Pályázatok
930 millió hungarikumokra
2022. May 16.
A Hungarikum 2022 pályázaton 391 pályázó 930 millió forintnyi támogatásban részesül három területen. A legtöbb forrást, 860,4 millió forintot az első kategóriában ítélték oda, a második célterületen 52,1, a harmadikon 17,4 millió forint támogatást nyertek el a jelentkezők.

Az első célterületen nyomtatott kiadványok, honlapok, filmek készítésére, bemutatóterekre, rendezvényekre kaphattak 1-4 millió forint támogatást önkormányzatok és nonprofit szervezetek.
A második területtel megyei önkormányzatokat és a külhoni nemzetrész értéktárat működtető szervezeteket szólították meg; legalább megyei szintű vetélkedők szervezésére lehetett pályázni.
A minisztérium emellett a Kárpát-medencei hagyományos viseletek megújítására, legalább három elemből álló kollekciók készítésére is nyújt támogatást.

A pályázaton a benyújtott igények jelentősen meghaladták a rendelkezésre álló keretet, 869-en jelentkeztek, akik közül a három kategóriában 318, 18, illetve 55 pályázó részesült támogatásban.

V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa tájékoztatása szerint a tárca célja, hogy a pályázatokkal felhívja a figyelmet a hazai természeti értékekre, a történelmi eseményekre és a hagyományok szépségére, ugyanakkor a helyi identitást és az önazonosságot is erősítik a támogatott programok.
A nyertesek közül megemlítette az Agora Veszprém Kulturális Központ „Hungarikumok a modern konyhában” című programsorozatát, amelyen a résztvevők megismerkedhetnek egy négy fogásos menüsor elkészítésével. Egy Nádszegen működő felvidéki iskola és óvoda Petőfi Sándor szellemi hagyatékának megismertetésére részesült támogatásban. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület fesztivált szervez Kecskeméten a minisztériumi pályázat révén a hungarikumok bemutatására. A Magyar Huszár- és Lovashagyományőrző Társaság kétnapos rendezvényt, a Hungária Komondor Klub konferenciát, a Dél-tiroli Magyarok Egyesülete gasztrokulturális eseményt szervez majd a támogatásból. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a megyében található értékek témájában szervez vetélkedőt a pályázat révén diákok számára. A divat kategória egyik nyertes pályázója pedig a Zsolnay porcelángyár által készített, magyar királyokat, szenteket ábrázoló kerámiákból merített inspirációt; egy másik pályázó a matyó női viseletet és hímzésmintákat használja fel ma hordható ruhák készítésében.

 

Termo Kft.HunitechCad-ServerLani ÉpítőGordius InoxSzilvási GroupAkvastop Első Beton bannerHerbamixDinaxEndilineHorizont GlobalStarfol PluszWiraxHunlandKaszás OltványEtiveraSwisspartsMizseplastEupackNektárplastDe-Ba Kft.ColasKer-TészLabornumContiregHotel HunorQS 2000
PRINT LAPOK