Aktuális cikkek

Együnk halat, finom falat!

A magyar hal egészséges és kiváló minőségű, ezért az idei karácsonyi vacsorához magyar halat vásároljunk, ezzel ráadásul a hazai termelőket támogatjuk – javasolja Nagy István agrárminiszter.

Mindemellett persze saját egészségünket és a fenntarthatóságot is – tette hozzá. A hazai halfogyasztás meghatározó része ugyanis hagyományosan a karácsonyi időszakra esik, szakértői becslések szerint a haltermelők ekkor értékesítik a teljes éves étkezési halmennyiség mintegy 40 százalékát.

Az idén sincs gond a kínálattal, a vásárlók a haltermékek széles választékát megtalálják a piacokon, a vásárcsarnokokban és az üzletekben. A hazai termelés és halfogyasztás vezető hala továbbra is a ponty, a második helyen az afrikai harcsa áll, de számos importhal és további belföldön termelt fajok színesítik a kínálatot.

A miniszter szerint a magyar kormány a koronavírus-járvány idején jelentős erőfeszítéseket tett a bajba jutott hazai haltermelők megsegítésére, ezt szolgálta a 800 millió forint értékű állami haltelepítés, továbbá a gazdaságvédelmi akcióterv keretében több mint 500 millió forintos támogatás, amely a munkahelymegtartást segítette a halgazdálkodási ágazatban. Az Agrárminisztérium célja, hogy a jelenlegi egy főre jutó éves átlag halfogyasztás tovább emelkedjen, és minél nagyobb arányban kerüljenek asztalainkra magyar halak. Ez a törekvés fontos, mert így támogatjuk a hazai termelőket és hozzájárulunk a hazai akvakultúra-ágazat megmaradásához, amely Magyarország számos területén fontos szerepet játszik a vidéki népesség foglalkoztatásában. A frissen piacra kerülő halak fogyasztása környezetvédelmi szempontból is felelősebb döntés a több ezer kilométerről fagyasztva az országba utaztatott tengeri halak vásárlásával szemben. Az Országgyűlés által kedden megszavazott ágazati törvény aktuális módosítása is segíti, hogy a haltermelés fejlesztésén keresztül a halfogyasztás mértéke érdemben emelkedjen.

Az idén két magyar haltermék kapott európai földrajziárujelző-oltalmat: a Szilvásváradi pisztráng és az Akasztói szikiponty. A Balatoni hal és a Szegedi tükörponty egyelőre az átmeneti nemzeti oltalmat szerezte meg, uniós elismerésük folyamatban van.

Az Agrármarketing Centrum (AM) „Kapj rá!” elnevezésű halfogyasztást ösztönző kampánya motivációja az volt, hogy az egy személyre jutó éves 5,7 kilogrammos átlagos halfogyasztás 20 százalékkal emelkedjen. Jó úton haladunk, hiszen négy év alatt több mint 18 százalékkal, 6,7 kilogramm fölé nőtt. Egyre többen választják az édesvízi halfajokat.

Hozzászólás a cikkhez