Aktuális cikkek

Biolchim termékek sokoldalú felhasználási lehetőségekkel

A starter műtrágyázás szántóföldön mikrogranulált és folyékony starterekkel – amint széles körben megteremtődtek a technikai feltételei – jött, látott és győzött. Napjainkban több százezer hektáron alkalmazzák ezt a technológiát.

A gazdálkodók e termékkörben zavarba ejtően széles választékkal találják szembe magukat. E miatt nem könnyű jó döntést hozni, nehéz kiválasztani azt a terméket, amely tulajdonságaival kiemelkedik a többi közül. A magyar piacon elsőnek megjelent mikrogranulált starter termékek magasra tették a lécet, különösen a formázás területén. A később megjelent gyártók gyakran nem követték ezt az utat, valódi formázás helyett vegyes szemcseméretű poros startereket gyártottak. Esetenként egyszerű őrléssel állították elő a terméket, ezzel próbálták költségeiket és a termék árát is csökkenteni. A választék bővülése és a gyengébb minőségű termékek megjelenése a termelők számára kedvező árversenyt indított be. A felhasználás során gyakran kiderült, hogy nem minden az ár, mert az ismert közmondás szerint is: – Olcsó húsnak híg a leve! – ezt több gazdálkodó is saját bőrén tapasztalta. Egyes mikrogranulátumok minőségi, formázási hiányosságai egyenetlen kiszórást, vagy a szóró gépek meghibásodását okozták, így lassítva a munkát. Ezzel sok gondot, idegességet és anyagi veszteséget okozva a gazdálkodóknak.

A Biolchim Magnistart NP-Zn terméke viszonylag későn jelent meg a magyar piacon. Ekkorra már nyilvánvalóvá vált, melyek azok a lényeges tulajdonságok, amelyek a jó mikrogranulált startereket jellemzik:

 • magas hatóanyag tartalom (N 11% + P2O5 47% + S 4,5% + Zn 1,6%),
 • kiváló formázás, egyenletes szemcseméret (0,5–1 mm), pormentes termék,
 • feltűnő, világos színű szemcsék a könnyű ellenőrizhetőség miatt,
 • a nitrogén és foszfor mellett magas cink és kén tartalom,
 • alacsony dózis a gyorsabb vetés érdekében,
 • 15 kg/zsákos kiszerelés (1 zsák – 1 ha),
 • 4–5 hetes gyors tápanyag szolgáltató képesség.

A felsorolt tulajdonságoknak a Biolchim Magnistart NP-Zn terméke teljesen megfelel és az elmúlt évek értékesítési adatai szerint a terméket egyre többen keresik. Az áráról annyit tudunk megemlíteni, hogy a termék tulajdonságait figyelembe véve kiváló ár/érték aránnyal rendelkezik ez a mikrogranulált starter.

A javasolt dózis:

 • 25 kg /ha gabonafélékben,
 • 15 kg /ha kukorica, napraforgó és egyéb szántóföldi kultúrákban
 • 25 kg /ha zöldségnövényekben (pl. paradicsom, burgonya, paprika) és szamócában

Phostart Zn

A jónál is van jobb! A Biolchim másik stratégiai terméke a Phostart Zn, folyékony starter, amely alkalmazásával elkerülhetjük azt a dilemmát, hogy talajfertőtlenítő granulátumot szórjunk vagy startert. A granulátum szóró és a folyékony kijuttató egység párhuzamos használatával nagyobb terület teljesítményt tudunk elérni, mintha megosztanánk a granulátum szóró tartályt kétféle granulátum kiszórásával. Ez a termék összetételében, halmazállapotában, tápanyag tartalmában és tápanyagai egymáshoz viszonyított arányaiban (N 3%, P2O5 30%, Zn 7%) különbözik a mikro granulátumoktól. Pozitív tulajdonságai miatt igen sokféleképpen használható fel a termesztéstechnológiában. Elsősorban starterként a mikrogranulátumok helyett. Folyékony halmazállapota könnyebb kezelést, egyenletesebb eloszlást, és gyorsabb felvehetőséget tesz lehetővé. Nemcsak a már megszokott területeken – kukorica, napraforgó, repce – használhatjuk starterként, hanem palántázott növények – dohány paprika, paradicsom, káposztafélék – ültető vizébe is keverhetjük (töménységre figyeljünk nehogy perzselje a gyökereket), így erős gyökerezést, kiváló kezdeti fejlődést érhetünk el, gazdaságosan. A fejlettebb gyökérzettel rendelkező növények kevésbé érzékenyek a talajlakó kártevők kártételére és javul a szárazságtűrő képességük is. A starter műtrágya kedvező hatása végül a magasabb terméseredményben, jobb minőségben jelentkezik.

Javasolt dózis:

 • Szántóföldön: 10–20 l/ha
 • Kertészeti kultúra: 20 l/ha

Összehasonlítás szempontjából fontos információ, hogy a termék nagyon fajsúlyos, 20 liter termék súlya több mint 30 kg. A Phostart Zn termék versenyképesen használható kertészeti kultúrákban is, akár csepegtetőszalagon keresztül kijuttatva. A készítmény alkalmas továbbá a permetlé pH beállítására is, tapasztalat szerint 2 l/ha-os dózis az egyik leggyakrabban használt töménység. Keverhetőség szempontjából mindig végezzenek keverési próbát, az biztos, hogy Cu tartalmú készítményekkel vagy a termék nem keverhető.

Nu-Slow 28

A tartós nitrogén oldatok megjelenését elsősorban az aszály hívta életre, hogy egy kezeléssel hosszabb időszakra tudjuk lombon keresztül nitrogénnel ellátni a főbb szántóföldi növény kultúrákat. Hazánkban gyakoriak a hosszú száraz időszakok a nyárban, ilyenkor a szilárd nitrogén műtrágya érvényesülése egyre inkább bizonytalanná válik. Az ilyen esetekben megoldást jelent a Biolchim lassított tápanyag-leadású nitrogén oldata a Nu-Slow 28. A tartós nitrogén oldatok karbamidot és karbamid-formaldehidet tartalmaznak. A karbamid a gyors nitrogén felvételt biztosítja, míg a karbamid-formaldehid a tartós hatást. Minél több a tartós komponens mennyisége az oldatban, annál hosszabb ideig áll fenn a növénytápláló hatás. A Nu-Slow 28 összes hatóanyag tartalma magasabb, mint a piacon eddig forgalomba hozott termékeké. A hatóanyagon belül az elnyújtott növénytápláló hatásért felelős karbamid-formaldehid hatóanyag mennyisége 202 g/l, ez több, mint kétszerese a standardként ismert termékhez viszonyítva. A tartós komponens megemelésével nemcsak elnyújtottabb lesz a hatás, mintegy 3–5 hét, de a perzselés veszély is csökken.

Felhasználási területei: kalászosokban bokrosodástól a zászlós levél állapotig 7–15 l /ha dózisban, kukoricában 5–6 leveles kortól virágzásig 7–10 l/ha dózisban, napraforgóban 5–6 leveles állapottól virágzásig 7–10 l/ha dózisban javasolt.

Virágzás előtt 1–2 héttel kijuttatva jobb termékenyülést érhetünk el. A légköri aszály esetén a hőstressz ellen kombinálhatjuk Gold Dry napégés elleni lombtrágya 5–8 kg/ha-os dózisával és aminosavval (Fylloton 1,5 l/ha). Használata gazdaságos, az alacsony dózisnak és a magas hatóanyag tartalomnak köszönhetően. Mindezek a tulajdonságok együttesen azt eredményezik, hogy egy nagy hatékonyságú, biztonságosan és gazdaságosan alkalmazható termékkel biztosíthatjuk növényeink nitrogén igényét a csapadékszegény forró nyári időszakokban is, amikor a szilárd fejtrágyázás hatásfoka alacsony.

Az elmúlt évben a nitrogén műtrágya árak jelentős csökkenése miatt kevésbé jó választásnak tűnhetett a tartós nitrogén oldatok alkalmazása, de az árak gyors emelkedése valószínűleg hosszú időre újra előnyös alternatívává emeli e korszerű termékeket.

Varga Attila
műtrágya üzletág vezető
Agroker Holding Zrt

Czikó Dénes
szaktanácsadó
Biolchim Hungary Kft.

Hozzászólás a cikkhez