Aktuális cikkek

Fokhagyma termesztés Magyarországon

Eredete:
A fokhagyma természetes körülmények között, vadon Ázsiában őshonos és onnan terjedt szét a kereskedők által a világban.
A török hódoltság óta foglalkoznak fokhagyma termesztéssel Magyarországon, az 1800-as évekig kizárólag Makó környékén, az 1900-as évek elejétől Bátyán és a Kisalföld több területén is volt fokhagyma termesztés. Jelentősebb termő terület növekedés az első világháborút megelőzően alakult ki Makón. A makói kereskedők szállították a magyarországi nagyvárosokba és az ausztriai piacokra.
A rendszer váltást megelőzően TSZ rendszerben, kimért háztáji területeken, 1–2 holdas területeken termeltek fokhagymát. Az 1990-es évektől a megjelenő kisebb családi gazdaságok, kezdtek nagyobb tábla méretekben (2-3 ha) fokhagyma termesztéssel foglalkozni. Két fő fajtát különböztetnek meg, ezek a makói őszi és a makói tavaszi. A makói őszit első sorban Makó környékén, a tavaszi jellegűeket a Makóhoz közeli falvakban, Maroslelén és Kiszomboron a fekete kötött talajon termesztették.
Ezek a kiváló minőségű hagymák többségében a nyugat­európai piacon jelentek meg, Németországban és Ausztriában. Ezeknek a hagyományos fajtáknak terméshozamuk őszi fokhagyma esetében 4–5 tonna/ha volt, a tavaszi fokhagyma esetében 3–4 tonna/ha.
A kezdet:
2005-ben látogatást tettünk a Londonban, megrendezett IFE (International Food and Drink Event) kiállításon, ahol a hazai, úgynevezett hagyományos makói, kiváló beltartalmi paraméterekkel rendelkező fokhagymát szerettük volna értékesíteni. Ott szembesültünk azzal, hogy a mienkkel ellentétben a világpiac az 55–60 mm feletti fokhagymát részesíti előnyben.
2006-ban jelentünk meg az új Francia, nemesítők által előállított vírusmentes fajtákkal Magyarországon. Kísérleti jelleggel fehér őszi első sorban (MESSIDOR, MESSIDROME) fajtákkal próbálkoztunk. Az első évben már láttuk, hogy terméshozamok a hagyományos makói fajtáknak a duplája volt. Ezen felbuzdulva a következő évben a tavaszi fajtát (ARNO) is kipróbáltuk.
Ekkor indítottuk a fokhagymavetőmag forgalmazását Magyarországon.
Jelen pillanatban 20 fajta fokhagyma értékesítésével foglalkozunk, úgymint hideg fóliában termeszthető szuper korai fajtáktól a hosszan eltartató őszi-tavaszi ültetésű fajtákig.
A fokhagyma egy speciális növény, a termesztése körültekintést és odafigyelést igényel, ezért a partnereink részére a vetőmag mellé egészéves termesztés technológiai támogatást biztosítunk a vásárolt mennyiségtől függetlenül. Célunk, hogy a magyarországi fokhagyma termesztést kiskerti, nagyüzemi területeken egyaránt támogassuk. Egy biztonságosan, kontrolált módon megtermelt, kiváló minőségű fokhagyma kerülhessen az asztalokra.
Támogatás:
A sikeres fokhagyma termesztés záloga a jó minőségű, megfelelő szerkezetű, tápanyagban kellőképpen ellátott talajon túl a kiváló minőségű vetőmag és a megfelelő termesztési technológia.
A weboldalunkon (www.fokhagymavetomag.hu) igyekszünk minden segítséget megadni a fokhagyma termesztéssel kapcsolatosan az érdeklődőknek, a talaj előkészítéstől a betakarításig.
Oldalunkon történő regisztrációt követően a fokhagyma részletes termesztési technológiai leírását küldjük meg a megadott email címre. Több mint 50 rövidfilmmel nyújtunk további segítséget a youtube csatornánkon, ahol a nézőknek a fokhagyma termesztéssel kapcsolatos apró, ámde lényeges információkkal, tanácsokkal segítünk.
A fokhagyma:
A fokhagyma termesztés a terület kiválasztásával kezdődik. Nagyon fontos a 4-5 éves vetésforgó betartása a kártevők (szálfonálféreg), korokozók (sclerotinia sclerotiorum, fusarium) felszaporodásának elkerülése végett.
A magyarországi talajok döntő többségében megfelelnek a fokhagymatermesztésnek.
A jó elővetemény a fokhagyma termesztésnél a pillangósok (borsó) vagy őszi kalászosok (búza, árpa).
Az elővetemény betakarítása után rögtön elkezdődik a fokhagyma talajelőkészítés, amikor egy sekélyebb művelési mélységű tarlóhántást végzünk. Ekkor beforgatjuk a talajba az elővetemény szár maradványait és azt egy hengerrel visszazárjuk.
A következő műveletsor augusztus közepére tehető, ekkor egy közép mély lazítóval, altalaj lazítást végzünk 35–45 cm mélyen. A terület lazítása után a szántás következik 26–32 cm mélyen, itt figyeljünk az optimális talaj nedvességre. Szántás elmunkálása előtt a felületre kiszórjuk az alap műtrágyákat, mely fontos, hogy klór mentes, vagy csökkentett klór tartalmú legyen.
A magágy készítés során a cél, hogy 8–10 cm mélyen apró morzsás laza szerkezetű talajt kapjunk.
A fajta leírásának megfelelően az ültetés időpontja lehet szeptember közepétől, november végéig.
Fontos, hogy ültetéskor a gerezdek nedves talajba kerüljenek. Vetés után posztemergensen gyomirtást végzünk és ezzel az őszi munkáink befejeződtek.
Tavasszal fejtrágyázással kezdünk, a hőmérséklet emelkedésével fokozott figyelmet fordítunk a lomb védelemre. Célunk, hogy a tenyészidőszakban megelőzően védekezzünk a korokozók és kértevők ellen. Május végére, június közepére kiváló minőségű betakarítható fokhagymát kapunk.
A fokhagyma minőségét nagyban befolyásolja az optimális időben végzett betakarítás, ami minden fajtánál más. A száraz fokhagyma értékesítése augusztus közepén kezdődik, mely december végéig tart, ha rendelkezünk hűtő kapacitással, akkor folyamatos szállítást tudunk megvalósítani az ügyfeleinknek.
A fokhagyma termesztés jövedelmező, de nagy odafigyelést igényel.


Értékesítés:
Magyarországon lehetőség van nagy feldolgozó üzemekhez szerződni, de többségében a hazánkban megtermelt fokhagyma a nagybani piacokon kerül értékesítésre.

Elérhetőségek:
Horizon Trade Invest Kft.
6900 Makó, Maroslelei út 088.
www.fokhagymavetomag.hu
telefon: 06/707759445

Hozzászólás a cikkhez