Aktuális cikkek

TIPPEK a sikeres kukoricatermesztéshez

Biztos vagyok benne, hogy minden gazdának megvan a jól bevált „receptje”, megfigyelése a saját területein folyó eredményes kukoricatermesztéshez. Ennek ellenére röviden, a teljesség igénye nélkül összefoglalnám gondolatébresztőként a sikerhez vezető út nehézségeit, kulcspontjait a még szebb eredmények eléréséhez.


Egyre többször érezzük a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait Magyarországon. Szinte évről-évre számolnunk kell az aszállyal, ha egy pillantást vetünk a KSH által ismertetett adatokra (1. táblázat), akkor láthatjuk, hogy az országban az elmúlt tizenöt évből tízben jelen volt az aszály valamilyen mértékben és ez az elmúlt négy alkalommal átlépte az 50%-ot.

1. táblázat – Aszállyal érintett területek 2003–2017 között (forrás: KSH)

Az aszálykárt mérsékelhetjük helyes agrotechnikával, és jól megválasztott biológiai háttérrel. A megfelelő vetésváltással, helyesen megválasztott előveteménnyel (például: őszi búza, borsó) a kukorica számára több tápanyagot és nedvességet tudunk biztosítani a talajban elraktározva.

Jennifer

Fontos, hogy az elővetemény által felhasznált tápanyagot megfelelően pótoljuk vissza. A kukoricának szükséges a harmonikus tápanyagellátás, a megfelelő NPK arány a tenyészidőszak alatt. Ehhez elengedhetetlen a jó fajtaválasztás, ugyanis a hibridek nem egyformán értékesítik a tápanyagot. A mélyen elhelyezkedő, nagy gyökértömeggel rendelkező hibridek, mint például a Tomasov és az Isztria kedvezőbben hasznosítják a talaj víz- és tápanyagkészletét.

A helyes vetésváltás és tápanyag-utánpótlás mellett nagyon lényeges a víztakarékos, a növény igényét kielégítő szakszerű talaj-előkészítés. A megfelelő magágy elkészítése után lényeges a vetés időpontjának a megválasztása. Itt célszerű a talajhőmérsékletet figyelembe venni, akkor érdemes a vetést elkezdeni, ha a vetésmélységben a talaj már 10-12 °C-ra felmelegedett. Vannak olyan hibridek, amelyek jól tűrik, ha hamarabb, akár 8 °C-nál vannak elvetve, ilyen a Jennifer is. A vetésnél oda kell figyelni, hogy a kukorica ne levegőtlen, vizes talajba kerüljön, mert akkor a kelése hiányos, kezdeti fejlődés vontatott lesz.

Lényeges még, hogy az optimális vetésidőn belül minél hamarabb kezdődjenek a munkálatok, ugyanis szoros összefüggés van a vetésidő és a termésbiztonság, valamint a vetésidő és a betakarításkori szemnedvesség tartalma között. Ha sikerül időben elvetni a kukoricát, akkor hamarabb következik be a megtermékenyülés, ezáltal elkerülhető, hogy a hím- és a nővirágzás az aszályos időszakra essen. A megtermékenyülés időszakát előrébb hozhatjuk megfelelő tenyészidejű hibridek használatával is, mint például az Agromag Kft. kukoricái között szereplő remek termőképességgel és kitűnő vízleadással rendelkező Shakira, Eric vagy Salonta választásával. A helyes vetésidő megválasztása kedvezően hat a kukorica gyomelnyomó képességére is, jobb lesz a növény kezdeti fejlődése, hamarabb beárnyékolja a talajt. Ezenfelül hamarabb érik be a kukorica, tovább kint tartható, hosszabb ideje van a szem víztartalmának leadására, így csökkentve a szárítás költségeit.

Temes

A vetésen felül a jó hibridválasztással is befolyásolható a vízleadás. A zöld száron érő kukoricák, mint például a Temes, a Magdolna és az Isztria vízleadása gyors, ezáltal biztosítva az intenzív leszáradást.

Az aszálykár lényegesen csökkenthető a helyes tőszám megválasztásával. Az optimális tőszámintervallumból érdemes az alsó határérték közeléből választani, mert a nagyobb tőszám használata növeli a vízigényt, az aszályos időszakban növeli a meddő tövek arányát, így nagyobb lesz az aszályérzékenység, ezáltal csökken a termésbiztonság és a termés. A tőszám meghatározásánál figyelembe kell venni a növény genetikai hátterét, a termőhelyi adottságokat, az évjárathatást, a víz- és tápanyagellátás mértékét. Vannak olyan hibridek, amelyek tőszámreakciója plasztikus, azaz jól sűríthető, ugyanakkor alacsony tőszámnál jól kompenzál, ilyen például a Salonta, a Temes és a Magdolna.

Salonta

Lényeges szempont a termőhelyi adottságoknak és a ráfordítás színvonalának megfelelő hibrid kiválasztása. A helyesen megválasztott hibriddel növelhető a gazdaságosság mértéke, fokozható az agronómiai stabilitás, a stressztűrés.

A kukorica megyénkénti vetésterületének és termésátlagának alakulás 2013–2017 között
1. ábra – Az elmúlt 5 év kukorica vetésterületének és termésátlagának alakulása (forrás: AKI, saját szerk.)

Érdemes átgondolni, hogy a gazdaság területein melyik hibrid mit tud nyújtani. Nem biztos, hogy megéri a drágább kukorica vetőmagot megvásárolni ott ahol szélsőséges időjárás várható vagy esetleg olyanok az ökonómiai adottságok, hogy a drágább hibrid feltételezett jobb bilógiai hátterét nem képes felszínre hozni. Érdemes egy pillantást vetni az országos, valamint a megyei termésátlagokra is (1. ábra). Sajnos van néhány olyan megyénk, ahol a területi és ökonómiai adottságok nem teszik lehetővé, hogy az országos termésátlagot elérjék, illetve számos gazdaság a megyei termésátlagot sem éri el. Egy jó biológiai hátterű, megfelelő ár-érték arányú vetőmaggal, mint például a Temes vagy az Isztria ugyanaz a termésszint elérhető, sőt sok esetben még túl is szárnyalható, mint egy neves, drága hibriddel. Válasszon az Agromag Kft. remek biológiai hátterű és ár-érték arányú hibridjei közül, adja hozzá szakértelme legjavát és gyönyörködjön a termésben! Sikeres kukoricatermesztést, és a hibridek között jó szemezgetést kíván az Agromag Kft!

Farkas-Csamangó Tamás
farkas-csamango.tamas@agromag.hu
+36 30/471-9874

Hozzászólás a cikkhez