Aktuális cikkek

Gazdaságos a kisüzemi élelmiszer-feldolgozás?

NEM.

Pontosabban: az egyéb körülményeket figyelmen kívül hagyva, a nagyüzemi és a kisüzemi élelmiszer-feldolgozás összehasonlításában egyértelműen kiderül, hogy gazdaságosságban nem lehet versenyezni a nagyüzemekkel. Az 1 kg termékre vetített munkaerő-szükséglet, energia-költség, beruházási összeg mind-mind nagyobb a kisüzemek esetén.

Miért van mégis létjogosultsága a kisüzemeknek, a családi gazdaságok saját termékfeldolgozásának? Mert sok más szempontot is figyelembe kell venni. Lássuk ezek közül a fontosabbakat:

A mezőgazdasági termelők gyakran csak nyomott áron tudják a termékeiket értékesíteni. Főleg olyan termékek esetén, melyek igen rövid ideig tárolhatók feldolgozás nélkül. Lehetne itt említeni a tejet, de akár a meggyet, őszibarackot és más gyümölcsöket vagy akár a tojást is.  A kisüzemi feldolgozás eredményeként a termék hozzáadott-értéke növekszik, eltarthatósága is nő, így a termelő jobb pozícióba kerül. Ráadásul közvetlenül a fogyasztónak tudja értékesíteni a végterméket, kikerülve ezzel a gyakran többlépcsős kereskedelmi hálózatot, ezáltal a kereskedelemben képződő árrés is a termelőnél marad.

A kisüzemekben különlegességeket, egyedi termékeket lehet előállítani, magas minőségben. Előkerülnek a régi családi receptek a dédi jegyzeteiből és olyan ízek tűnnek fel, melyeket a nagyüzem nem tud produkálni. A kisüzemi feldolgozók sajátjuknak érzik a teljes folyamatot és állandó újítással állnak elő, a fogyasztók nagy örömére. Így a kisüzemnek nem olcsó „egyentermékekkel” kell versenyre kelnie, mivel sokkal magasabb élményt nyújt a fogyasztóknak – amiért ők hajlandóak többet fizetni.

A termelés és feldolgozás, valamint a fogyasztás is egy szűk körzeten belül történik meg, és nem utazik a termék sok ezer kilométert, mint a nagyüzemek esetén. A fogyasztó pontosan be tudja azonosítani a származási helyet, és akár magát a termelőt is, így erős kötöttség és bizalom alakul ki.

A mezőgazdasággal foglalkozó térségekben a helyi munkaerő foglalkoztatása is egy fontos feladat. A termelésre szakosodott család tagjainak munkát és megélhetést biztosít a magasabb áron értékesíthető feldolgozott termék.  Hasonlóképpen, az önkormányzatok és alapítványok kezdeményezésével kialakuló kisüzemek is sokaknak adnak munkalehetőséget.

A fentiek fényében a címben szereplő kérdést másként kell feltenni: 

„Érdemes kisüzemi élelmiszer-feldolgozással foglalkozni?”   

Erre a válasz egyértelműen IGEN.

Szerencsére ma már a kisüzemi feldolgozás gépészeti háttere is rendekezésre áll, melynek köszönhetően növekszik az egyedi termékek választéka – a fogyasztók legnagyobb örömére.

Gajdácsi László

Ab REX Kft, Gödöllő

www.abrex.hu

Hozzászólás a cikkhez