Aktuális cikkek

Újdonságok az alma fajtahasználat, kutatás, honosítás területén

Érdekes cikk jelent meg az Obstbau-Weinbau 2018 novemberi számában Harald Weis tollából, aki az egyik legmeghatározóbb európai termőtáj, Dél-Tirol alma ültetvénytelepítéseiről adott átfogó képet. A szerző a Golden klónok visszaszorulása mellett leírja, hogy a Gála klónok stabilan őrzik helyüket, de ami a legérdekesebb, hogy a Pink Lady/Cripps Pink utódok robbanásszeren törnek előre az új ültetvénytelepítésekben.

A dél-tiroli termőtáj két legmeghatározóbb szövetkezetének művelése alatt jelenleg, több, mint 16.000 hektár korszerű fajtaösszetételű és művelési módú ültetvény áll. A két vezető szövetkezet 2018-ban 673 hektár új, M9-es alanyú, zömében jéghálós almaültetvényt hozott létre, ami alig több, mint 4%-os megújulási rátát jelent. Ez elmarad a korábbi évektől, de még így is messze megelőzi a hazai ültetvénytelepítések ütemét.

A szerző összegzésében kiemeli, hogy a Gala, és Red Delicious klónok mellett a kutatók egyre nagyobb hangsúlyt fordítanak a Pink Lady vagy Cripps Pink vonal felhasználásával végzett keresztezéses nemesítés eredményeinek elterjesztésére, mert a piacnak nagy az igénye a jól tárolható, piros fedőszínű fajtákra is. A VI.P Szövetkezet 2018-as új telepítésű ültetvényeinek 16%-án már a Cripps Pink és a Topaz keresztezéséből származó Bonita fajta került telepítésre, melyet elsősorban a bio, vagy integrált növényvédelmi technológiára alapozott ültetvényekbe telepítettek.

A Bonita fajtának Bolza­nóban olyan nagy jelentőséget tulajdonítanak, hogy 2016 óta külön „Bonita Nap”-ot tartanak az európai termelőknek. A fajta korábbi (nemesítői) neve az „I-406” volt. Még ebben az időszakban került tesztelésre Magyarországon is a Holland Alma Kft. Gyümölcsfaiskola kísérleti ültetvényében. A bolzanói példán okulva 2017-ben és 2018-ban Magyarországon is megrendezésre került a „Bonita Nap” a faiskola jóvoltából, ahol hazai és külföldi termelők egyaránt testközelből ismerhették meg a fajta legfontosabb jellemzőit.

A Bonita jellemzőit az alábbiak szerint foglalhatjuk össze:

Varasodással és lisztharmattal szemben toleráns, kö­zepes növekedési erélyű, könnyen alakítható koronájú, korán termőre forduló, bőtermő, csekély alternancia hajlamú fajta. Érési ideje hazai körülmények között október 5–15 közé tehető. Gyümölcsei még kedvezőtlen adottságú, meleg és száraz termőhelyen is korán – érést megelőzően 20–30 nappal – közel teljes mértékben ragyogó tűzpirosra színeződnek. A gyümölcsméret a koronán belül nagyon homogén, az almák zömében 70–80 mm-es kategóriába esnek. Az almák többnyire egyesével, vagy kettesével állnak, nagyon ritka a csokros kötődés és részben éppen emiatt a genetikai adottság miatt homogén a gyümölcsméret. Gyümölcse lédús, harmonikus cukor-sav aránnyal. A gyümölcshús kemény konzisztenciájú, tárolhatóságban az Idareddel vetekszik, sőt felül is múlja azt. A fajta diploid, jó pollenadó és a legtöbb hazai fajta megfelelően termékenyíti. A Bonita tehát a hazai honosításban is visszaigazolta a tél-tiroli eredményeket. Az első üzemi ültetvények már eltelepítésre kerültek.

Harald Weis alma telepítési körképében többször említi a Red Delicious klónok újakra cserélődését. Az új telepítésekben ezek aránya Dél-Tirolban 6% körül alakul. Kiegészítésként talán annyit lehet hozzáfűzni, hogy leginkább a Jeromine fajtát telepítik, aminek kedveltsége idehaza is megfigyelhető. A Granny Smith térvesztése nem meglepő. A Fuji és klónjai még őrzik a helyüket, de Magyarországon a fogyasztói ízlés és a környezeti feltételek sem kedveznek ennek a fajtakörnek. 

Idehaza még a Jonagold klónok között egyre inkább egyeduralkodó Red Jonaprince telepítése figyelhető meg, valamint az Idared helyett a Red Idared fajtára történő átállás.

A Holland Alma honosítási munkájának eredményeként már sok fajta került köztermesztésbe, melyek közül a legtöbb a telepítési pályázatok elbírálásakor akár előnyt is jelenthet. Így került Magyarországra a Red Topaz, Rozela, Luna, Sirius, Orion fajták mellett a Galarina és a Galiwa, a júliusi érésű Allegro és a piros gyümölcshúsú Bay 3341-es fajta is. A Naturalma fajtakörbe tartozó fajták a hazai új telepítésekben már a harmadik legelterjedtebb fajtakört képviselik és egyre többen élnek a fajták rezisztenciájára alapozva a bio termelés lehetőségével. Az új fajták már hét éve eredményesen szerepelnek a köztermesztésben és kedveltségüket a termelők és fogyasztók mellett már a feldolgozók is megerősítették. A sárga alapszínű Naturalma fajták (Luna, Sirius, Orion) beltartalmi paraméterei a próbagyártások alapján megfeleltek a legmagasabb minőségi követelményeket támasztó bio bébiétel gyártók követelményeinek is. 

A fajtahonosítási munkában élenjáró Holland Alma faiskolát és tanácsadó munkatársait az érdeklődők az idén is megtalálják az Agromash Expón, a „C” Pavilon 10/G standján.

Hozzászólás a cikkhez