Aktuális cikkek

A komplex tápanyag-utánpótlás jelentősége

A betakarított termés nagyságára számos tényező hatással van. Ezek közül az egyik legfontosabb a talaj tápanyagtartalma.

Gyakorlati tapasztalat azonban, hogy a különböző mennyiségű műtrágyaadagok hatása nem mindig tükröződik a hozamokban. Ennek oka az, hogy a műtrágya fizikai és kémiai tulajdonságai mellett a talaj tulajdonságai is meghatározzák azt, hogy a talaj adott tápanyagtartalma mellett milyen a tápanyag-szolgáltató képessége. A gazdaságos, fenntartható növénytermesztés célja nem lehet más, mint a talajpotenciál fenntartása és fokozása.

A túlzott, egyoldalú műtrágyázás hatására csökken a talaj pH értéke, szervesanyag tartalma és a benne lévő mikroorganizmusok száma, tehát romlik a talaj tápanyagszolgáltató képessége. Természetesen, teljes egészében nem zárható ki a termesztésből a műtrágyák alkalmazása, hiszen használatukkal jelentős hozamnövekedés érhető el, de csak abban az esetben, ha azok hatóanyagait a növény fel tudja venni.

A komplex tápanyag-utánpótlás jelentősége

A talaj optimális tápanyag-szolgáltatásához szerves anyagokra és a feltáródáshoz mikroorganizmusokra is szükség van. A Malagrow Kft. egyedi összetételű alaptrágyája, a Myco’Sol PTC növényi tápanyagokat (makro-, mezo- és mikroelemek), szerves anyagot és mikroorganizmusokat tartalmaz. A termék kémhatása semleges, így talajsavanyító hatása nincs, s ezáltal hatóanyag-tartalma (makro-, mezo- és mikroelemek) nagyobb arányban kerül felvételre, mint a savas körülményeket generáló, esetleg magasabb hatóanyagtartalmú
műtrágyáké. A Myco’Sol PTC speciális szervesanyag-komplexe (Calkonutrium®) szűk C:N arányú, azaz nitrogénban gazdag. Ez a termékben található mikroorganizmusok gyors felszaporodásához és a lebontó folyamatokhoz is optimális körülményeket teremt.

A Myco’Sol PTC a tápanyagokon és a szerves anyagokon kívül tudatosan válogatott mikroorganizmusokat is tartalmaz. Ezeknek a mikroorganizmusoknak a szerepe (Pseudomonas putida, Pseudomonas fluorescens, Trichoderma harzianum, Coniothyrium minitans) nagyon sokrétű. Elsődleges szerepük a tápanyagok feltárásában van. A talaj nitrogén-tartalmának mintegy 95%-a szerves kötésben található, de szerves anyagok biztosítják a foszfor- és kénutánpótlás jelentősebb részét is. Ezek a tápelemek a szerves anyagok lebomlása, ásványosodása során alakulnak át a növény számára felvehető formába, s ebben van óriási szerepe az anyagkörforgalom sebességének. Ha a talaj „jól működik”, az ideiglenesen kötött tápanyagok gyorsan talajoldatba kerülhetnek, s a növény fel tudja venni azokat. A Myco’Sol PTC-ben található mikroorganizmusok együttes hatásaként hatékonyabbá válik a szervesanyag- körforgalom, s ennek köszönhetően gyorsan nő a növény által felvehető tápelemek mennyisége. Antibiotikus hatású anyagok termelése vagy mikoparatizmus révén ezeknek a mikroorganizmusoknak szerepük van az egészséges talajhigiénia kialakításában is. Emellett pedig növekedést elősegítő hormonokat termelnek, ami a növény erősebb gyökér-növekedésében nyilvánul meg.

A kísérleti és gyakorlati tapasztalatok egyaránt azt mutatják, hogy ezen mikroorganizmusok hormontermelésének köszönhetően a Myco’Sol PTC-vel kezelt növények gyökértömege, a gyökér hosszirányú növekedése erősebb a kontrollhoz képest. Ezáltal a növények nagyobb talajtömeget érnek el, azaz nagyobb mennyiségű vizet és tápanyagot tudnak felvenni.

További információ:
Deme János szaktanácsadó:
+36 30 746 6495
Tőzsér Csaba szaktanácsadó:
+36 30 705 2442

Hozzászólás a cikkhez