Aktuális cikkek

A Cseber Nonprofit Kft. nagy hangsúlyt fektet a környezettudatos nevelésre és a társadalmi tudatformálásra

Fenyvesi Rita

„Légy Te a változás, amit látni szeretnél a világban!”

Mahatma Gandhi

A hulladékgazdálkodással foglalkozó szakemberek világszerte felhívják a fogyasztók figyelmét a közelgő súlyos problémákra, amit az egyre növekvő hulladék kibocsátás eredményez. Külön problémát jelent a műanyag hulladékok kérdésköre. A lenti fotón látható halacskás ábra – ami már körbejárta a világot – jól szemlélteti azt a nem túl távoli jövőképet, amikor több lesz a vizekben a műanyag hulladék, mint a hal. Ez a szomorú jövőkép sajnos már napjainkban is sok helyen tetten érhető – és mindannyiunk feladata, hogy ezen legjobb tudásunk szerint megpróbáljunk javítani. Sajnos a műanyag hulladékok a természetben rendkívül lassan bomlanak le, létezik olyan műanyag is, ami még ezer év múlva sem fog magától lebomlani.
Az Európai Unió úgy döntött, hogy felveszi a harcot a hulladékokkal és kidolgoztak egy törvénytervezetet, egy „Körforgásos Csomag”-ot, ami a tagállamoktól a közeli jövőben rendkívül magas anyagában újrahasznosítási arányokat vár majd el, különös tekintettel a műanyag csomagoló eszközökre. Ez a „Körforgásos Csomag” már az utolsó törvényalkotási fázisban van és várhatóan 2018 elején elfogadásra kerül. Ezt követően 18-24 hónap áll majd a tagállamok rendelkezésére, hogy az új szabályozást beillesszék az adott ország jogrendjébe.
A Cseber Nonprofit Kft. hosszú-távú célja, hogy az általa begyűjtött növényvédő szerrel szennyezett csomagolóeszközöket, elsősorban a kiürült és háromszor kimosott műanyag kannákat, flakonokat speciális felhasználási területre anyagában újrahasznosíthassa. Ahhoz, hogy ezt a célt elérhesse, elengedhetetlenül szüksége van az agrártársadalom közreműködésére. A göngyölegek szakszerű és körültekintő tisztítása az első lépcsőfok a folyamat sikerességéhez. A Cseber Nonprofit Kft. weboldalán (www.cseber.hu) háromperces rövid oktatófilmek mutatják be az ECPA (European Crop Protection Assication – Európai Növényvédelmi Szövetség) ajánlását. Ezúton is szeretnénk kérni, hogy látogassanak el a CSEBER weboldalára és nézzék meg ezeket a kisfilmeket. Akár agrárszakemberként, akár magánemberként is tehetünk azért, hogy a hulladékok szakszerű szelektív gyűjtésével, környezettudatos fogyasztóként segítsük az újrahasznosítás folyamatát és mi magunk is tegyünk a hulladék-mentesebb jövőnkért.

Hozzászólás a cikkhez