Aktuális cikkek

A jövőbe tekintve

Gyümölcs fajtainnováció faiskolás szemmel

Mik lesznek a jövő slágerfajai? Milyen fajták lesznek meghatározóak a gyümölcstermesztésben? Melyek válnak majd be igazán a termelőknek? Találkozik-e a termelők törekvése a fogyasztók ízlésével? Ezeket a kérdéseket tettük fel Babicz Szabolcsnak, aki a hazai gyümölcs fajtahonosítás egyik meghatározó vállalkozásának, a Holland Alma Kft.-nek a termelési és kereskedelmi vezetője.

A faiskola vezetővel még szeptemberben a csobádi kísérleti ültetvényben beszélgettünk…

A faiskola vezetővel még szeptemberben a csobádi kísérleti ültetvényben beszélgettünk…

– Ezeket a kérdéseket alapvetően két irányból közelíthetjük. Vagy veszünk egy kristálygömböt és bevetjük jóstehetségünket, vagy kicsit elébe sietünk a jövendőnek megpróbáljuk a folyamatokat úgy irányítani, hogy azok kiszámíthatóak legyenek. Mi egy évtizede ezt az utat járjuk.

Élő kapcsolatot tartunk a legtöbb európai kutatóintézettel, ahol fajtákkal foglalkoznak. Számon tartjuk az összes olyan fajtajelöltet, amelyekben Magyarországon fantázia lehet. Kapcsolatot tartunk a fajták jogtulajdonosaival, hogy garantálhassuk azok jogszerű használatát és a fajtabitorlások ellen eredményesen léphessünk fel. A fajtajelölteket különböző ökológiai környezetben teszteljük, hogy valóban képesek-e azt nyújtani, amit a nemesítők ígérnek. Külön figyelmet fordítunk arra, hogy az európai kiállításokon látható fajtaújdonságokat mihamarabb leteszteljük hazai körülmények között és csak a valóban arra érdemeseket kezdjük a termelőinknek szaporítani – kezdte mondanivalóját a faiskola vezető.

– Sokszor említ fajtajelöltet és csak ritkán fajtát. Ez véletlen lenne csupán?

– A fajtakérdés ma az egyik legnehezebb kérdés. Nem csupán azért, mert évek alatt dől el, hogy egy fajta valóban beválik-e egy adott termőhelyen, hanem jogi okokból is. Egy fajtában egy-egy kutatónak akár 15–20 éves munkája is van, ezért a fajták már jogvédetten kerülnek a piacra és ezekért a jogokért sokan versenyeznek. A fajtanemesítés rohamosan elindult a rezisztencianemesítés irányába és ezen belül is különleges célokat fogalmaztak meg. Mi már nem fajtákat, hanem legtöbbször fajta jelölteket tesztelünk, hogy mire a fajta megjelenik az európai kínálatban, nekünk már legyen termelői tapasztalatunk velük. Tudjuk azt, hogy valóban megéri szaporításba vonni az újdonságokat. Hogyan növekednek, hogyan reagálnak a metszési beavatkozásokra, milyenek a termékenységi viszonyaik, növekedési sajátosságaik. Legalább 25–30 szempont szerint vizsgáljuk a fajtajelölteket, hogy valóban csak a legjobbak legjobbjait tudjuk a termelőknek ajánlani.

– Akkor a Holland Almánál minden gyümölcsfajból a legújabbak kaphatók?

– Nem egészen! Egyrészről nálunk nem csak újdonságok szaporítása zajlik, a régi jól bevált fajtákat is szaporítjuk, bár egyre kisebb arányban. Az alma fajtaújdonságok területén viszont tényleg erősek vagyunk. Nálunk ez a vezető faj. Egyéb almatermésűekben nem tudunk és nem is akarunk egyenlőre versenybe szállni, bár egy-két érdekes fajtajelöltet vizsgálunk. Szilvában és kajsziban több világújdonságnak is licenctulajdonosai vagyunk, de cseresznyében és meggyben nem vagyunk előrébb a versenytársaknál. Természetesen minden fajt tekintve próbálunk lépést tartani a világtrendekkel, de ennyi újdonságot párhuzamosan felkutatni, kipróbálni és bevezetni nagyobb feladat, mint amivel egy faiskola megbirkózhat. Elég jelentős területen nagyon sok fajtával és fajtajelölttel foglakozunk és mi valóban csak a legjobb és kellően letesztelt fajták szaporításába fogunk bele.

– Mit jósol az almafajta trendekkel kapcsolatban?

– Egy ideig még jelen lesznek a piacon az Idared, Golden, Gála fajták, bár ez utóbbiból jelentős felületek vannak, amik még nem fordultak termőre. Véleményem szerint Gála klónokból egy-két éven belül túltermelés lesz. Számolni kell a piros spurokkal (Red Chief, SuperChief, Jeromine) és a színes Jonagoldokkal, elsősorban a Red Jonaprince-vel. Helye van a piacon továbbra is a Jonathannak és egyéb nosztalgiafajtáknak. De egyre nagyobb helyet követelnek az étkezési rezisztens fajták. A világ egyértelműen ebbe az irányba halad. Az alacsonyabb szintű szerfelhasználás iránti igény mind a környezeti mind a fogyasztói elvárások irányából egyre erősebb. Mi éppen ezért kezdtünk el a foglalkozni a Red Topaz, Sirius, Rozela, Luna, Orion, Allegro fajtákkal; melyekből brandet is építettünk Naturalma néven. Ez a termelési rendszer tanácsadási és marketing elemeket is tartalmaz és elég hamar népszerűvé vált Magyarországon, de a határokon kívül is. Nem csak én gondolom úgy, hanem az almatermesztő szakemberek zöme, hogy ezeké és az ehhez hasonló betegség ellenálló fajtáké a jövő.

– Az Ön által felsorolt fajtákról már olvastam, kivéve az Allegro-t. Mit érdemes tudni erről?

– Az Allegro egy nagyon érdekes fajta! Varasodással és lisztharmattal szemben teljes mértékben ellenálló. Ez már önmagában is előnyös tulajdonság, de ehhez társul még, hogy a Gála klónok előtt egy hónappal (!), július közepén érik! Küllemében, ízében és minden egyéb tulajdonságában felveszi a versenyt a Gálákkal, sőt sok mindenben felül is múlja azokat. Gyönyörű körpirosra érik és a Gálával szemben egy menetben szedhető. Nem csattog ki a fán és meglepően jól tárolható. Normál hűtőben élvezeti értének jelentős romlása nélkül decemberig tárolható! Gyakorlatilag egy olyan nyáron érő fajta, mi nem tipikus nyári almára jellemző jegyeket hordoz. Öt éves termelői tapasztalatunk van vele. Korán termőre fordul és alternancia hajlamot sem tapasztaltam. Törpe és középerős alanyon is teszteltem a fajtát. Egyetlen hátrányaként az mondható el, (ha ez hátrány egyáltalán) hogy M9-es alanyon talán egy kicsit gyenge is a vegetatív növekedése.

– Kiknek tudná ajánlani ezt a fajtát?

– Azoknak, akik hozzám hasonlóan már érzik a Gála piac bedugulását és szeretnének valami koraibbat, vagy akiknél a Gála túlságosan vegetatív és nem terem, vagy nem színeződik az elvárható módon. Esetleg elegük van abból, hogy éves szinten 17–23 permetezési fordulóval óvják meg a Gálát a varasodástól.

– Említette még, hogy csonthéjasok között is vannak újdonságaik. Melyeket emelné ki ezek közül?

– Meggyből még gyerekcipőben járnak a kísérleteink. Cseresznyéből mi is szaporítjuk a Carment, de itt olyan sok a trónkövetelő fajta és olyan gyors a váltás, hogy nem vagyunk képesek követni. A régi bevált fajták mellett a Carmen, Cordia, Regina sokáig csúcson lesznek.

Szilva esetében már jobban benne vagyunk az újdonságok sodrában. A Topend Plus nevű fajtát kisebb megszakítással 2008 óta szaporítjuk. Ez a jelenlegi legkésőbben érő, nagy gyümölcsű, toleráns, és nagyon magas cukortartalmú fajta Európában. Szaporításban ez a listavezető. Minden tulajdonsága meg is van hozzá, hogy évekig az maradjon. A bel- és külföldön jelentkező igényeket évek óta nem tudjuk kiszolgálni! 2017 őszére még van elérhető készletünk, de valószínűleg jövő év elejére ezeket az oltványokat is előszerződik. A Topend Plus fákhoz előszerződés nélkül hozzájutni lehetetlen. Vannak, akik már 2018-as igényeiket is előjegyezték. Ennek a fajtának kizárólagos szaporítói vagyunk Magyarországon. A termelői visszajelzések és saját tapasztalatok alapján rendkívül bőtermő és nagyon jó áron értékesíthető fajta. A Topend mellett nagyon keresett még az íze miatt termelt Toptaste fajta. Jövő évi újdonságunk pedig a Jofela, melyről még kevés a hazai tapasztalat, de a külföldön szerzett ismeretek alapján benne lesz a top háromban. Íze, aromája, cukortartalma rendkívüli, sharka rezisztenciája pedig az Elena-hoz hasonlóan jó. Ez egy szilva esetében elég a sikerhez.

Kajsziból jogot szereztünk a Cot International valamennyi régi és új fajtájának szaporítására, de ezeket kizárólag megrendelésre szaporítjuk le. A „Cot” fajták mindegyike egy-egy speciális igény kiszolgálásra lett nemesítve. Mostantól képesek vagyunk tehát a speciális termelői igények kiszolgálására. Az újdonságok mellett továbbra is meghatározóak maradnak a hazai fajták, különösen saját házunk táján az abaúji régióban.

– Mit gondol a hazai gyümölcstermesztés helyzetéről és azon belül a faiskolai szektor jelenlegi állapotáról?

– Meghatározó trend lesz, hogy egyre több termelő fog átállni az ökológiai gyümölcstermesztésre. A bio-technológiával előállított gyümölcs jóval magasabb áron értékesíthető és szinte korlátlan piaca van Európában. Gondoljunk csak bele: az idén és az előző években is jellemző, hogy a bio léalma ára öt-hatszorosa volt a konvencionális léalma árnak. Az önköltség is magasabb, de közel sem ötszörös, tehát a bio módon termelők jóval magasabb haszonkulccsal dolgozhatnak. A mi rezisztens fajtáink – ellenállóképességükből adódóan – megkönnyítik a biotermelők munkáját.

Mi magunk is próbáljuk elősegíteni a bio­ter­melés terjedését. Idén a Greenpeace bio­termesztési oktatási sorozatában is részt vettem, de a következő évben egy nagyobb szabású bio képzési sorozatot tervezünk nem csak gyümölcstermelők hanem fogyasztók bevonásával is.

A gyümölcstermesztés mindig jobb jövedelmi kondíciókat biztosított, mint a szántóföldi termelés, bár beruházásigénye és kockázata is nagyobb. Egyre több olyan termelőt ismerek, aki kis felületű szántókból nem képes egzisztenciát építeni és fokozatosan áll át gyümölcstermesztésre. Ezzel párhuzamosan sokan hagyják abba a gyümölcstermelést, különösen az 1–2 hekátros birtokmérettel rendelkezők közül. A jövő a nagyobb birtokmérettel rendelkező és specializált gyümölcstermelő vállalkozásoké, családi gazdaságoké, akik támogatások nélkül is képesek a növekedéshez és fejlesztéshez, megújuláshoz elegendő jövedelmet termelni.

A faiskolai szektor is ezt a trendet követi. Hazánkban sok a jó szakember, több faiskolai is képes előállítani azt a minőséget, mint amit nyugaton megszokhattunk, de csak kevesen tudják követni a fajtatrendeket és kevesen tudnak fejleszteni. A belföldi faiskolák képesek fedezni a belföldön keletkező igényt, sőt exportunk is van. Gondot jelent viszont a kontroll nélkül beáramló kétes minőségű oltványok megjelenése, ami ellen nem tudunk védekezni. Szerencsére egyre több termelő ismeri fel, hogy itthon is talál megfelelő választékot és minőséget is. Mi állunk elébe ennek a kihívásnak!

– Hol kaphat tájékoztatást a termelő az Önök fajtakínálatáról?

Kollégáim és jómagam elérhetősége a hollandalma.hu honlapon elérhető, de az idei Agromash Expón – január végén – közvetlenül is találkozhatnak velünk és fajtáinkkal is a Hungexpo „C” pavilonjának D4-es standján. Vásári kedvezményeinkért érdemes meglátogatni minket.

TS

Hozzászólás a cikkhez