Köztér
194 milliárdot kifizettek
2023. December 17.
Lezárult a Közös Agrárpolitika új időszakának első előlegfizetési időszaka, amelynek keretében csaknem 136 ezer gazdálkodó részesült közel 194 milliárd forint támogatásban.

Az utóbbi évek gazdasági nehézségei - mint az inputköltségek jelentős emelkedése, az energiaválság vagy a tavalyi rendkívüli aszály, valamint az új rendszerre történő átállás természetes velejárójának tekinthető átmeneti időszak nehézségei - mellett kiemelt jelentőségű, hogy a gazdák által hosszú évek óta megismert kérelmezési, majd kifizetési menetrendet ebben az évben is sikerült tartani – áll az Agrárminisztérium közleményében.

A 2023 tavaszán benyújtott egységes kérelmek után - 2023. október 16-a és november 30-a közötti előlegfizetési időszakban - hat jogcímen, összesen 194 milliárd forintot fizetett ki a Magyar Államkincstár. Ezzel a kérelmezők több mint 82 százalékát – mintegy 136 ezer termelőt – sikerült elérni. A kedvezményezettek számát tekintve ez az arány megegyezik a tavalyi év hasonló adatával.

A legnagyobb összeget, 139,6 milliárd forintot alaptámogatási jogcímen fizették ki, közel 135 ezer termelő részére. A Kincstár 133 ezer gazdálkodónak utalt csaknem 41 milliárd forintot újraelosztó támogatás jogcímen, amely új jogcímként a kisebb gazdaságok első hektárjaira nyújt plusztámogatást. Előleg kifizetésére került sor még az intenzív és extenzív gyümölcsösök támogatása jogcímen, valamint az anyajuhtartás és tejhasznú tehéntartás támogatása állattenyésztési jogcímeken.

Az előlegfizetési időszak lezárulta után a Kincstár decemberben rész-, valamint végkifizetéseket teljesít majd, ugyanezen jogcímeken.

Címlapfotó: Pelsőczy Csaba/AM

DPMG Zrt.Agroforte GrainErforg-AimDamisol Kft.Szilágyi HűtőRollspedMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőHotel Hunor - törölhetőMetall KraftSamu GazdaboltMizse-PlastMáté-MetálPályázat Európa Kft.3commAgro NatúrtápTitan ContainersDigitas Kft.Derula 05.28.Polgári BankBerek-VízMed-PlastGB TradeBorda Gépipari Kft.MAPEI 05.20.Steel ManufacturingVC 999 05.28.Charlie HűtőNektárplast
PRINT LAPOK