Aktuális cikkek

A következő évek rezisztens alma slágere – Az Allegro

A Holland Alma fajtabemutatóira mindig sokan kíváncsiak

Az almafajták kínálatában mindig üdítő jelenség, ha egy igazán jó, varasodás és lisztharmat rezisztens fajtaújdonság jelenik meg. A Holland Alma Gyümölcsfaiskola 2008-ban elkezdett fajtainnovációs tevékenyége során több, mint száz rezisztens fajtát és fajtajelöltet követett figyelmemmel és ezek közül több mint hatvanat tesztel a hazai ökológiai adottságok között.
A fajtajelöltekről és fajtákról szerzett tapasztalataikat minden hónapban két-három alkalommal megosztják azokkal az érdeklődő termelőkkel akik a hollandalma.hu oldalon hírlevélre regisztrálnak. A fajtabemutatókon kívül minden alkalommal meghívott előadók beszélnek az éppen aktuális termesztéstechnológiai elemekről. Így az idén a gyümölcsritkítás, termőegyensúly, hajtásválogatás volt a téma a május-júniusi időszakban, majd a komplex ültetvénykivitelezés volt az előadások tárgya. Júliustól viszont már a fajták kerülnek terítékre. A rezisztens fajtaújdonságok különösen erős gerincet képeznek a faiskola kutatási témái között.
A fajtajelöltek és fajták vizsgálatakor fontosnak tartják a rezisztencia és alternancia hajlam megfigyelését, de ezek mellett hasznos tanácsokat tudnak adni az új fajtákkal kapcsolatos termesztéstechnológiai elemek részleteiről. Az idei fajtabemutatókon igyekeznek mindent átadni az Allegro, a Galiwa, a Sirius, Luna, Orion, Red Topaz, Rozela, Galarina, Bonita fajtákról, de az érdeklődők már a jövőbe is betekintést nyerhetnek; mert kísérleti kertjeikben ott vannak a nemesítés legújabb vívmányai, melyek csak egy-öt év múlva fognak megjelenni a hazai fajtaszortimentben. A termelőknek tehát meg van a lehetőségük arra, hogy ezeket nyomon kövessék és figyelemmel kísérjék. Nem csak egy-egy nyílt napon, kiállításon, vagy prospektusból szerzett információ alapján kelljen dönteniük a jövő fajtaválasztását illetően. Ezzel a segítséggel az utóbbi években rendkívül sokan élnek.

Tökéletes szín, íz és méret, július közepén! Mindez rezisztenciával párosulva! – Ez az Allegro!

Így volt ez júliusban is három ízben, ahol az Allegro fajta hazai bemutatkozására került sor. De mit is érdemes tudni erről a fajtáról?
A cseh nemesítésű Allegro teljes mértékben varasodás rezisztens és lisztharmat toleráns fajta. Lisztharmattal való kis mértékű fertőződését is csak ebben az évben figyelték meg először hazai körülmények között. De az Allegro igazi értéke ennél mélyebben gyökerezik. Ez a teljesen élénk körpiros fedőszínű alma július 15-20 között érik, mégsem a nyári almák tulajdonságai jellemzőek rá. Húsa sárgásfehér, húskonziszentciája kiváló! Ennek köszönheti kiváló tárolási tulajdonságait is. Normál hűtőben a fajta decemberig(!) tárolható magas élvezeti értékének megőrzése mellett! Egy olyan rendhagyó nyári fajtáról van szó, amely téli alma tulajdonságokkal rendelkezik tárolhatóságát és húskeménységét illetően. Kevés ilyen fajtát ismerünk, a rezisztensek közül pedig nem akad versenytársa. Gondoljunk csak bele milyen piaci előnyt jelent a Gála klónok előtt 20–30 nappal megjelenni a piacon, úgy, hogy a gyümölcs élvezeti értéke a Gáláéval azonos!
A Gálával ellentétben nem kell komoly ráfordításokat eszközölni a varasodás elleni védekezésben! A gyümölcs egyöntetűen és nagyon gyorsan színeződik. A fajta 2016-ban július 15.-én, 2017-ben július 20.-án érte el a szedési érettséget. A gyümölcsméret átlaga 70–80 mm körül alakul és az árnyékban lévő gyümölcsök színezettsége is körpiros. A gyors és egyöntetű színeződésnek köszönhetően az Allegro egy menetben szüretelhető. A fajta hullási hajlama csekély és az érett gyümölcsök hullási hajlama is csekély. Fájának növekedési erélye mérsékelt. Vesszői közel vízszintesen nőnek, sok esetben vízszintes alatti szögállások is megfigyelhetők. A mérsékelt növekedésnek köszönhetően szűkebb térállásokban is telepíthető, viszont szerves anyagban szegény talajokon éppen ezért nagyon oda kell figyelni a megfelelő öntözésre, tápoldatozásra, tápanyag utánpótlásra és kondicionálásra. Termőre fordulása korai, alternancia hajlama csekély.
Az Allegro „személyében” egy nagyon értékes korai rezisztens fajtát ismerhetünk, amely választékbővítőként, piacbevezető fajtaként várhatóan nagyon sok ültetvényben fog megjelenni. Tekintve, hogy a fajta szüreti időszakán túl vagyunk, az Allegro-val legközelebb a Holland Alma által szervezett őszi- téli fajtakóstoltató teszteken és fajtaismertető előadásokon találkozhatunk. Ha rész kíván venni ezeken regisztráljon hírlevélre a fentebb jelzett elérhetőségen.

Hozzászólás a cikkhez