Aktuális cikkek

EGÉSZSÉGES KONZERVUBORKA = “PHOSFIK Cu”

Az uborka termesztésénél a baktériumok, peronoszpóra, valmint a didimella elleni hatékony védelem kulcsfontosságú eleme a jövedelmező termesztésnek. Amennyiben a növényvédelmet megtámogatjuk olyan speciális kettős hatású tápanyagutánpótlási termékkel melynek jelentős ellenállóság fokozó hatása is van még nagyobb biztonsággal óvhatjuk meg állományunkat.

Ezen kettős hatású tápanyag utánpótlási készítmény a PHOSFIK Cu hatásmechanizmusát röviden így foglalhatjuk össze:

A növényekben a kórokozó gombák illetve baktériumos fertőzés hatására fitoalexinek képződnek. A fitoalexinek az egészséges növényekben nem mutathatóak ki mivel e vegyületek képződése a fertőzést követő hiperszenzitív reakció eredménye. A túlérzékenységi reakció következtében termelt fitoalexinek a fertőzés helyén felhalmozódnak és gátolják a kórokozó terjedését. A Phosfik Cu műtrágya speciális foszfor hatóanyaga (több komponensű foszforossav származékok elegye) ugyanezt az előbb leírt „immunreakciót” váltja ki a növényállományban így a konkrét fertőzés megtörténte előtt mesterségesen előidézett immunreakcióval a haszonnövény fitoalexin termelését indukáljuk. A Phosfik Cu használatával így a növényállomány fertőzési fogékonysága lényegesen kisebb lesz és a preventív növényvédelmi programban használt szerek hatékonysága látványosan felerősödik.
A termék 4% mennyiségben felszívódó réz formát is tartalmaz mely a lombon vagy a gyökéren keresztül behatol a növénybe és igen hatékonyan belülről gátolja a baktériumos és gombás fertőzések felerősödését.
phosfik
A Phosfik Cu kiemelt előnyei:

 • EK műtrágya minősítésű a termék, tehát nem növényvédőszer besorolású, így nincs sem munkaegészségügyi sem élelmezésügyi várakozási idő (szedési időszakban is legálisan használhatjuk)
 • a fitoalexinek és a réz ellen nincs ismert rezisztencia ezért folyamatosan használható a termék hatásvesztés nélkül

Javasolt felhasználási technológia:

 • Kiültetés előtt mártsuk be a palántákat 0,2%-os hígítású (200 ml / 100 l víz) Phosfik Cu oldatba.
 • A csepegtetőöntözéses állományban leghatékonyabb ezen keresztül folymatosan adagolva fenntartani az immunreakciót. A teljes tenyészidőszakra számolva a várható fertőzési intenzitás függvényében minimum 8 l/ha, maximum 30 l/ha / 5000 folyóméter kijuttatása javasolt.
 • Csepegtetőcsővel is kijuttatható, ezért csapadékos időjárás esetén sem kell lemondani a Phosfik Cu nyújtotta védelemről, megfelelő védelmet biztosíthatunk a növényeinknek a lemosódás veszélye nélkül.
 • Egyszeri csöpögtetésnél 1–1,5 l / 1000 folyóméter a javasolt dózis.
 • Lombkezelésnél alkalmanként 2 l / 5000 folyóméter adható ki. Átlagos szabadföldi szezon esetében a tenyészidő során 3–4 kezelés alkalmazása kielégítő eredményt ad.

A Phosfik Cu az egész szezon folyamán használható, de különösen indokolt június folyamán indokolt a rendszeres használata, amikor az intenzív fejlődés következtében a növény szerkezete lazább és emiatt betegségekre fogékonyabb. Ilyenkor egy idejüleg akár több kórokozó is megfertőzheti a konzervuborkát, viszont a Phosfik Cu rendszeres használata esetén a növények tovább maradnak egészségesek.

A Phosfik Cu műtrágya alkalmazásával bizonyítottan csökkenthető a konzervuborka következő kórokozókkal szembeni fogékonysága:

 • Baktériumos szögletes levélfoltosság (Pseudomonas syringae pv. lachrymans)
 • Peronoszpóra (Pseudoperonospora cubensis)
 • Didimella (Didymella bryoniae)
 • Palántadőlés (Pythium ssp, Rhizoctonia ssp)

További információ: Czikó Dénes • +36303844285 • cziko.denes@biolchim.hu

Hozzászólás a cikkhez