Aktuális cikkek

Védekezés napégés ellen almában mikroelemes műtrágya keverékkel

Az utóbbi években végbement felmelegedés számos területen okoz problémát a gyümölcstermesztésben.

Nem elég, hogy a nyári időszakban megnőtt a hőségnapok száma, továbbá a csapadék nagyon szeszélyesen oszlik el, lokális aszályt okozva egyes régiókban, a gazdáknak az érés kezdetétől számolniuk kell még a napsugárzás egyéb károsító hatásával is. A korona külső részén elhelyezkedő gyümölcsökön a magas hőmérséklet és az erős napsugárzás hatására napégés alakul ki. A napégett folt rendszerint a gyümölcs színesebb részén jelenik meg . Mérete eléri a 4–5 cm-t is és koncentrikus körökben,  a barna több árnyalatában jelenik meg. A károsodás 1–2 mm vastagságú, de elcsúfítja a termést és az egyébként kiváló minőségű étkezési almából ipari minőséget csinál. A júliusi-augusztusi időjárás függvényében 5–10%-ot is elérheti a károsodott gyümölcsök aránya.

A kiváltó okok között az időjáráson kívül egyéb tényezők is szerepelnek. A kalcium hiányos talajokon a fénnyel szembeni érzékenység növekszik, mivel kalcium hiányában vékonyabb bőrszövet alakul ki a termésen. A vékony héjú fajtákon (pl. Granny Smith) nagyobb százalékban jelenik meg a kártétel.

A rossz vízgazdálkodású homoktalajokon aszályos időszakban nem áll rendelkezésre elég víz ahoz, hogy a növény transzspirációval kellően hűtse magát. ha a napnak kitett gyümölcs hőmérséklete jelentősen magasabb, mint a levegő hőmérséklete, akkor már kialakulhat a napégés jelensége.

A jelentős árbevétel kiesést okozó elváltozás ellen napjainkig nem volt használható védekezési mód.

Az utóbbi néhány évben telepített jéghálóval fedett ültetvények megvédik a gyümölcsöt a napégéstől, de a telepítés magas költségei miatt ez a termesztési mód csak lassan terjed és a hagyományos ültetvényekbe utólag nem építhető be gazdaságosan.

A hagyományos ültetvényekben az intenzív napfény okozta gyümölcsperzselés elkerülésére a tavalyi évtől rendelkezésre áll egy mikroelemes műtrágya keverék, amelyet kipermetezve a napégés károsító hatása jelentősen csökkenthető vagy elkerülhető.

A Biolchim Kft. Gold Dry nevű készítménye rendkívül finomra őrölt kaolinport tartalmaz, további hatóanyagai a bórsav, mangán-szulfát és a cink-szulfát. Hatása többrétű: a kezelt gyümölcs felülete fényesebb, piacosabb, gátolja a termésen kialakuló napfény okozta perzselés tünetek kialakulását, rovarkártevőkkel szemben repellens hatású. Általánosan használható minden olyan kultúrában, amelyben fenyegeti a termést a napégés. Almában az ajánlott dózis 5–7,5 kg/ha. A védő hatást fokozza, ha 1 l/ha Fylloton aminósav tartalmú biostimulátorral együttesen juttatjuk ki, és tapadásfokozó használata ajánlott a megfelelő borítottságért. A tenyészidő folyamán  5-6 kezelés végezhető 7–8 naponta.

Jelenleg, július elején a védekezésre alkalmas időszak első szakaszában vagyunk. A napégés tünetei még nem jelentek meg az alma ültetvényekben, így elkezdhetünk védekezni a kártétel ellen, annál is inkább, mivel a napégés kialakulását pár nap időjárása is eldöntheti. Ha  a gyümölcs fejlődésének érzékeny szakaszában következnek be a kedvezőtlen változások, például ha augusztusban, szeptemberben a levegő hőmérséklete meghaladja a 28–32 ˚C fokot, a napégés kialakulása gyakoribbá válik. Az említett két termék, a Gold Dry és a Fylloton együttes alkalmazásával hektáronként kevesebb, mint 10.000 Ft-os költséggel megvédhetjük termésünket a „célegyenesben”, a szüret előtt nagy kárt okozó napégéstől, kis költség ráfordítással jelentős árbevétel növekedést érhetünk el.

Varga Attila
Műtrágya üzletág vezető
Agroker Holding Zrt.
Czikó Dénes
Ék. szaktanácsadó
Biolchim Hungary Kft.

Hozzászólás a cikkhez