Aktuális cikkek

Tervektől a megvalósulásig – Már polcokon a Naturalma!

A Naturalma gondolat megálmodója a Holland Alma Kft., már közel 25 éve foglalkozik a gyümölcstermesztés sikerességét, alapjában hosszú évekre (akár 15–20 évre is) determináló fa- iskolai szaporítóanyagok előállításával.

A Naturalma útra készen a kereskedőkhöz

A kutató- nemesítők, a faiskolai előállítók és a gyümölcs- termesztők munkája dönti el, hogy milyen gyümölcsöket fogyasztunk mi és gyermekeink a jövőben, közel egy-egy emberöltőn keresztül.

Az elmúlt 25–30 évben mindig is aktuális és állandóan visszatérő kérdésként merült fel: lehet-e?

Ha igen, akkor hogyan lehet alacsony ráfordítással, környezetkímélő módon, vitamin és ásványi anyagokban gazdag, szemnek tetszetős, eladható és egészséges almát termelni úgy, hogy az még finom is legyen?

Feltettük a kérdést Baráth Istvánnak is a Naturalma Zrt. project vezetőjének is, akivel a Naturalma program útjáról, eddigi eredményeiről és jövőbeni elképzeléseiről beszélgettünk.

– Azt kell mondanom, hogy a megfogalmazott és feltett kérdés nagyon is jogos, helyén való és aktuális is.

Minden tiszteletem azoké a gazdálkodóké, termelőké és integrátoroké, akik szívvel-lélekkel az alma szerelmeseként minden évben becsülettel tették a dolgukat, az 1990-es évek óta évről-évre folyamatosan nehezedő piaci, gazdálkodási és termelési körülmények között. Várták és figyelték a kitörési pontokat, alternatívákat, amelyek a szakmai, támogatási és jogszabályi körülményekkel együtt hozzásegíthetik a termékpálya szereplőit a stabilitás, kiszámíthatóság és így az eredményesebb gazdálkodás megteremtéséhez.

Az Interspar áruházakban Naturalma információs tábla tájékoztatja a vásárlókat

Minden almával foglalkozó szakember érzi a termékpálya instabilitását függetlenül attól, hogy termesztéssel, integráció val, értékesítéssel, kutatással vagy szakigazgatással foglalkozik.

A Naturalma Zrt.-ben és a Hollandalma Kft.-ben az ültetvényt telepítő termelőinken keresztül is éreztük a létező valós igényt, egy gyakorlatban ténylegesen megvalósítható alternatíva komplex kidolgozására a fajtakiválasztástól, a termesztéstechnológiai szaktanácsadáson keresztül, a piac és brand építésig.

Nos, azt tudtuk jól, hogy OLCSÓN, JÓT, GYORSAN létrehozni egycsapásra nem lehetséges. De eldöntöttük, hogy mindenképp jót csinálunk, mindenki számára elérhető áron, így igennel válaszoljuk meg a feltett kérdést, és a hogyanra megálmodtuk és megalkottuk a Naturalmát és a Naturalma programot. Vállaltuk ezzel a hosszú, 10–15 éves munkát, még ha az sok-sok idő, pénz és szellemi erőforrás befektetésével, valamint nem várt akadályokkal is jár.

– Melyek is voltak a Naturalma program legfontosabb állomásai a gondolattól az első almáig, és milyen terveink vannak a közeljövőt illetően?

– 2008–2009: Európa vezető gyümölcskutató intézeteit felkerestük, és több mint 100 almafajtát választottunk ki tesztelésre, melyek kinemesítésén a kutatók már ezt megelőzően is 10–15 évet dolgoztak, kiszelektálva azokat a tulajdonságokat, amelyek alapján az alma leggyakoribb betegségeire ellenállóak lesznek az új fajták. Sokkal kevesebb vegyszerfelhasználással megvédhetőek a betegségektől, környezetkímélő módon, biztonságosan termeszthetőek, és a szüret után jól tárolhatóak.

A sárga szinű cukoralma, az Orion

2009–2010: Szakemberek, termelők, fogyasztók (több száz fő) segítségével a kiválasztott közel 100 fajta gyümölcseit kóstolásnak, küllemi bírálatnak vetettük alá. A legjobb 5 fajtát kerestük forma, tetszetősség, ízharmónia, roppanósság és összbenyomás alapján. Az összességében legjobb értékelést kapott három sárga: Orion, Sirius, Luna és két piros: Rozela, Red Topaz almák kerültek be a tervezett NATURALMA termék- választékba.

2010–2011: A gondosan, a szakmai termeszthetőségi szempontok keretei között, a fogyasztók értékelése alapján kiválasztott 5 fajta szaporítóanyag előállítási jogát megvásároltuk a fajtatulajdonosoktól, megkötöttük a hosszú távú licenc szerződéseket. Így térségünkben csak a NATURALMA program tulajdonosa szaporíthatja a Rozela, Orion, Sirius, Red Topaz és Luna fajtákat.

2011: A fajtabejegyzés és a szaporítóanyagok előállításának a kezdete. Kidolgoztuk a Naturalma fajták környezetkímélő termesztéstechnológiáját, valamint meg­al­kottuk a teljes Naturalma programot a gyümölcsfa ültetésétől a fogyasztó asztaláig, ezzel garantálva az egészséges, ízletes alma előállítását. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál bejegyezésre került a Naturalma program, logó, szlogen. A gyümölcsfa iskolánkban elkezdtük a garantáltan vírusmentes és fajtaazonos oltványok előállítását a jövőbeni termelők részére.

A zamatos piros fedőszinű Rozela

2011. ősz: Fajtabemutatók, első telepítések. Az átfogó ismeretterjesztést, tájékoztatást, fajtabemutatókat, gazdaesteket követően, a valami egészen újra vágyó gazdák, eltelepítették az első Naturalma ültetvényeket.

A telepítő gazdáknak az első pillanattól kezdve segítséget nyújtunk a 20–30 éves tapasztalattal rendelkező szaktanácsadóinkon, hírleveleinken, kiadványainkon és nyílt faiskolai képzési napjaink segítségével.

2012–2015: Piac, márkaépítés időszaka, folyamatos telepítések. Minden 1.000 fa felett telepítő Naturalmás gazda automatikusan tulajdonosává vált a Naturalma Zrt.-nek és tagjává a Naturalma programnak. Ez időszak alatt folyamatosan nőtt az eltelepített Naturalmás területek nagysága. A mai napig közel 350 ha Naturalma ültetvény létesült, mely terület folyamatosan, évről-évre nő. A Naturalma Zrt. dolgozik az új fajták megismertetésén, a hazai és külföldi piacokon, valamint a fogyasztók körében. 2014-ben, a Naturalma program megkapta a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok Különdíját, ami tovább erősített minket az elkezdett munkánkba vetett hitünkben. A Naturalma fajták államilag elismertek lettek. Telepítési támogatások elbírálásánál rezisztens étkezési almafajtáink telepítése előnyt jelenthet a pályázatnál.

2015: Az első termések. Megértek a Naturalmás gazdákkal közös munkánk első gyümölcsei. A legkorábbi telepítéseinkről leszüretelt gyümölcsök szépek voltak, finomak, egészségesek és a MIENK. A vásárlók is találkozhattak vele a SPAR és INTERSPAR áruházak polcain. A Spar környezet és egészségtudatos értékeket valló vállalkozásként, mint stratégiai partner, már az első megkeresésünkkor a programunk mellé állt, és felületet biztosított termékeinknek a polcaikon.

2016: A Naturalma fajta választékunk egy hiánypótló, finom, júliusban érő piros nyári almával egészül ki, az ALLEGRO-val. Elkezdtük a fajta szaporítását. 2017 őszén várhatóak az első telepítések. 2020-ban remélhetőleg már a kedves fogyasztók is élvezhetik az Allegro friss, üde ízét. Almafajtáink megismertetését hazai (AGROmashEXPO) és nemzetközi vásárokon (Interpoma), kóstoltatókon, bemutatókon folytattuk. A fogyasztók és a kereskedők kóstolókon, és a vásárlások utáni visszajelzése, nekünk és termelő gazdáinknak is nagy örömére szolgált. Az Interspar áruházakban és a Budapesti Nagybani Piacon a fajta és a Naturalma márkaismertséget növelő, ismeretterjesztő kampányt folytattunk és ünnepi promóciókban vettünk részt.

A 2017-től következő évek: Naturalma BIO, Naturalma kész termékek, új innovatív fajták. A Naturalma fajtáink teljes mértékig alkalmasak a biotermesztésre. Két biobemutató kertet hoztunk létre Naturalma fajtákra alapozva. Itt kívánjuk bemutatni a telepítést tervező biogazdáknak, fajtáink alkalmazkodását a biotermesztési körülményekhez. Teljes biotermesztés technológiát dolgozunk ki, tájékoztatást, bemutatókat tartunk termőhelyekre adaptálva.

A bioalma termesztés egy újabb kitörési pont lehet, mivel jelenleg keresleti export piac jellemzi, jövedelmezősége jóval meghaladja a konvencionális almatermesztését, amit az idei felvásárlási árak nagyon markánsan igazoltak, pl. bio léalma 60 Ft/kg, kézzel szedett bio ipari alma 100–120 Ft/kg.

El szeretnénk oszlatni azt a tévhitet, hogy nem lehet szép, tetszetős és egyben ízletes biogyümölcsöt előállítani. Naturalma fajtáinkat egyre több tapasztalt bioalma termesztő választja ültetvényei pótlására, bővítésére és leváltására.
Szeretnénk, ha a jövőben elérhetőek lennének a fogyasztók számára a friss gyümölcseinken túl, a Naturalmából készült termékek is (almalé, almachips, lekvár, pálinka, bébiétel, desszertek stb.).

Neves európai kutatóintézetek, fajtatulajdonosok figyeltek fel Naturalma programunkra, akik szívesen látnák termékeiket a mi gondozásunkban, a Kelet-Európai régióban, így a mi telepítőink a leghamarabb juthatnak hozzá a legújabb fajták nagy részéhez.

HISZÜNK BENNE ÉS DOLGOZUNK ÉRTE, HOGY A NATURALMA PROGRAMUNK SEGÍTSÉGÉVEL EGYRE TÖBB FOGYASZTÓ ASZTALÁRA KERÜLHESSEN ELÉRHETŐ ÁRON, KÖRNYEZETKÍMÉLŐ TECHNOLÓGIÁVAL ELŐÁLLÍTOTT, EGÉSZSÉGES ALMA. VALÓBAN MARADÉKTALANUL IGAZ LEGYEN AZ A MONDÁS, HOGY A GYÜMÖLCSFOGYASZTÁS EGÉSZSÉGES!

BÍZUNK BENNE, HOGY GYERMEKEINK ÉS UNOKÁINK ÉTKEZÉSÉBEN MÉLTÓ SZEREPHEZ FOG JUTNI A MAGYAR ALMA ÉS MÁS HAZAI GYÜMÖLCS.

Hozzászólás a cikkhez