkentését eredményezik a növény és az adapterek oldaláról.

Kövesdi József, a Senit Kft. Okosfarm technológiai projekt ügyvezetője, azt mutatta meg, hogyan néz ki és épül fel egy Okosfarm a gyakorlatban, illetve milyen okos megoldások vannak a gabonatermesztésben. Megtudhattuk, milyen elemeket kell kontroll alatt tartani a folyamatoknál és hogyan teszi a dolgát a multiszenzor és az Okosfarm felügyeleti szoftver.

Végül Raport László, a Frisomat Kft. ügyvezetője, azt foglalta össze, cége milyen megoldásokat kínál a gabonatárolásban, illetve milyen szempontokat kell figyelembe venni egy költséghatékony csarnok megépítésénél.

Aki most nem jött el a rendezvényre, sajnálhatja. A költségek szintjén, ugyanis, a továbbiakban sem tudunk versenyezni a sokkal olcsóbb, keletről érkező gabonaszállítmányokkal. Csak annak van esélye igazán üzleti sikereket elérni, aki tudatos és jó döntéseket hoz, illetve javít a termelés hatékonyságán. Ez pedig csak az elérhető technológiákkal kapcsolatos tudás teljes birtokában lehetséges. 

Előadók

További információk, képek és tévéfelvételek a III. KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozatról utólag is megtekinthetők a www.magro.hu/konferencia oldalon. 

Hozzászólás a cikkhez