Aktuális cikkek

FLAVO PLANT az aktív védekező mechanizmussal rendelkező növénykondicionáló

avagy Flavonoidok szerepe és hatása a növénytermesztő szempontjából

Paprika lisztharmat kezelt

Paprika lisztharmat kezeletlen

A flavonoidok a növények által előállított anyagcsere termékek. Ezek a polifenol szerkezetű biológiailag és kémiailag aktív molekulák a növények életfolyamataiban nélkülözhetetlen szerepet játszanak. Minden növényi részben megtalálhatóak, de ezek közül vannak általános tulajdonságokkal rendelkező és kifejezetten speciális élettani hatással bíró származékok.
Csoportosításukat érdemes a funkcionális tulajdonságaik alapján szemügyre venni, hiszen a növénytermesztés szempontjából ennek két kihatása is van. Egyrészről nem mindegy a megtermelt áru beltartalmi értéke a fogyasztók számára, hiszen a flavonoidok nem csak a növény élettani folyamatait szabályozzák, hanem a fogyasztókét is. Részben a táplálék biológiai értékét határozzák meg, másrészt a növénytermesztőt a külsőleg használt növényi hatóanyag növényvédelmi funkciója érdekli, hiszen ezeken a hatásokon keresztül építheti be a növénytermesztési- és növényvédelmi technológiájába.
A molekula csoport felfedezése nagyon komoly hazai gyökerekkel rendelkezik, hiszen felfedezőjének Szent-Györgyi Albertet tekintjük. Ő az, aki 1930-ban felfedezi azt az anyagot ami „vitamint csinál” az aszkorbinsavból, valamint nagyon komoly anyagcsere funkciókban közvetlen hatást mutatott ki. Így már a felfedezés során is a funkcionalitás, biológiai aktivitás az elsődleges jellemzője a flavonoidoknak.
Csoportosításukat mi is S. Kumar és A.K. Pandey (2013) által megfogalmazott kémiai és biológiai csoportosítás alapján mutatjuk be.

  • Flavonoidok antioxidáns hatása. A legáltalánosabb hatásmechanizmusnak tekinthető, szinte minden képviselőjére jellemző. Antioxidáns jelleg nem állandó az egyes molekulák tekintetében, mert azt a gyűrűszerkezeten elhelyezkedő –OH ligandumok száma, egyéb aktív gyökök jelenléte és a polifenolok polimerizációs foka fogja meghatározni.
    Hatásukkal csökkentik a biotikus folyamatok és az abiotikus behatások nyomán megjelenő oxidatív stressz kockázatát. Segíti az oxidáns-antioxidáns rendszerek egyensúlyának fenntartását. Kiemelkedő szerepük van a kedvezőtlen időjárási körülmények között, az intenzív növekedési fázisban, a virágzás idején a termékenyülés elősegítésében.
  • Flavonoidok anyagcsere szabályozó szerepe. Már önmagában a molekula komplexképző hatása segíti a növény harmonikus tápanyag ellátását. Természetes komplexképzők, amelyek lehetővé teszik a tápanyagok könnyebb és gyorsabb átjutását a levelek viaszos kutikuláján lombtrágya használatánál. Közvetlen hatást gyakorolnak az enzimatikus folyamatokban, több ponton bizonyították már a közvetlen enzim gátló vagy éppen stimuláló hatását. Növényekben az auxin hormon termelésére és a növényen belüli eloszlására gyakorolt közvetlen hatása az egyik legismertebb. Természetesen más ponton is betöltik a bioaktivátor szerepüket, mint a vitamin- és enzim védő molekulák.
  • Flavonoidok szerepe a fotoszintézisben. Talán a növénytermesztők szempontja alapján ezzel a csoporttal illet volna kezdeni a felsorolást, de értelmezése egyszerűbb az előző két funkciót követően. A színtestek környezetében pontosan a szabad elektron elnyelő és leadó szerepe miatt fontosak. A napsugárzás mértéke nem szabályozható a növény számára, amennyiben az energiatöbblet a színtestet terhelné, az egy túlfűtött bioreaktorhoz hasonlítana és szétrobbanna. Ezt a folyamatot még az oxidatív egyensúly fenntartó szerepéhez is besorolhatnánk, csak éppen a növény esetében ez egy megkülönböztetett szerep. Az anyagcsere szabályozó tulajdonság pedig elengedhetetlen a fotoszintetikus potenciál kihasználásához. Ezeken túlmenően képesek a legenergikusabb fény hullámhosszakat elnyelni (UV-B és UV-A tartományban), az oxidatív-reduktív folyamatok közvetlen szabályozását látják el.
  • Flavonoidok immunológiai szerepe. A flavonoid az egyik meghatározó molekula-csoport a növényeken belül, mely aktív védelmi funkciókat tölt be a vírusokkal, baktériumokkal és gombafertőzésekkel szemben. Valójában a saját gyártású aktív védekező mechanizmusa itt jelenik meg a növénynek. A hétköznapi ember számára ez a legismertebb funkcionalitás és példákat hozhatunk a gyógynövény medicina teljes területéről. Ezzel szemben a termesztett növényeink saját védelmi rendszere kevés a hatékony ellenálláshoz és ez teszi indokolttá a növényvédő szerek használatát.

Vagy játszunk el a gondolattal és pótoljuk ezeket az aktív molekulákat a növény felületén!
Ezek a molekulák általában speciális/egyedi szerkezetűek kémiai értelemben, eltérő mértékben találjuk meg őket az egyes növényfajokban, valamint a környezeti hatás is befolyásolja a növényen belüli mennyiségüket.
A növényvédelmi célú felhasználásra buzdító kézenfekvő felvetés további kérdéseket vetett fel.
Miért működnek nagyon jól egyes esetekben a jelenleg használt növényi kivonatok, máskor pedig nem?
Megelőző vagy gyógyító kezeléssel használható a növényi kivonat, egyáltalán hogyan értelmezhető a hatástartam?
Milyen és mennyi növényből kell kivonatot készíteni?
Milyen kivonatkészítést használjak, olajokkal vagy vízben oldódó hatóanyagokkal dolgozzak?
Biológiai hatékonyság milyen termelési költséghatékonyságot fog jelenteni?
Ezekre a kérdésekre ad egy hatékony választ a FLAVO PLANT. Következő bemutatkozó cikkeinkben ezekkel a kérdésekkel szeretnénk foglalkozni részletesebben.
FLAVO PLANT speciális eljárással előállított növényi kivonat, amely fahéj, rozmaring, csalán, citrom, cikafark felhasználásával készül. Végtermék a kivonatok vizes oldata, mely nem tartalmaz mesterségesen hozzáadott adalékokat, de tartalmazza a növényi hatóanyagok olajban és vízben oldható komponenseit is. Speciális kivonatkészítés eredménye a standardizált hatóanyag tartalom, melyet a végtermék folyamatos biológiai hatásvizsgálatával bővített gyártástechnológia garantál.
FLAVO PLANT közvetlenül erősíti a növények kondícióját, fokozza ellenálló képességét, javítja a virágok termékenyülését. Természetes komponensei növelik a növények gombás és bakteriális eredetű fertőzéssel szembeni ellenálló képességét, fokozza a kontakt szerek biológiai hatékonyságát! Felhasználásával alacsonyabb számú állománykezeléssel sikeresebb és költséghatékonyabb növényvédelmi technológia alakítható ki, növénykultúra korlátozás nélkül.
Ne feledjék a jó és a legjobb között nagyon kicsi a különbség, vagy „Minden kert mögött ott a Paradicsom, és néhány kert maga a Paradicsom.” (Derek Jerman)

Szőke Tamás, Dankó Róbert
ARRAVIS Kft.
info@arravis.hu

Hozzászólás a cikkhez