Aktuális cikkek

Kedvezmény ebtenyésztőknek

A Hungarikummá nyilvánított kilenc magyar kutyafajta törzskönyvezett állománya visszaszorult, ezért a fajták fenntartását és fejlesztését a jövőben agrárminisztériumi támogatás, költségcsökkentés segíti.

Az intézkedés révén ugyanis a tenyésztők számára lényegében ingyenessé válik a megszületett kiskutyák utáni származási igazolások kiadása annak érdekében, hogy a tenyésztés költségeinek csökkentése hozzájáruljon a fajtatiszta magyar kutyafajták állományának gyarapodásához.

A kilenc magyar kutyafajta: a rövidszőrű magyar vizsla, a drótszőrű magyar vizsla, az erdélyi kopó, a komondor, a kuvasz, a magyar agár, a mudi, a puli, valamint a pumi fajtatiszta, törzskönyvezett állománya az elmúlt évtizedekben visszaszorul. „Köszönhető” ez részben divat diktálta igényeknek, részben annak, hogy a tenyésztési tevékenység jelentős befektetéseket igényel. A költségek megtérülését ugyanakkor bizonytalanná teheti az ellenőrizetlen körülmények között született, igazolt származással nem rendelkező egyedek piaci jelenléte a gyakran csak szaporítóknak nevezett kutyatartók révén.

Az ellenőrzött származás, az adott fajtára elfogadott tenyésztési program mentén végzett lelkiismeretes tenyésztői munka ugyanakkor közös ágazati érdek, ezért a 2021. január 1-jével hatályba lépő jogszabály-módosítás lehetővé teszi a tenyésztés költségeinek csökkentését azáltal, hogy az állatok származási igazolása kiadásának költségeit az állam megtéríti a tenyésztőszervezetek részére, így a tenyésztők mentesülnek ennek megfizetése alól. Az ebtenyésztők a kedvezményes szolgáltatás igénybevételére irányuló kérelmeiket már 2021. január 1-jétől leadhatják annál a tenyésztőszervezetnél, amelynél a tagsági jogviszonyuk fennáll. A támogatás mértéke kiadott származási igazolásonként 7000 forint, ami fedezi a tenyésztőszervezet által a tagja esetén megállapított díjat.

A kilenc magyar kutyafajta esetében évente átlagosan kétezer állat kap származási igazolást. Ez a szaporulati arány azonban csak a jelenlegi állomány szinten tartását szolgálja. Az Agrárminisztérium reményei szerint a tenyésztési költségek csökkenésével sikerül javítani a tenyésztési kedvet és növelni a fajtatisztán tenyésztett magyar kutyafajták állományát.

Hozzászólás a cikkhez