Aktuális cikkek

Gyümölcsültetvények telepítése és metszése

Almatermesztési szakmai napot tartott „Gyümölcsültetvények telepítése és metszése” címmel a Holland Alma Kft. 2018. február 15.-én. A program első részében előadásokra került Hunor Hotel és Étteremben, Vásárosnaményban.

Gonda professzor metszési bemutató közben

Az eseményt Kávássy Péter, a Holland Alma Kft. tulajdonosa nyitotta meg. Elmondta többek között, hogy cégük a Naturalma Program létrehozásával kiváló lehetőséget kínál a gazdálkodók számára a környezetet kímélő, és egyben nagyobb értékesítési biztonságot nyújtó gyümölcstermesztés végzésére. Céljuk többek között, hogy kiszámítható, hosszú távú tevékenységet tudjanak kínálni a termelőknek, és emellett a fogyasztók is egészséges termékekhez jussanak.
Ezt követően Fajtaújdonságok a Holland Almánál címmel Dr. Cehla Béla cégvezető tartott előadást. Ebben ismertette többek között, hogy az almatermesztésben markánsan megjelent az új irányzat, az étkezési rezisztens vonal. Felgyorsult a fajtaváltás, nagy verseny tapasztalható, de a fajtajogokhoz hozzájutni nehéz és költséges. Természetesen nincs olyan fajta, amely minden termőhelyen beválik. További problémát vet fel az is, hogy sok esetben nincs megfelelő, több éves hazai termesztési tapasztalat. Ezért ők a saját tesztültetvényükben, hazai ökológiai környezetben vizsgálják a fajtajelölteket és a fajtákat egyaránt. Milyenek például a metszésre, ritkításra adott reakcióik, vagy a hullásra, repedésre való hajlamuk.
A Naturalma fajták közös vonásai között Dr. Cehla Béla kiemelte a varasodás­rezisztenciát és lisztharmat rezisztenciát vagy toleranciát, amelyek alacsonyabb termelési költséget tesznek lehetővé. Ezekhez tetszetős küllem és jó tárolhatóság is társul, valamint magas élvezeti érték, amit eddig már kb. 2000 fős teszt is bizonyított. Lényeges szempont az is, hogy ezekkel a fajtákkal könnyebb az út a biológiai szemlélet irányába.

A professzor az orsó korona kialakításáról beszélt a hallgatóságnak

A fajtaválasztást követően a telepítésnek is nagy szerepe van a korszerű, egyöntetűen jó minőségű gyümölcsültetvény létrehozásában. Ezért is kísérte kiemelt figyelem a Holland Alma Kft. Faiskola vezetőjének, Babicz Szabolcsnak Az eredés garanciája, avagy hogyan telepítsünk helyesen? című előadását. Ebből a résztvevők megtudhatták, hogy mi kell a jó eredéshez. Természetesen először is vírusmentes alapanyagok, vírusmentes oltvány, továbbá beérett vesszők és gyökér. Ez utóbbi erőteljes, elágazó legyen. Nagyon fontos a jól megőrzött nedvességtartalom is.
Mindezek érdekében a faiskolájuk vírusmentes technológiával, betartott vetésforgó mellett, szűz, mély termőrétegű területen állít elő oltványokat. Fiatal bázis fokozatú törzsültetvényekkel rendelkeznek, visszafogott nitrogénellátást és késői kitermelést alkalmaznak. Szigorú a kitermelési és tárolási protokolljuk, s emellett mindig megfelelő tájékoztatással is a partnereik rendelkezésére állnak – ismertette Babicz Szabolcs.
Ezt követően Dr. Csipkés József mezőgazdasági szakértő a mezőgazdaságban bekövetkező károk rendezésének lehetőségeiről szólt. Elmondta többek között, hogy az agrártermelésre egyre inkább jellemző az intenzifikálás, a precíziós gazdálkodás. Ez pl. magas színvonalú gépesítésben, minőségi ültetvényekben és egyéb pótlólagos ráfordításokban jelenik meg. Éppen ezért fontos, hogy a biztosítás képezze a technológia részét. Annak díja előre, jól kalkulálható, és a termelési érték megóvása szempontjából a legfontosabb pótlólagos ráfordítás.
Dr. Gonda István professor emeritus (DEATC – Gyümölcstermesztési Tanszék) nagy sikerű előadásában a metszés élettani alapjait, valamint a jövő interaktív metszési oktatóanyagát mutatta be. A sok képpel illusztrált prezentációjában láthatóak voltak a leggyakoribb hibák, de mint elmondta, odafigyeléssel, megfelelő szemlélet elsajátításával azok kijavíthatók. A Professzor Úr a hallgatóságot is bevonta a különféle metszési helyezetek megoldásába, akik véleménye szerint jól „vizsgáztak” ebből a rendkívül fontos „tananyagból”.
Ezt követően a metszési bemutató már a gyakorlatban folytatódott. A több, mint száz résztvevő buszra ült, és először Nyírlövőbe, a Durbák Farm Bt. MM106 t9a alanyú, majd azután Kiss B. Zoltán M9 t337 alanyú Naturalma ültetvényében szemlélhette meg Dr. Gonda István kivételes szakmai tudását.
Az eseményen Durbák Ferenc, a Durbák Farm Bt. ügyvezetője ismertette, hogy a szántóföldi növénytermesztés mellett mintegy 110 hektáron foglalkozik almatermesztéssel. Ebből több, mint 60 hektár már a „Holland Almás” fajták (Luna, Red Topaz, Sirius, Rozela) területe. Nagyon meg van elégedve velük, jól teremnek, és évente kb. 4–6 permetezéssel meg tudják védeni őket. Tavaly nyáron ebből a 60 hektárból kb. 40-et bejelentett bio-átállásra.
Az értékesítést is a Holland Alma Kft.-n keresztül végzi. Tervezi ezeknek a fajtáknak a további telepítését is azoknak a régi ültetvényeinek a helyére, amelyeket majd ki fog vonni a termelésből. Durbák Ferenc nagyon fontosnak tartotta a Naturalma Program keretében kapott szaktanácsadási tevékenységet is. Véleménye szerint mindenki számára fontos a technológia pontos betartása, mert ha ezeket az információkat követve végzik a munkájukat, nem lehet probléma.
A szakmai nap az előadókkal, valamint a Holland Alma Kft. tanácsadóival folytatott konzultációkkal, és azt követő ebéddel zárult a Hunor Hotel rendezvénytermében.

Nádasi Zoltán

Hozzászólás a cikkhez