Aktuális cikkek

FLAVO PLANT:

eredmények a repce és napraforgó kondicionálásában

Növénytermesztés egyik legfőbb kihívása jelenleg, hogy a növényvédelmet hogyan tudjuk hatékonyan biztosítani a patogén gombafertőzésekkel szemben, a csökkenő vagy legalább változó hatóanyag választék mellett. Flavo Plant egyik jól kombinálható eleme lesz a következő évek, új szemléletű növényvédelmi technológiájának.

Tiszalök, kísérleti tábla 2018. június 14.

Az élőlények kondíciója alatt jellemzően azok erőnlétét, felkészültségét, edzettségét értjük. Termesztett növényeink esetében sincs ez másképp. A növény kondíciójától függ, hogy milyen mértékű stresszt tud elviselni, meddig áll ellen a kedvezőtlen külső hatásoknak, fitopatogén ágenseknek. Különösen nagy jelentőséggel bír ez az olyan igényes kultúráknál, mint a repce és a napraforgó. Az Arravis Kft. által forgalmazott Flavo Plant növénykondicionáló hatékony segítség a növényeink védelmében, hozamaink maximalizálásban.

A Flavo Plant egy öt növény kivonatából álló, hatástartammal és hatásspektrummal rendelkező növénykondicionáló, aktív gomba és baktériumölő mellékhatással. Nem tartalmaz szintetikus komponenseket, nincs élelmezés- és munkaegészségügyi várakozási ideje, szabadon használható minden kultúrában, más szerekkel, hatóanyagokkal és tápanyagokkal jól kombinálható.

2018-ban repce és napraforgó üzemi felhasználásokban, kísérletekben figyelemre méltó eredmények születtek.

Gombos Gergely
a Tiszalök kísérleti táblában

A teljesség igénye nélkül:

 • Tiszalök (SZ-SZ-B megye) Őszi káposztarepcében a független kísérleti protokollban a Flavo Plant önálló használata az alábbi eredményt hozta a kezeletlen kontrollhoz képest: A vizsgált táblában repce gombabetegségei közül az Alternária (Alternaria brassicae) és a Fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) je­lentkezett. A kezeletlen kont­rollban jelentkező fertőzési nyomáshoz képest a Flavo Plant 1l/ha dózisa az Alternáriás fertőzés mértékét 30%-ára, míg a Szklerotíniás növények arányát 18%-ára csökkentette. A 2l/ha dózissal kezelt táblarészen a fertőzés mértéke még alacsonyabb volt. A magasabb dózis esetén az Alternária fertőzés 20,2%, a Szklerotínia fertőzöttség pedig csupán 11,8% volt a kezeletlen kontrollban mért fertőzés mértékéhez képest, egyértelműen mutatva a Flavo Plant kórokozókra gyakorolta közvetlen hatását.
 • Szajol (J-N-SZ megye) Napraforgóban GEP kísérleti gyakorlat szerinti hivatalos mérés során prokloráz hatóanyagú szerrel, illetve egy közismert, növény és alga alapú növénykondicionálóval került összemérésre a Flavo Plant hatása, kezeletlen kontroll mellett. A vizsgált táblában szintén az Alternária és a Szklerotínia fertőzés tünetei jelentkeztek. A kezeletlen kontrollhoz képest a proklorázzal kezelt táblarészen 84,3% volt az Alternária, 25% a Szklerotínia fertőzés mértéke. Ezzel szemben a Flavo Plant 2 l/ha dózisa Alternária fertőzés mértékét 76,5%-ra a Szklerotínia előfordulását 0%-ra csökkentette, de az 1l/ha-os dózis gátló hatása sem maradt el sokkal a szintetikus készítmény mögött. Amíg a Flavo Plant egyértelműen csökkentette mindkét kórokozó kártételének mértékét, addig a kontrollban szereplő másik növénykondicionáló a napraforgó Alternáriával szemben fogékonyságát még fokozta is. (Megjegyzés: A száraz időjárásinak köszönhetően szürkepenészes tányérrothadás nem jelentkezett. Ugyanakkor más kultúrákban (szőlő, szamóca, hajtatott paradicsom) markáns botritisz gátlást tapasztaltunk). 

A hozammérések tanulsága szerint mindkét kultúrában – ahol táblán belüli üzemi kontroll állt rendelkezésünkre – kijelenthető, hogy a Flavo Planttal önállóan kezelt táblarész hozama nem maradt el a kémiai kontroll hozamaihoz képest.

Fentieket összegezve, a Flavo Plant alkalmazása több szempont miatt is indokolt lehet. 

 • Az engedélyezett hatóanyagok köre egyre szűkül. Az egyoldalú szerhasználat, és az ebből fakadó rezisztencia kialakulásának elkerüléséhez a Flavo Plant reális alternatívát jelent.  Használatával az ellenálló képesség fokozása mellett – fungisztatikus mellékhatásának köszönhetően – közvetlenül gondoskodhatunk növényeink védelméről. 
 • A Flavo Plant lehetővé teszi azokban a fenofázisokban is a fertőzések kialakulásának eredményes megelőzését, amikor az élelmezés-egészségügyi várakozási idő miatt már nincs mód szintetikus fungicidek alkalmazására. A kezelésekkel környezetterhelés nélkül állíthatunk elő tisztább élelmiszert. Elkerülhetjük a növényvédő szerrel terhelt tarlómaradványok talajéletre gyakorolt negatív hatását.
 • A Flavo Plant technológiába illesztésével érdemi lépést tehetünk az ökológiailag és ökonómiailag egyaránt fenntartható növénytermesztési gyakorlat kialakítása felé.
 • Használatát önállóan, vagy szerkombinációban ajánljuk a fertőzések szempontjából érzékeny időszakokban, vagy azok előtt. Növényen tapadása rendkívül jó, tapadásfokozó vagy egyéb adjuváns használata nem szükséges. Kísérletekkel igazolt, hogy a készítmény önállóan kapcsolatba lép a levél viaszrétegével „abba beoldja magát és a kombinációban használt szereket”. Így hatása több hétig megmarad, mert a növényi hatóanyagok tudatosan hő- és fotostabil komponensekre szelektáltak.

Tiszalök, kísérleti tábla
2018. június 14.

Termelési viszonyaihoz optimalizált technológiai ajánlás érdekében kérem keresse kollégáinkat. A következő időszak egyik felértékelődő élelmiszeripari és takarmányozási alapanyagairól beszélünk akkor, amikor a magas fehérjetartalmú olajos növények termesztési sikeréről és minőségéről gondoskodunk! 

 • Dankó Róbert
 • növényvédelmi szakmérnök, robert@arravis.hu
 • +36 30 228 74 35
 • Gombos Gergely
 • kertészmérnök 
 • gergo@arravis.hu
 • +36 30 785 52 76
 • Szőke Tamás
 • agrármérnök
 • tamas@arravis. hu
 • 30/944 95 52

Hozzászólás a cikkhez