Aktuális cikkek

Flavo Plant Növénykondicionáló használatának növényvédelmi tapasztalatai

A hazai gyártású, több növény felhasználásával készülő, növényi kivonatok keverékével közel tíz éve kezdtünk el foglalkozni a gyártóval. A növénytermesztésben használható keverék forgalmazását 2018 évtől kezdte el az ARRAVIS KFT. Flavo Plant néven. A kivonatkészítés fontos eleme, hogy nem kizárólagosan olajokat, vagy kizárólagosan vizes oldatokat használunk, hanem ezek keverékét tartalmazza a termék. Kivonatkészítés speciálisan az egyes növényi alapanyagok hatóanyagtartalmára van optimalizálva, eljárás során nem használunk oldószereket, vagy szintetikusan előállított komponenseket. A Flavo Plant ennek megfelelően rendkívül jól oldódik vizes közegben, valamint jól kombinálható egyéb növényvédő szerekkel. A levél viaszos felületén terülése és tartóssága kiváló, tapadásfokozók használata nem szükséges. Kijuttatáskor a léghőmérsékletre és UV sugárzásra nem érzékeny.

A felhasználásával elért növényvédelmi kísérletek eredményeit az alábbiakban mutatom be. Független kísérleti helyeken több mint 20 növényfajnál végeztünk méréseket, zömében GEP minősítésnek megfelelően. 

Alma

Az 1. táblázat a Flavo Plant Almafa lisztharmatra gyakorolt hatását tartalmazza. Podosphaera leucotricha védekezésen túl javította a termés mennyiségét a gyümölcs átmérőjét is.

1. táblázat – Alma, 2017 év Nébih kísérlet

2017 évben a virágzást követő fagyos időjárás ellenére javította a termékenyülést és csökkentette a gyümölcshullást is. A GEP előírások nem engedték a technológiába illesztést és egyéb szerkombinációk használatát, ennek ellenére fitotoxicitást emelt dózisnál sem tapasztaltunk. 

Használatát évi 4–5 alkalommal ajánljuk, virágzáskor és intenzív hajtásnövekedés szakaszától. A termék jelenleg virágzáskor nem használható az érvényes engedélye alapján, de minden kísérletünk pozitív hatást mutatott ebben a fenofázisban és nem tapasztaltunk méhekre ártalmas tényezőt. Méhártalmatlansági vizsgálat eredménye alapján kezdeményeztük az engedély módosítását, így 2019 évtől érdemes a várható módosításnak megfelelő ajánlással használni.

Búza

Búzában és általában kalászosokban eredményesen használható lisztharmat és különböző rozsdabetegségek elleni védekezésben. A 2. táblázat eredményéből látszik, hogy használatával csökkenthető az elsődleges fuzárium fertőzöttség kialakulása is. Ezért használata javasolt vetőmag- és árugabona termesztésénél is. Javítja a gabona eltarthatóságát, megelőzi a tárolás idején jelentkező másodlagos Fusarium ssp. felszaporodását és esetleges toxintermelését. Szermaradvány mentes szalmát alacsonyabb állattenyésztési kockázattal használhatunk fel, vagy a talajba forgatott szalma esetén annak lebomlását nem befolyásolja, talaj mikrobiológiai állapotát nem rontja.

2. táblázat – Búza, 2017 év Nébih kísérlet

A hivatkozott kísérletben használatával emelkedett a termésmennyiség (+17,5%) és az ezermagtömeg (+32,5%) is a kezeletlen kontrollhoz viszonyítva.

Paprika, paradicsom

Hajtatott paprikában és paradicsomban a használata növelte a termés méretét és a termésmennyiséget is. Paprika lisztharmat fertőzés a kontrollhoz viszonyítva nem volt tapasztalható. 

Hajtatott paradicsomban csökkentette a vizsgált kórokozók tekintetében a fertőzöttséget (Phytophtora infestans, Alter­naria solani és Botrytis ssp. esetében is). Vizsgálatban a kontrollhoz képest 40%-ot meghaladó mértékben növelte a termésmennyiséget, és ezzel együtt 15%-al a brix értéket.

3. táblázat – Paradicsom, 2018 év Nébih kísérlet

A Flavo Plant korlátozás nélkül használható szedési időszakban, nincs munkaegészségügyi, vagy élelmezési várakozása ideje. Használatával növelhető a termék pultállósága, kicsomagolásban csökkenti a penészesedés kialakulását.

Szőlő

A szőlő üzemi kontroll öko gazdálkodás szabályai szerint alapvetően kén és réz hatóanyagokon alapult, kezelt területen csak Flavo Plant kezelés történt. 2018 év ismétlésében az üzemi kontrollhoz képest rosszabb eredményt kaptunk. Ezzel szemben technológiába illesztve kontakt szerekkel kombinálva a 2018-ban kifogástalan védekezést tudtunk biztosítani. Lisztharmat mellett jelentős a Botrytis ssp elleni védekezésben kifejtett hatása, így a gyümölcsérés kései szakaszában is hatékonyan alkalmazható. Használata kiemelkedően jó volt jégverés és zöldmunkákat követően, amikor a lombozat sérült, vagy már a Botrytis megjelenéséhez elegendő cukortartalommal rendelkeztek a bogyók. 

Hasonló kedvező eredményeket értünk el bogyósgyümölcsök esetében is, ahol a gyümölcs penészesedésének kockázata magas. Minden esetben javítja a gyümölcs érési folyamatát, kontrollhoz képest magasabb cukortartalmat, nagyobb gyümölcsméretet és jobb eltarthatóságot tapasztaltunk.

1. ábra – Szőlő lisztharmat elleni hatásvizsgálat

A Flavo Plant növényi kivonatokból készült növénykondicionáló jó lehetőség a jelenlegi növényvédelmi technológia kiegészítésére. Eredményeink reprezentálják, hogy ezek a kivonatok nem egyszerűen a kondicionáláson azaz a preventív védekezésen keresztül tudják kifejteni hatásukat, hanem a kuratív védekezés egy-egy elemei lesznek. Használatával csökkenthető a szintetikus készítmények kijuttatott mennyisége, betakarítási időszakban is lehetőséget adnak a védekezésre. Ültetvények esetében jól használhatóak a szüretet követő lombvédekezésnél, vagy őszi lemosó permetezésnél. A termék öko minősítése folyamatban van, így 2019 évtől a biogazdálkodás növényvédelmének egyik kiemelkedő eleme lehet.

Termékkel kapcsolatosan keressék kollégáimat:

 • Dankó Róbert
 • Növényvédelmi szakmérnök
 • robert@arravis.hu
 • +36 30 228 74 35
 • Gombos Gergely
 • Kertészmérnök
 • gergo@arravis.hu
 • +36 30 785 52 76
 • Szőke Tamás
 • agrármérnök
 • tamas@arravis.hu
 • +36 30 944 95 52

Hozzászólás a cikkhez