Aktuális cikkek

Három a magyar igazság

Hogy miért éppen a hármat emlegeti a közmondás? Ősidőktől kezdve vannak számok, mint például a három vagy a hét, melyeknek kiemelt jelentőséget tulajdonítottak. Ennek pontos magyarázata nem ismert, viszont a népmesékben és a mai történetekben is él. Így van ez a CSEBER történetében is.

A CSEBER Nonprofit Kft., a növényvédő szeres göngyölegek visszagyűjtését közvetíti Magyarországon 2003 óta. Gyűjtőhelyeit könnyen megtalálhatjuk a www.cseber.hu weboldalon található térképes kereső segítségével.

A CSEBER fontos célkitűzése a kiürült műanyag csomagolóeszközök minél magasabb arányú visszagyűjtése mellett a környezetbarát megoldások megvalósítása. Jelenleg a begyűjtött göngyölegekből kiváló fűtőértékű tüzelőanyagot állítanak elő, ami égetéssel energetikai hasznosításra kerül. A növényvédő szeres műanyag flakonok, kannák nem megújuló alapanyag (kőolaj) felhasználásával készülnek, ezért egyre sürgetőbbé válik a hulladékká vált műanyag csomagolóeszközök anyagában történő újrahasznosítása.

A növényvédő szerek flakonjai kiváló alapanyagot biztosítanak az újrahasznosításhoz, már csak azt kell elérni, hogy a felhasználók az előírásoknak megfelelően tisztítsák ki azokat.

A magyar szabályozás a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV.23.) FVM rendelet az alábbiakat írja elő: „a növényvédő szer kiürített csomagolóeszközét legalább háromszor, az űrtartalom 10%-ának megfelelő vízmennyiséggel ki kell öblíteni és a vizet az adott permetlé elkészítéséhez kell felhasználni”.   

A CSEBER honlapján megtalálhatók az ECPA (European Crop Protection Association) rövid oktatófilmjei, melyekben a gyakorlatban mutatják be a kiürült göngyölegek szakszerű kezelését. Kérjük Önöket, hogy látogassanak el a CSEBER oldalára és tekintsék meg a kisfilmeket. A háromféle oktatófilm – attól függően, hogy milyen permetező gépet használunk – bemutatja a pontos technikát és azt, hogy az előírások betartása milyen védőöltözet és védőeszközök használatát írja elő a számunkra. Ezek a munkavédelmi eszközök megóvják a felhasználók egészségét. A filmen bemutatott példákon láthatjuk, hogy a precíz öblítés néhány percet vesz igénybe és külön odafigyelést kíván. Láthatjuk, hogy a háromszori kimosás után az alapos kicsepegtetés is nagyon fontos. A film végén a kolléga még ki is szúrja a flakon alját egy éles eszköz segítségével. Ez a kis mozdulat óriási jelentőségű abban, hogy ezzel ellehetetlenítjük a hamisítók munkáját. Az általunk kiszúrt flakon már semmilyen körülmények között nem kerülhet újratöltésre, újrahasználatra. Ezzel is tehetünk a magunk és környezetünk biztonságáért.    

A CSEBER a 2019. évben szemléletformáló kampány indítását tervezi. Szeretnék a környezettudatosabb gondolkodásmód felé fordítani a felhasználók figyelmét. Változásra van szükség ahhoz, hogy fenntartható legyen a hulladékgazdálkodás – és ez a gazdálkodók által keletkeztetett hulladékok egészét érinti. Nemcsak magánszemélyként tehetünk a környezetünkért azzal, hogy nem pazaroljuk az ételt, használjuk a rendelkezésre álló szelektív gyűjtés lehetőségeit, komposztálunk és elkerüljük az egyszer használatos műanyagok használatát (eldobható műanyag pohár, szívószál, bevásárlószatyrok, stb.), hanem gazdálkodóként is külön figyelmet fordíthatunk az általunk felhasznált input anyagok csomagolóeszközeire is. A CSEBER keresi azon gazdálkodókat, akik önkéntesként szívesen részt vállalnának a CSEBER társadalmi felelősségvállalási programjában. Kérik mindazokat, akik elkötelezettek a környezet védelme iránt, hogy jelentkezzenek a CSEBER elérhetőségein. 

A CSEBER téli visszagyűjtési akciója novembertől január-februárig tart, gyűjtőhelyeiken várják az üres göngyölegeket. További információért kérjük forduljanak bizalommal a CSEBER munkatársaihoz a honlapjukon található elérhetőségeken.

Hozzászólás a cikkhez