Aktuális cikkek

A kukoricabogár terjedése és a védekezés módszerei

Hazánk egyik legfontosabb szántóföldi kultúrája a kukorica. A növény és a károsítói is jól ismertek, de a 20. század végén egy új kártevővel kellett szembesülni a termelőknek, a kukoricabogárral.


Terjedése

Az amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera) az amerikai kontinensen a kukorica legjelentősebb kártevőjeként tartották számon, de Európába csak a kilencvenes évek elején (Szerbia, 1992) jelent meg. Azonban rövid időn belül beírta magát nemcsak a hazai, hanem a kontinens kukoricatermesztésének történelmébe. Hazánkban 1995-ben Mórahalmon regisztrálták, és kevesebb, mint egy évtized elteltével hazánk teljes területén megtalálható. Legfontosabb terjeszkedési módja az imágó repülése. Természetes terjedése évente körülbelül ötven kilométer.

Kártétele

A talajban a fiatal lárvák a hajszálgyökereken és a gyökér külső szövetein okozzák a legelső kártételt. A második és harmadik lárvastádium egyedei a szárközeli gyökereken táplálkoznak. A lárvák a növény víz- és tápanyagfelvételének csökkentésével élettani stresszt okoznak. A növény szára és a csöve gyengébben fejlődik, így terméskiesést okoznak. Gyakran a támasztógyökereket is károsítják és megdőléshez vezetnek (un. „hattyúnyak”). Az imágók a kukorica lombozatát hámozgatva (un. „ablakos levél”), a bibeszálak megrágásával, valamint virágport fogyasztva okoznak veszteséget. Hazánkban lombrágásból adódó súlyos kártétel csak ritkán és elszórtan fordul elő. Azonban a megrágott bibeszálak, illetve a virágpor mennyiségének csökkenése akadályozza a beporzást, és a megtermékenyülést.

Védekezés lehetőségei

1. Agrotechnika

A kukoricabogár elleni védekezés legegyszerűbb módja a kártevő felszaporodásnak megakadályozása. Legjobb módja a vetésváltás, de ez igen jelentős mértékben leszűkíti a kukorica termőterületét. Egy későbbi vetési időponttal választása is hatásos védekezés, mert a kelő lárvák nem jutnak gyökérhez, így táplálékhiány miatt elpusztulnak. Azonban a száraz időjárás a későn vetett állományban tenyészidő rövidüléshez vezet, ez pedig terméskiesés.

2. Kémiai védekezés

A vegyszeres védekezést a kártevő két fejlődési alakja ellen célirányosan végezhetjük el. A lárvák ellen hatásos védekezési lehetőség az inszekticides vetőmagcsávázás, és vetéssel egy menetben, sorkezeléssel elvégzett granulátumos talajfertőtlenítés.
Az amerikai kukoricabogár imágói elleni védekezésre lehetőség van rovarölőszeres állománykezelésre, amit már csak légi úton vagy hidas traktorral végezhető el.

Szaniszló Gábor

Hozzászólás a cikkhez