Aktuális cikkek

Kecskeméten tovább haladnak a fejlesztés útján

Az élelmiszerpiacon meghatározó szerepet betöltő Kecskeméti Konzerv Kft. dupla jubileumot ünnepel 2020-ban: a mai céget 15 éve hozták létre, ősét, az Első Kecskeméti Konzervgyárat pedig 1900-ban alapították.

Az elmúlt másfél évtizedben a hatékonyságunkat növelő fejlesztésekre és innovatív megoldásokra törekedtek a konzervgyárban, s ennek érezhetők a pozitív hatásai. A gazdaságos termelés és az innováció ugyanis elengedhetetlen a versenyképesség megőrzéséhez. A fejlesztések folyamatosak, legutóbb európai uniós támogatással technológiai korszerűsítést hajtottak végre, mely jellemzően a csomagolási feladatok egyszerűsítésére irányult, mindeközben a raktárkapacitást is bővítették. Kovács János ügyvezetővel a múltból indulva a jövőről is szót váltottunk.

A Kecskeméti Konzerv Kft. 15 évvel ezelőtt alakult, újjá, de az ügyvezető már korábban is a gyárban dolgozott, így maga is megtapasztalta a 2004 előtti viszontagságos éveket, mire ismét magyar tulajdonba került a cég. Kovács János 2006 óta ügyvezetője az újjáalakult cégnek. Bár 2005-ben nem sokan láttak fantáziát a vállalat elindításában, mára már vezetők és dolgozók egyaránt büszkék lehetnek arra, hogy belevágtak ebbe az izgalmasnak ígérkező „kalandba”. Meghálálták a finanszírozó bank és azon beszállítók bizalmát, akik hittek bennük. A kollektíva érdeme az is, hogy a beszállító partnerek segítségével sikerült felépíteni az első 12 ezer négyzetméteres raktárat, valamint éves szinten elérték a 130 millió doboznyi legyártott mennyiséget.

– A Kecskeméti Konzerv Kft. indulását követően a legfontosabb célkitűzésünk a vállalat stabilitásának megteremtése  volt, így az első öt év a gyár saját jogúvá tételével és az ahhoz kapcsolódó hiteltörlesztéssel telt – összegzett Kovács János. – Ebben az időszakban egyértelművé vált, hogy kizárólag Nyugat-Európa országaiban érdemes értékesíteni a termékeinket, mert csak ez adhat hosszú távú biztonságot. Éppen ezért a beruházások a nyugati piac igényeinek való megfelelés jegyében teltek. Komoly kihívást jelentett, hogy szinte a nulláról kellett felépíteni a céget, s eközben szavahihetőségünkről meggyőzni úgy a mezőgazdasági partnereinket, mint a dobozgyártókat. Sikerült.

A 2010-ben kezdődött újabb ötéves periódusban már nagyobb volumenű beruházásokról is gondolkodhattunk, mert addigra sikerült stabilizálni a cég működését. 2010 végére a saját tőke tekintetében átléptük az egymilliárd forintos határt, ami már az a szint volt, ahonnan merhettünk nagyobbat álmodni. A hozzáfűzött reményeinket maximálisan beváltotta a mintaüzem létrehozása, így utólag is jó döntésnek tartjuk, hogy a gyár esztétikai színvonalát emelve, a higiéniai szempontok szerint is igyekeztünk felzárkózni a nyugat-európai szintre. Munkánk és elismertségünk eredményeként 2015 végére 2,5 milliárd forint fölé emelkedett a vállalat saját tőkéje, ezzel is bizonyítva, hogy dinamikus fejlődésen ment keresztül a cég annak ellenére, hogy ebben az időszakban előfordultak olyan évek is, amelyek az időjárási körülmények miatt nem a legjobban sikerültek. 2016 és 2020 között – többek között a nagyvállalati beruházási támogatási program fejlesztéseivel – mintegy ötmilliárd forintos beruházást valósítottunk meg. 2020 végére a saját tőke állományunk megközelítheti a 6 milliárd forintot, így az árbevétel szempontjából belátható távolságra került a 20 milliárd forintos nagyságrend is. A sikeres működés titka abban rejlik, hogy örömmel végezzük a feladatunkat, mindenre odafigyelünk, kiváló kommunikációt folytatunk a partnereinkkel, néha pedig humorérzékkel oldjuk fel a nehéz helyzeteket. Szeretnénk megfelelni annak az elvárásnak, hogy termelői oldalról stabil, megbízható, kiszámítható partnernek számítsunk, és ugyanígy tekintsenek ránk a vevőink is. Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy az asztaltól mindenki elégedetten állhasson fel.

A Kecskeméti Konzerv Kft. törekszik a hatékonyságot növelő fejlesztésekre és innovatív megoldásokra, melyek elengedhetetlenek a versenyképesség megőrzéséhez. Az elmúlt években a csemege kukorica és zöldborsó mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a rehidratált bab és csicseriborsó konzervek gyártása.

Ami az aktuális, 2020-as esztendőt illeti, Kovács János kiemelte, hogy – mint minden esztendőben –, az idén is maximálisan felkészültek a szezonra, s az üzleti terv szerint nagyságrendileg hasonló volumenben gondolkodtak, mint az előző évben, azaz mintegy 18 millió doboz zöldborsó és répaborsó keverék mennyiség előállítását tervezték, és mintegy 105 millió félkilós kiszerelésű egységnyi csemegekukorica gyártását. Komoly kihívás elé állította a vállalatot, hogy termékeik iránt óriási mértékben megnövekedett a kereslet, így a lehetőségekhez mérten, a kapacitást megnövelve igyekeztek biztosítani a késztermékeket a hálózatok részére. Bár az idei évben egyik termékük sem hozta az elvárt alapanyag mennyiséget, a felmerülő igények fokozódása kedvezően alakította az árakat. Továbbra is óriási a kereslet a termékeikre, mert minden áruházlánc a biztonságra törekszik és a saját raktárában szeretné látni a készárut.

–  A magunk részéről továbbra is megteszünk mindent annak érdekében, hogy kielégítsük a kereskedelmi igényeket – közölte az ügyvezető, s hozzátette: az üzleti tervhez képest valószínűleg túlszárnyalják az eredeti célokat, s átlépik az „álomhatárt” jelentő 17 milliárd forintos árbevételt, amely a 2006-os első teljes évhez képest két és félszeres nagyságrend növekedést jelentene. Örvendetes, hogy mintaszerűen zajlik a Távol-Keletre történő komoly volumenű konténeres áruszállítás, így az ottani piaci fogadtatás alapján kijelenthető, hogy középtávú megállapodás születik a két cég között. Amennyiben tartósan fennáll a jelenlegi virológiai helyzet, arra számítunk, hogy termékeink a régió több országának – Kína, Thaiföld – érdeklődését is felkelthetik. Ami pedig a távolabbi jövőt illeti, a következő nagyvállalati beruházások elképzeléseiről gondolkodunk, mert szeretnénk tovább haladni a fejlesztés útján. Ennek érdekében a szomszédos telkekből többet is sikerült megvásárolnunk, így hamarosan a környező iparvállalatokkal egy összefüggő ipari területet alkotunk a térségben. A technológiát tekintve pedig újfajta dobozméretek gyártási lehetőségét építjük ki, ahogyan utaltam is rá, hiszen egyre nagyobb az igény a kisebb kiszerelésekre. Ha minden a tervek szerint halad, akkor 2021 közepére mintegy 3,5 milliárdos beruházást megvalósítva tovább bővülő csemegekukorica-feldolgozó kapacitással és új raktárral várjuk a kihívásokat.

Kapcsolat:
Kecskeméti Konzerv Kft.
H-6000 Kecskemét, Szolnoki út 35.
Tel.: +36-76/546-060 (Titkárság)
Fax.: +36-76/320-547
info@kkkft.hu
http://kkkft.hu/

Hozzászólás a cikkhez