Aktuális cikkek

Hosszú idő után újra „seregszemlén…”!

Nagy izgalom előzte meg hosszú várakozás után az első két szakmai összejövetelt a Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesületének életében. A 2021. évben megrendezett Farmer-Expó, mely idén – hosszú idő után – az első kiállítás volt, forgatókönyv szempontjából megegyezett a 2018 és 2019 években szervezett „menetrenddel”, legalábbis a szakmai programokat illetően.

Az ezt követő hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési Napon pedig ismét fogadhattuk nemzetközi bíróinkat és vendégeinket. Idén is a tenyészállat bírálatok „vitték el a prímet”, melyre sok néző összegyűlt. Ebben az évben először közvetítette élőben az egyesület a szakmai programokat mindkét eseményen. Ez a szövetség hivatalos közösségi médiacsatornáján mindmáig visszanézhető.

ÚJRA „RANCH TÍPUSÚ” SHOW-BÍRÁLAT A FARMER-EXPÓN

Nagy örömmel üdvözölték a tenyésztők az idén megrendezett Farmer-Expó kiállítást. Mindenki nagyon várta a hosszú ideig tartó „Covid-presszió” utáni szabad találkozást, az állandósult on-line felületen bonyolódó értekezések helyett az eredeti helyszínen megrendezett, hús-vér állatokkal bemutatott szakmai programot. Sajnos azért a részvételen is érződött a „posztkovid kiállításkedv szindróma”, hiszen kevesebb kiállító és kevesebb látogató volt jelen a megszokottnál. Az alföldi régió tenyésztői többé-kevésbé tiszteletüket tették a rendezvényen. Nagy sikernek könyvelhető el a tenyészállat show-bírálat, mely az első napon éppen kedvezőnek nem mondható időjárás ellenére is sok nézőt csábított a tribünre. Összesen 20 állat bírálatát bonyolították az egyesület technikusai és ügyvezetője. A versenyen 5 tenyészet képviseltette magát, mely sokkal kevesebb, mint a megszokott jelenlét. A tenyészállatokat egyenként terelték ki a bokszokból a bemutató négyszögbe, ahol eredeti mozgásában lehetett megtekinteni a fiatal üszőket, vemhes üszőket, borjas teheneket, minősített tenyészbika növendékeket, valamint a felnőtt tenyészbikát. Ez az úgynevezett „ranch típusú showbírálat” lehetőséget ad arra, hogy a résztvevő tenyészetek ténylegesen az általuk legszebbnek vélt tenyészállatokat állíthassák ki még akkor is, ha azok vezethetősége nem kivitelezhető. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az idei Farmer-Expón bemutatott húshasznú tenyészállatok legeredményesebb tenyésztője a Marócsa-Agro Kft. volt, aki egy első, illetve két harmadik helyezést is magáénak mondhat, emellett a kiállítási húsmarha nagydíjat is megnyerte csodálatos vemhes üszőjével. Mivel dr.Bittner Diána, a tenyésztő első kiállításán vett részt, így elmondása alapján „páratlan örömmel” szembesülhetett, amikor a bemutató végén az eredményhirdetéskor az ő neve hangzott el a legtöbbször. Mi, a szervezők őszintén reméljük, hogy az ilyen meghatározó, pozitív élmények egyre inkább arra sarkallják a tenyésztőket, hogy felkészítsenek és bemutassanak nívós tenyészállatokat ezeken a rendezvényeken, hiszen tenyészetük sikeressége és az egész fajta sikeressége az ilyen pozitív hangvételű bemutatókban rejlik. Díjat kapott továbbá a Kelet-magyarországi régió legrangosabb kiállításán az Agropoint Kft (Debrecen), a Halasközi Agrár Kft (Hortobágy), és az Embriobos Kft. (Martonvásár).

NEMZETKÖZI BÍRÓK BÍRÁLTAK HÓDMEZŐVÁSÁRHELYEN

Az idei év második megmérettetése, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás társrendezvényeként megrendezett Alföldi Állattenyésztési és Mezgazda Napok tenyészállat bírálati versenye volt Hódmezővásárhelyen, ahol 9 limousin és 5 blonde d’Aquitaine tenyészet állatai versenyeztek különböző kategóriákban. Összesen mintegy 25 tenyészállat volt jelen, melyek közül 19 indult a show-bírálati versenyeken. Az egyes kategóriák győztesei után fajtagyőzteseket hirdettek a szervezők mind a limousin, mind a blonde d’Aquitaine fajtában. A limousin fajta versenyében az Imár Bt. (Balatonalmádi) borjas tehene kapta a fajtagyőztes díját, nem sokkal mögötte zárt – szinte éppen csak pár ponttal – a Rácz Limousin Kft. (Geszt), de díjat kapott Mozsgai József (Sellye), a JMK Kft (Hajdúszoboszló), a Halasközi Agrár Kft. (Hortobágy), a Gyöngysziget Kft. (Nagybaracska), Cziráki Gábor (Zalaszentmihály) és Tóth Csilla (Csákvár) magántenyésztő is. A blonde d’Aquitaine tenyészállatok versenyén ismét a Néma Kft (Akasztó) tűzhette fel a fajtagyőztesnek járó szalagot, de helyezést ért el a Határőr Zrt (Babócsa), az Embriobos Kft (Martonvásár), a Gábor-major Kft (Martonvásár), és Jakab Judit (Bakóca) magántenyésztő. Míg a limousin fajta bírálatát Pierre François Arrouy és Gilles Leuqueux végezte, addig a blonde d’Aquitaine fajta versenyében Patrick Sazy és Jean Blanc francia szakemberek működtek közre. A neves franca bírók idén a Covid-19 vírus negyedik hullámának fenyegetése ellenére szerencsésen megérkeztek a rendezvényre, és a bírálat hibátlan lebonyolításán túl számos tanáccsal látták el a tenyésztőket. Egyesületünknek nagy örömére szolgált, hogy a magyar limousin és blonde d’Aquitaine tenyésztésszervezést, valamint annak fejlesztéseit nem csak hazai szinten nevezte irányadónak a négy bíró, hanem európai szinten is az élvonalba sorolták a tenyésztésbe fektetett munkát. Nem véletlenül fejlődik Magyarországon is szinte a legnagyobb mértékben ez a két húsmarha fajta.

A bírálatról és a versenyről élő közvetítés is készült az egyesület hivatalos facebook oldalán és a „hazát járva munkaügyben” riportoldalon, valamint a díjátadó és valamennyi fajtabemutató is megtekinthető a közösségi média ezen oldalain. Emellett egy közel negyedórás riportfilm foglalja össze az eseményeket, mely közvetlenül az egyesület honlapján (www.limousin.hu) tekinthető meg. Hallhatjuk a tenyésztőket és a technikusokat is nyilatkozni, valamint Dr. Szücs Márton, ügyvezető igazgató programértékelése is megtekinthető. Az összefoglaló műsor zárásaként pedig Csomai Géza, az egyesület elnöke mond köszönetet mindazon tenyésztőknek, akik fáradságot nem kímélve elhozták állataikat a kiállításokra, ezzel népszerűsítve a limousin és blonde d’Aquitaine fajtákat, valamint reprezentálva, hogy a „minőségi tenyésztés folyamata” milyen végeredménnyel képes zárulni, ha a szaktudás és a szerencse „együtt egyengeti a tenyésztők útjait…”.

Mi más reklámozhatná ugyanis jobban egy-egy fajta, egy-egy tenyészet sikerét, és vihetné el hírét a nagyvilágban, mint az a közösség – legyen szakmai, vagy akár csak érdeklődő – mely ezeken a kiállításokon részt vesz. Ez egy újabb lehetőség fajtáink sikerének „publikálásában” a nagyvilág felé.

Hozzászólás a cikkhez