Aktuális cikkek

Nagy az igény a beruházás-támogatásokra

Nehézségekkel tarkított év áll az agrárvállalkozások sokasága mögött, de a fejlesztések és a jövő megalapozása érdekében sokan éltek a beruházási pályázatok adta lehetőséggel.

2020-ban mindenki életére rányomta bélyegét a koronavírus-járvány, de az agrárium szereplőinek emellett meg kellett küzdeniük az aszály, a fagy, a sertéspestis és a madárinfluenza kihívásaival is.

A kormányzat mindeközben számos új beruházási pályázatot hirdetett meg, ezek a remények szerint hozzájárulnak majd a versenyképes magyar agrárium további fejlődéséhez. A vállalkozói szándékot jól mutatja, hogy soha nem látott mértékű, 416 milliárd forintnyi igény érkezett rekord rövid idő alatt azokra az állattenyésztési és kertészeti pályázati felhívásokra, amelyeket ősszel nyújtottak be a gazdálkodók.

A kistermelők fejlesztéseihez, értékesítési lehetőségeik bővítéseihez is hirdettek pályázatokat, amelyre 17,5 milliárd forint értékben érkeztek be kérelmek.
Az állattartó telepek fejlesztésére közel 330 milliárd forintnyi támogatási igény mutatkozott, ez közel 740 pályázatot jelent.

Lezárult a kertészeti üzemek korszerűsítési pályázatának benyújtása is, ezekből egyebek mellett üveg- és fóliaházakat kívánnak finanszírozni. A 30 milliárd forintos keretre több mint 400 pályázat érkezett, mintegy 87 milliárd forintnyi igénnyel.

Az élelmiszeripar fejlesztésére 415 milliárd forint támogatást ítéltek meg 2014 óta, azaz bő fél évtized alatt, többek között a vidékfejlesztési programból és beruházásösztönzési nemzeti költségvetésből finanszírozott támogatásokból.

Mindezek mellett a kormány 25 milliárd forint többletforrást biztosított az agrártárca számára annak az élelmiszergazdasági válságprogramnak a finanszírozására, amelynek lezárultával több mint 35 ezer támogatási kérelem után legalább 140 ezer munkahely megőrzéséhez járultak hozzá az agrártárca állítása szerint.

Hozzászólás a cikkhez