Aktuális cikkek

15 éve a termelők szolgálatában

Idén 20 éves a Malagrow Kft. Ennek jegyében arra gondoltunk, bemutatjuk Deme János területi képviselőt azoknak, akik esetleg kevésbé ismerik, de talán azok is megtudhatnak róla új dolgokat, akik már régi munkakapcsolatban állnak vele.

– Gondolom, nem a Malagrow volt az első munkahelyed. Hol végezted az iskoláidat és milyen utat jártál be, míg megállapodtál?

– Már kisgyermekként is nagyon vonzott a természet, a természet szeretete, már az általános iskolában kedvenc tantárgyam volt a biológia és a földrajz. A pályaválasztásnál egyértelműen a Nyíregyházi Mezőgazdasági Szakközépiskolára esett a választás, amihez a családi gazdálkodás elindulása is nyomós indok volt. Az iskolában eltöltött évek alatt a kiváló tanáraimnak köszönhetően egyértelművé vált, hogy nekem egy utam van. Kiemelném Dr. Keresztesi István tanár urat, akinek egyértelműen köszönhetem, hogy most a pályán vagyok. A szakma szeretete, az előadás módja elvarázsolt, és rajongásig megszerettette velem a mezőgazdaságot. Utána a Hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Főiskolára jártam növénytermesztőként, ahol szintén kiváló, elhivatott tanárokkal hozott össze a sors. Közben egyik idősebb évfolyamtársammal egy, addig a biológiai növényvédelemben ismeretlen poloskafajjal foglalkoztunk, kísérleteztünk szakdolgozat és TDK verseny keretein belül. Az újdonságokat, a lehetőségeket és a megoldásokat kitartóan kerestem, kutattam, kutatom a mai napig.

Hosszú hónapokat (éveket) fordítottam a családi gazdálkodásunkat érintő szakmai anyagok gyűjtésére, frissítésére, megtanulására, amit felhasználva egyre több elméleti és gyakorlati tapasztalatra tettem szert. A főiskola után az Újfehértói Keletvad Kft.-nél dolgoztam két évet üzemvezető helyettesként. Ezzel egy időben jártam és végeztem Debrecenben levelező képzésen a Mezőgazdasági Termékminősítő szakmérnöki szakon. A vadfeldolgozó után az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató Intézetben, Dr. Szabó Tibor  vezetésével az induló Biológiai Alapok Laboratóriumának faiskolai részén, majd Sallai Pállal a növényvédelem, előrejelzés témakörében dolgoztam három évet. A faiskolában egyéni kísérleteket végeztem a termesztőközeg, a tápanyagutánpótlás és a biostimulátorok gyakorlati használatának előnyeiről, amit publikáltunk is az akkori laborvezetővel, mostani feleségemmel, Gyetvai Edinával, aki jelenleg a kislányunkkal tölti idejét, egyébként a BASF-nél dolgozik. Ez a kísérlet hozott össze a Malagrow Kft.-vel, hiszen a Radifarm gyökérnövekedést serkentő biostimulátor igen meggyőző eredményei engem és őket is lenyűgözte. Két év múlva egy újságban látva az álláshirdetésüket jelentkeztem és felvettek. Jelenleg itt dolgozok 15. éve szaktanácsadóként Szabolcs-Szatmár -Bereg megyében.

– Mi motivált, hogy e szakmát válaszd?

– A küldetéstudat, amit megfelelő emberek, megfelelő helyen mindig támogattak és iránymutatást adtak. Nem hiszek a véletlenekben! Ennek így kellett lennie és most sem csinálnám másképpen!

– Bemutatnád a céged?

– A Malagrow Kft. húsz évvel ezelőtt alakult Malatinszki György vezetésével Szolnokon. Eleinte fólia és fóliarendszerek forgalmazásával foglalkozott. Majd egy olasz cég, a Valagro megkereste egy, Magyarországon addig teljesen ismeretlen termékkör, a biostimulátorok és speciális lombtrágyák forgalmazásával. Míg mások enyhén szólva furcsán néztek Gyurira, addig ő hitt ezeknek a termékeknek a termesztésben betöltött létjogosultságában. Hogy igaza lett, ezt a legjobban az bizonyítja, hogy hazánkban és a világon egyaránt a mezőgazdaságban az egyik legjobban fejlődő ágazattá vált azóta ez a terület. Elsőként belépve a magyar piacra nem volt könnyű feladata, de kitartó, szorgos munkával, országos hálózatot kiépítve vezető szerepet vívott ki az intenzív kultúrák területén. Igyekszünk olyan innovatív cégek termékeit meghonosítani hazánkban, amelyekkel gazdaságosabbá és hatékonyabbá tehető a termelés. A Valagro cég termékfejlesztési innovációi és a világban betöltött vezető szerepe komoly és stabil hátteret biztosít számunkra. Sok év hazai tapasztalata megmutatta, hogy a szélsőséges és változó világban ilyen készítmények nélkül egyre nehezebb termelni. A cég környezetvédelem iránti elhivatottságát bizonyítja hulladékgazdálkodási üzletága, melyet a testvére, Malatinszki Gergely vezet. Ennek keretein belül 2018-tól Malagrow Környezetvédelmi Program (MKP) néven a cég az üres göngyölegek begyűjtését és megsemmisítését is felvállalta úgy, hogy a programban résztvevő gazdálkodók egyedülálló módon, még vásárlási kedvezményt is kapnak érte.

– Csak segítesz a gazdáknak vagy magad is gazdálkodsz?

– Több mint 20 éve mi is gazdálkodunk zöldség, gyümölcs és szántóföldön egyaránt. Az itt szerzett tapasztalatokat, tudást mindig igyekszem megosztani a termelő kollégákkal.

– Vannak megvalósításra váró terveid?

– Már sok tervem megvalósult a magánéletben és a szakmában egyaránt. Ha mégis kíváncsi vagy, egy második gyermek talán a legfontosabb számomra.

– Egy becsapós kérdés: megelőzés vagy védekezés?

– Mindig a megelőzésben hiszek! Szerintem mindenki ezt válaszolná, csak sokan nem így csinálják. A megelőzés a cél ismeretében tudást, tervezést, szervezettséget, egyszóval gondolkodást igényel. Örömmel tapasztalom, hogy a termelési költségek emelkedésével egyre többen „észszerűen” kezdenek gazdálkodni.

 – Mi az, amiben ti jobbak vagytok, mint a konkurenseitek?

– A cég tulajdonosán, vezetésén, szemléletén múlik minden. Az ő víziója, hite és emberi tulajdonságai határozzák meg a cég összetételét, motiváltságát, szakmaiságát, döntéseink minőségét és gyorsaságát. Látom a kollégák magas szakmai felkészültségét, tenni akarását, elhivatottságát a cég, a termékek és a szakma iránt egyaránt. Ehhez biztos hátteret ad az olasz Valagro, a francia FCA egyedi és minőségi termékeivel, tudásával, míg a cég biztonságot, anyagi és erkölcsi megbecsülést, elismerést ad a kollégák részére. Mondhatnék még sok mindent, de szerintem ezek a legfontosabbak!

– Milyen évet zártok?

– A Malagrow Kft. évről-évre folyamatosan és stabilan fejlődik, hála a megalapozott és józan döntéseknek. Ennek köszönhetően még az idei nehéz évben is sikeresek lettünk és növekedni tudtunk, valamint megvetettük a lábunkat más területen is.

– Érdekes év volt a mostani, a  termékeladásban ez hogyan mutatkozott?

– Meglehetősen különleges év volt. Az időjárás kiszámíthatatlansága, a zöldségágazat szárnyalása, a gyümölcságazat mélyrepülése és a szántóföld jó évjárata egyaránt jelen volt. Ebben az évben a saját termék-értékesítésünkben egy bizonyos fokú átrendeződést láttunk. Amit tapasztaltunk, hogy a széles termékportfóliónak köszönhetően a szezonhoz legjobban alkalmazkodó termékek kerültek előtérbe. Kálciumhiány, napégés, érésgyorsítás. Úgy tudom, erre mindre van válaszotok. Minden életfolyamat, minden fenológiai fázis, sőt minden a termesztés folyamán felmerülő probléma más-más biokémiai folyamatot indukál a növényben. Nem hiszek az „egy termék mindenre jó” kategóriában! Nincs például olyan gyógyszer sem, ami mindenre jó! Egyszerűbb kimondani, terméket ajánlani így, de a hatékonyság messze elmarad a célzott termékekhez képest. A Valagro a növények genom szintű és biokémiai működésének ismeretében igen hatékony, sokrétű és eredményes megoldásokat tud ajánlani a felhasználóknak, legyen akár stressz, táp anyaghiány, vagy bármilyen termesztést érintő kérdés.

– Mi a legnagyobb gond szerinted ma a mezőgazdaságban?

 – A tervezhetőség és a munkaerőhiány.

 – Mennyire fogékonyak a gazdák a tanácsokra?

– A hasznos és értékes tanácsokra mindig fogékonyak! Az internet és a sokrétű marketing terjedésével a gazdálkodók sokkal több információhoz jutnak, mint korábban bármikor. Azt gondolhatnánk, hogy emiatt csökken a személyes tanácsadás varázsa. Részben ez így is van! A versenyhelyzet fokozódása, a termesztési technológiák fejlődése miatt a személyre szabott komplex megoldásoknak mégis egyre nagyobb értéke és jelentősége van.

– A főként mezőgazdasággal foglalkozó Malagrow Kft. napjainkra komoly piaci szereplője lett a hulladékgazdálkodási szegmensnek is. Mit lehet erről tudni?

– Cégünk a mezőgazdasági input anyagok forgalmazása mellett nagy hangsúlyt fektet az emberiséget is komolyan érintő hulladékgazdálkodásra is. Küldetésünk egy stabil és állandóan javuló piaci pozíció elérése Magyarországon és a környező országokban a szelektív és speciális hulladékkezelés területén. Elkötelezetten törekszünk arra, hogy úttörő szerepet vállaljunk olyan innovatív, korszerű technológiák hazai meghonosításában, amelyek más országokban már bizonyítottan komoly hatékonyságnövelést eredményeztek az ezeket használó partnerek  számára. Olyan megoldásokat és technológiákat kínálunk az általunk értékesített és bérbe adott korszerű hulladékkezelési gépek segítségével, melyek a feltárt hulladékkezelési problémák alapján biztosítják azt, hogy ezen a területen a szolgáltatók és a felhasználók az eddigi működéshez képest csökkentett környezetterheléssel, hatékonyságnövekedést és pozitív pénzügyi eredményt tudjanak elérni.

– Milyen a jó biostimulátor?

– Profi, szelektív, hatékony és megkülönböztethető! Profi, azaz a csomagolásban található termék mögött komoly kutatás, innováció és egyediség rejlik. Szelektív, azaz a termesztést érintő minden problémára célzott megoldást kínál. Hatékony, azaz a használatával a kívánt célt elérjük úgy, hogy a költsége is többszörösen megtérül. Megkülönböztethető, azaz a termékben rejlő profizmusra, szelektivitásra és hatékonyságra, vagyis a tudásra a gyártó cég, vagy a termék neve a garancia. Egy jó termék még nem biztos út a sikerhez! Ezt megfelelő időben és szakszerűen kell felhasználni. És itt jön a mi munkánk lényege, a szaktanácsadás jelentősége!

– Idén debütált a YieldON. Mik a tapasztalatok?

– A YieldON a Valagro portfóliójának első, olyan tudományosan és tudatosan megtervezett képviselője, ami a világ 80 országában célzottan a szántóföldi növények tápanyag-felvételét, hozamfokozását és a minőségi paraméterek javítását és a gazdaságos termesztést célozta meg. Több mint kétezer prototípusból, több éven át tartó munkával, a Valagro által elsőként használt GénChip, majd NGS termékfejlesztési technológiák eredményeképpen jött létre. 2016-ban próbáltuk ki először néhány helyen, majd 2017-ben már 70 helyszínen, több kultúrában, az egész országban változatos üzemi körülmények között. Átlagosan 7,78%-os hozamnövekedést és 4,6-es ROI értéket értünk el. A ROI szó egy rövidítés, a kiadott pénzünk megtérülését jelenti. A YieldON esetében ez átlagosan 4,6-szeres volt. 2018-ban már több száz helyszínen szintén nagy sikerrel szerepelt a termék. Kalászosok, kukorica, repce, napraforgó, csemegekukorica, cukorrépa kultúrákban szintén átlagosan 7,1%-os hozamnövekedést és 4,2-szeres megtérülést tudtunk realizálni. Jó keverhetősége, igen kedvező hektárköltsége, rugalmas felhasználási ideje és meggyőző eredményei miatt nemcsak hazánkban, hanem a világ más országaiban is elismerően vélekednek a gazdálkodók a YieldON-ról.

– Mit jelent számodra, hogy környezettudatos?

– Számomra a környezettudatosság lényege, hogy igyekszek olyan életmódot folytatni, amely tekintettel van környezetünkre, óvja, védi a föld természeti kincseit. A környezettudatos életmód a hosszú távú gondolkodásról szól: úgy élek ma, hogy gyermekeim, unokáim számára biztosítsam a természeti környezet fenntarthatóságát. A legnagyobb badarság azt hinni, hogy egy ember nem tehet semmit! Ahogy Teréz Anya mondta: „ha mindenki tisztára seperné a portáját, az egész világ tiszta lenne.”

– Mi jut eszedbe a következőkről: biostimulátor…

– Sorrendben: Valagro, Malagrow, nélkülözhetetlen, tisztességtelen. A Valagro azért, mert a világ első számú biostimulátor fejlesztő, forgalmazó cége, az Európai Biostimulátor Szövetség alapítója, életre hívója. A Malagrow azért, mert elsőként mi honosítottuk meg hazánkban és az intenzív kultúrákban piacvezető szerepet töltünk be. Nélkülözhetetlen, mert látjuk, tapasztaljuk, hogy az egyre szélsőségesebb körülmények között célzott kezelésekkel javíthatjuk a hozamokat, a minőséget és a jövedelmezőséget. Tisztességtelen, mert egyre több olyan cég, termék jelenik meg a piacon, akik bármiféle szakmai tudás nélkül, kontrollálatlan termék összetételű, kétes eredetű és valós hatással nem rendelkező terméket hoznak forgalomba és bátran rámondják: ez olyan, mint a Valagro, csak olcsóbb! Ezzel az egész szakmát leminősítik és a termelőket is megvezetik. Azon dolgozunk, hogy aki meghallja, hogy Malagrow Kft., annak a hitelesség, a biztonság, a minőség, a profizmus és a hatékonyság jusson az eszébe. Természetesen vannak a versenytársak között olyan cégek és termékek is, akik az általunk is képviselt őszinte, profi vonalat képviselik. Rájuk társként tekintünk, akikkel együtt, közösen tudjuk építeni ezt a piacot.

– Tavaszkezdet…

– Jó kérdés! Erre szerintem most nagyon nehéz válaszolni. A hosszan tartó meleg, szárazság és a bizonytalan téli, tavaszi időjárás talán meglepetéseket is tartogathat. Mi igyekszünk felkészülni minden körülményre és a tavasznak, piacnak legmegfelelőbb döntést, javaslatot fogjuk meghozni.

– Mikroelemek fontossága…

– Bár gyakrabban hallanám ezt a szóösszetételt! Sajnos kevesen foglalkoznak vele, pedig fontosabb, mint gondolnánk! Igaz, kis mennyiségben, de nélkülözhetetlen az élethez, az életfolyamatokhoz. Talajaink egyoldalú NPK (főleg nitrogén) táplálása, a rosszabb talajviszonyok mind csökkentik a talaj mikroelem-készletét. Az egyre korszerűbb fajták, hibridek, alanyok ugyan magasabb termőképeséggel, viszont fokozottabb stressz-érzékenységgel és magasabb tápanyagigénnyel rendelkeznek. A környezeti tényezőkhöz való hormonális alkalmazkodás szin tén sokkal több tápelemet, mikroelemet emészt fel. A mikroelemek termelésben betöltött pozitív szerepét – a drasztikus, látható hiányokat kivéve -, csak akkor vesszük észre, amikor elkezdjük alkalmazni őket. Tapasztalatom és meggyőződésem, hogy a kertészeti kultúrákban már bevált mikroelem (pl. Brexil, Boroplus, Calbit C) trágyázás a szántóföldön is látható, mérhető egészség-, kondíció- és ho zamnövekedést eredményez.

– Mik a terveid a jövőre nézve?

– Testépítő és fitness edzőként látom a párhuzamot, kapcsolatot és persze a hiányosságokat a növénytermesztés és a humán tápanyagutánpótlás – táp lálkozás, egészség és termelékenység között. Látom és tapasztalom a magyar társadalom rossz fizikai és lelki állapotát. Célom és küldetésem az, hogy felhívjam a figyelmet a tápanya gok, a megtermelt és fogyasztott termékek minőségére, helyes alkalmazására, hatásaira. Gondolkodásmódunk, szemléletünk formálásával egészséges életmódú, tudatosabb és sikeresebb emberré, gazdálkodóvá válhatunk. „Hiszen minden tudás annyit ér, amennyit abból felhasználunk!”

– Köszönöm a beszélgetést!

Deme János elérhetősége: +36 30 746 6495

Talpas Sándor

Hozzászólás a cikkhez