Aktuális cikkek

Veszélyben a hazai fejes káposzta

Fejes káposztából rekordkevés termett itthon, az ára egy év alatt több mint 50 százalékkal ment föl.

Évtizedes mélypontra csökkent tavaly a fejeskáposzta-termés Magyarországon. Az idén az import közel 50 százalékkal nőtt. Ráadásul 54 százalékkal többe kerül a Nagybanin – írja az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb elemzése alapján a napi.hu.

2020-ban ugyanis fejes káposztából 39,7 ezer tonna termett Magyarországon, ami az elmúlt évtized legkisebb mennyisége. A fejes és vörös káposzta külkereskedelmi mérlege szerint az import van nyeregben. Tavaly közel 4 ezer tonna káposzta jött az országba, az import mindössze 1,7 ezer tonnát tett ki.

Ráadásul az idei év első fél évében az import 48 százalékkal 4,82 ezer tonnára nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest. A Németországból 363 százalékkal 2,61 ezer tonnára nőtt az importmennyiség, ugyanakkor a Hollandiából, Lengyelországból és Észak-Macedóniából kevesebb káposzta érkezett. A káposztaexport 20 százalékkal nőtt az év első felében, elsősorban a skandináv országokban landoltak a magyar káposzták.

A Budapesti Nagybani piacon a június közepétől szeptember végéig a szabadföldi fehér fejes káposzta ára éves összevetésben 54 százalékkal kilónként 177 forintra emelkedett.

Hozzászólás a cikkhez