Aktuális cikkek

FLAVO PLANT használatának előnyei és lehetőségei Őszi káposztarepcében

A szántóföldön termesztett növényeink közül az őszi káposztarepce kifejezetten nagy odafigyelést és tapasztalatot igénylő kultúra. Növekvő hazai termőterülete jelzi, hogy egy stabil piaccal rendelkező, a vetés szerkezetbe jól beilleszthető, eredményesen termeszthető növényről van szó. Termesztésének jövedelmezőségét ugyanakkor – az évek óta stagnáló felvásárlási ára mellett – kizárólag a ráfordításokra vetített betakarított hozam szintje határozza meg. Egyenesen következik ebből, hogy az ágazat szereplőinek jövőbeli érdeke a repcetermesztés jelenlegi intenzitásának megtartása, illetve fokozása.
A még sikeresebb termesztéshez a szakszerű tápanyagpótlás és a megfelelő időben végzett növényvédelemi és regulátor hatású kezelések alkalmazása mellett – szükségszerű a növények lombon keresztül történő kondicionálása is.
Az engedélyezett hatóanyagok köre drasztikusan csökken és ez a folyamat a jövőben is folytatódni fog. Néhány éven belül a megszokott „egyszerűbb” vegyszeres megoldások korlátozottan, vagy egyáltalán nem lesznek elérhetők. Ebből adódóan repcetermesztésünk intenzitásának, a termelő tevékenységünk jövőbeni sikerének, jövedelmezőségének fokmérője az aktív védekező mechanizmuson alapuló kondicionáló készítmények sikeres technológiába illesztése lesz.
Az ARRAVIS Kft. által forgalmazott FLAVO PLANT egy új, magas biológiai és kémiai hatékonyságú flavonoidokat tartalmazó növénykondicionáló szer. A flavonoidok a növények aktív védekező rendszerének elsődleges molekulái. Antimikrobiális hatásuk mellett, mint általános antioxidánsok segítik az egészséges növényállomány fenntartását. Továbbá természetes komplexképzőként fokozzák a növények metabolikus teljesítményét. (lásd: előző szám)
A FLAVO PLANT hő- és foto­stabil, önmagában napszaktól függetlenül kijuttatható. Nem tartalmaz ásványi olajokat, így virágzásban is használható. A készítmény mélyhatású erősen kontaktál a viasszal, azon hosszú ideig megmarad, ám nem transzlokálódik. A készítmény könnyen technológiába illeszthető, probléma nélkül keverhető más készítményekkel eddigi tapasztalataink szerint.

Őszi káposztarepce technológia:
A sikeres repcetermesztés alapja az egységes, jól fejlett és egészséges őszi állomány. Ennek elérése érdekében a megfelelő időben és minőségben elvégzett vetés mellett az állomány folyamatos szemlézésén alapuló preventív védekezésre kell törekednünk. A szemlézés során figyelemmel kell kísérni a főbb kórokozók, mint az Alternáriás szár- és levélfoltos­ság, (Alternaria brassicae L.) Fómás levélfoltosság és szárrák, (Phoma lingam L.) Keresztesvirágúak peronoszpórája (Pe­ro­nospora parasitica L.) esetleges megjelenését. A fenti kórokozók megjelenésének megelőzésére a FLAVO PLANT 4–6 leveles állapot elérését követően juttatható ki, az aktuális növényvédelmi kezelésekkel (gyomírtás, regulátorozás) egy menetben. A kijuttatandó dózis: 1 l/ha. Őszi kezelések maxi­mális száma: 2. A két kezelés között legalább 10 napnak el kell telnie. Jelentős rovarrágás, homokverés, vagy őszi jégeső után javasolt azonnali kijuttatással elkerülhetjük a lombozat felülfertőződését, csökkenthetjük az oxidatív stressz mértékét. Alacsony fertőzési nyomás, stressz hatás hiányában is indokolt a készítmény legalább egyszeri kijuttatása regulátorozással egy menetben. Ezzel a kezeléssel segítjük az állomány őszi felkészülését. A FLAVO PLANT hatására keletkező asszimilációs többlet fokozza a repce télállóságát, és megalapozza az erőteljes tavaszi fejlődést.
Koratavasszal, szárba induláskor (tavaszi regulátor kezelés), illetve intenzív növekedés fázisában jelentkező Fómás tünetek esetén célszerű a tényleges tartamhatás érdekében transzlokálódó hatóanyagokat kijuttatni. Virágzás kezdetétől, az ősszel is károsító betegségek mellett a Fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum L.) elleni védekezés is szükségessé válik. A virágzás alatt a fertőzések megelőzése érdekében a FLAVO PLANT 10–14 naponkénti kijuttatása javasolt. A FLAVO PLANT méhekre, egyéb megporzó rovarokra egyáltalán nem veszélyes. Virágzás alatti használatával elkerülhető az azol típusú fungicidek és a méhekre önmagukban ártalmatlan inszekticidek (pl: tiaklopridek) szerkombinációban történt kijuttatása során tapasztalt jelentős méhpusztulások. A virágzás alatti kezelésekkel nem csak az állomány egészségének megőrzését, hanem – a nem specifikus antioxidáns hatás miatt – a nagyobb arányú termékenyülést is elősegítjük. A záró kezelést virágzás végén, becőképződés idejére célszerű időzíteni. Ezzel a kezeléssel megelőzhető a termést csökkentő Fóma, az Alternária és a Szklerotínia fertőzések kései kialakulása.
A FLAVO PLANT magasabb termékenyülés és hatékonyabb anyagcsere folyamatok által fokozza a növényeink teljesítményét. Azonos tápanyagszintek mellett magasabb hozamokat érhetünk el, miközben fenntartható módon gondoskodunk növényeink védelméről. A FLAVO PLANT valódi segítség repcetermesztésünk eredményességének fokozásában!

Gombos Gergely
kertészmérnök

További információért keresse kollégáinkat:
Gombos Gergely 30/785 52 76, gergo@arravis.hu
Dankó Róbert 30/228 74 35, robert@arravis.hu
Szőke Tamás 30/944 95 52, tamas@arravis.hu

Hozzászólás a cikkhez