Aktuális cikkek

Hasznos tudnivalók az őszi erdőkről

Az erdők talán az őszi ruhájukban a legváltozatosabbak és a leghangulatosabbak. Remek kikapcsolódás lehet egy kellemes erdei séta, és még jobban sikerülhet, ha néhány fontos szempontra figyelmet fordítunk erdőlátogatásaink kapcsán.


Erdőlátogatási korlátozások: ősszel zajlik a szarvasok nászidőszaka, illetve az erdőgazdaságok fokozott vadászati tevékenységet folytatnak, ezért – a balesetek megelőzése érdekében – átmeneti korlátozásokat rendelnek el az erdőkben. Mielőtt erdőlátogatásra indulnánk, mindig érdemes tájékozódni a látogatni kívánt erdő erdőgazdaságának weboldalán a korlátozás alá vont területekről és a pontos időtartamokról. Amennyiben nem találunk tájékoztatást az interneten, figyeljük az erdőkben kihelyezett táblákat és fákra ragasztott cetliket, mert sok esetben csak ilyen módon van lehetőség a tájékozódásra.
Körültekintő erdőlátogatás: sokakat épp az csábít az erdőkbe, hogy hallgassák a szarvasok énekét. Érdemes azonban tudni, hogy az emberi látogatás jelentősen meg tudja zavarni az állatok természetes viselkedését. A szarvasok, amikor veszélyt éreznek, ritkábban vagy egyáltalán nem adnak hangjelzéseket, emiatt nehezebben vagy egyáltalán nem találnak egymásra és ez a szaporulat károsodásához vezethet. Noha nagyon izgalmas szarvasbőgést hallgatni, mégis azzal tesszük a legtöbbet az állatokért, ha távol maradunk. Szintén a távolságtartást szorgalmazzuk abban az esetben, ha egy frusztrált, üzekedni vágyó szarvasbika szeme elé kerülünk. Mivel nem túl jó a szeme, ill. veszélyeztetve érezheti a nőstényeket vagy a saját párzási lehetőségeit és hajlamos nekitámadni a környezetében járó-kelőkre, ezért már a találkozás pillanatában kezdjünk óvatosan távolodni tőle. Annak érdekében, hogy minél több életet megóvjunk, érdemes a sétaösvényeken maradni, azokról nem lelépni. A magas avarban állatok keresnek és találnak menedéket: siklók húzódnak meg, rágcsálók vackolják el magukat, békák pihennek hibernálva. Elvitathatatlan, hogy a dús avarba belegázolni nagyon jó móka, az erdőkben azonban hálásabb a kitaposott ösvényeken andalogni, ellenkező esetben megijeszthetjük az avar alatt lapuló állatokat vagy sérülést okozhatunk nekik (messzire elrúgjuk, megtapossuk vagy halálra tapossuk őket), de az is előfordulhat, hogy pl. a sikló megtámad bennünket ijedtében. Előzőek miatt és mert még a nedves avar is fokozottan gyúlékony, a tűzrakó helyek környékét mindig körültekintő alapossággal tisztítsuk meg az avartól tűzgyújtás előtt. Ruházatunk megválasztásakor érdemes tekintettel lenni arra, hogy éjszakára nagyon le tud hűlni a levegő és a kihűlés veszélye fenyegeti azt, aki bármilyen oknál fogva az erdőben reked éjszakára. Érdemes meleg, vízálló ruhadarabokat választani és gondosan, rétegesen felöltözni.
Gondoskodás a madarakról: az első fagy beálltakor elkezdhető az erdei madarak élelmezése, amelynek során leginkább az alábbiakra kell ügyelnünk. Folytonosság: az etetőket hetente 1–2 alkalommal töltsük újra, mert a madarak (miután odaszoktak, már nem keresnek máshol táplálékot) képesek az éhenhalásukig várni az élelemre. Kölest, napraforgómagot, búzát, főtt rizst (nem sózott), zúzott magokat érdemes kitenni. A zsiradékpótlásukról nyers tokaszalonna, faggyúból gyúrt golyók, vaj vagy magokkal megszórt zsír kihelyezésével gondoskodhatunk. A kenyérneműk bélgyulladást okoznak, így kerülendőek, illetve mivel kevés nedvesség van a madárkák szervezetében, szintén ne tegyünk ki sót és sózott ételeket (pl. sós szalonnát). Vizet megcukrozva érdemes kitenni, ezzel csökkenthető annak fagyáspontja. Az alacsony hőmérséklet nagyon megviseli a kistestű madarakat, ezért sokat segíthetünk mesterséges odúk kihelyezésével. Arra kiemelten figyeljünk, hogy műanyagot ne vigyünk, helyezzünk ki vagy hagyjunk az erdőben (a faggyúgolyó hálója, PET-palackból készült etetők), mert elhasználódásukat követően rettentően szennyezik a talajt.
A természetben ősszel dől el, hogy sikerül-e átvészelni a telet. Ha kíváncsi lett, hogyan lehetséges minél több erdei teremtményt segíteni az életben maradásban, kérdezze bátran az Erdőmentők lelkes csapatát.

Juhász Ágnes
szóvivő, Erdőmentők Alapítvány

Hozzászólás a cikkhez