Aktuális cikkek

Gyümölcs- és szőlőtelepítés

Szakmai tanácsok

Az indulás…
A termesztés jövedelmezőségét a megfelelő terület kiválasztása mellett a fajta- és alanyhasználat, valamint a szakmai hozzáértés is meghatározza. Mindezek mellett pedig sokszor még a piacra kerülés gondja is a termelők vállára nehezedik. Ezért nagyon fontos a homogén, nagy termőképességű és minőségi gyümölcsöt termő, egészséges ültetvény kialakítása.

Mit tegyünk?
A Radifarm gyökérnövekedést serkentő biostimulátor már másfél évtizede kiemelkedő hatékonysággal és biztonsággal indítja meg az oltványok gyökereinek és hajtásainak növekedését.
Áztatással: Radifarm 0,8%-os oldatában 12 órás áztatással (péphez is tehető). Beöntözéssel: Radifarm 0,3%-os oldatával az oltványokat beöntözni.

A talaj…
A monokultúrában termesztett növények gyökérzetén felszaporodhatnak a talajlakó gombák, sugárgombák, baktériumok és fonálférgek. A talaj szervesanyag-készletének csökkenése, a talajélet folyamatos elszegényedése, a csökkenő fajszám, az antagonista szervezetek visszaszorulása az egyensúlyi állapot felborulásához vezet.

Kialakul a talajuntság!
A talajuntság tünetei: Csökken a gyökér- és hajtásnövekedés, gyakoribbá válik az alternancia, kevesebb és rosszabb a termés minősége. Fokozódhatnak a növényvédelmi problémák!

Myco’Sol PTC különleges összetételű talajkondícionáló alaptrágya.
Az alapvető tápelemeken – nitrogén, kálium (szulfát formában), mikroelemek, kalcium, magnézium – felül
• tápanyagfeltáró baktériumokat (Pseudomonas putida, Pseudomonas fluorescens) és
• talajhigiénizáló gombákat (Coniothyrium minitans, Trichoderma harzianum) tartalmaz.

Tápanyagokat pótol, feltár és csökkenti a talajban lévő kórokozók mennyiségét (talajuntság mértékét)!

Dózis:
Oltvány: 10–15 dkg/fa, ne érintkezzen a gyökérrel! Szőlő esetében 5 dkg/oltvány. Teljes dózis esetén az oltvány más műtrágyát már nem igényel. Feloldva, beöntözve: 3–5 kg/1000 l. Termő ültetvény alaptrágyázása:  150–200 kg/ha 3–4 napon belül bedolgozva (ősszel vagy tavasszal).

Őszi tápanyagfeltöltés
A szüret után lombra kijuttatott tápanyagok segítik a virágrügyek differenciálódását, javítják a növények fagytűrését és a következő évi terméskilátásokat. A még zöld lombozatra 1–3 alkalommal kipermetezett készítmények kritikus tápanyagokkal töltik fel a növényeket: Boroplus (1 l/ha), Brexil Mix (1–2 kg/ha), Plantafol 10.54.10 (2–3 kg/ha).

További információ:
Deme János szaktanácsadó
+36 30 746 6495
MALAGROW Kft.
Szolnok, Újszászi út 38.
Telefon: +36 56 514-160
Fax: +36 56 515 050
www.malagrow.hu

Hozzászólás a cikkhez