Aktuális cikkek

Erdésztechnikus képzés Szegeden

Az erdészeket köztisztelet övezi, munkájukkal pedig a szabadban, friss levegőn a zöld jövőt építik. Tevékenységük nagyon változatos, természetközeli látásmódot igényel. Legyél Te is erdésztechnikus!

Sokrétű tevékenységükkel, amely szervező, műszaki, erdősítési, ápolási, fakitermelési munkákat is felölel, az erdészek a fenntartható fejlődést szolgálják. Az erdőgazdálkodáshoz szorosan kapcsolódik a vadgazdálkodás és a vadászat annak érdekében, hogy az erdőben az egészséges biológiai egyensúly fenntartása biztosított legyen. A szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikumban végzett tanulók tehát nem mindennapi szakma birtokosai lesznek; erdésztechnikusként a magyar erdők szép ügyét szolgálják.

Az erdésztechnikus végzettséggel erdőgazdálkodási, vadgazdálkodási, természetvédelmi munkaterületen lehet elhelyezkedni, akár középszintű vezetői feladatokat ellátva, sőt, ezzel a végzettséggel önálló erdészeti, vadászati, faipari és kertészeti vállalkozói tevékenység is folytatható.

Az Alföldi Agrárszakképzési Centrum részeként működő szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikum erdésztechnikus képzése érettségivel és technikusi szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A 65 éves múltra visszatekintő intézményben megszerezhető a B és T kategóriás jogosítvány, az angol vagy német nyelvvizsga, lehetőségként kínálják az állami és alapítványi ösztöndíjat, az étkezést és a kollégiumot!

Az intézményben további, érettségizett, de 23 év alatti fiatalok számára is kínálnak erdésztechnikus képzést, melyek időtartama egy illetve két év.

A Kiss Ferenc Erdészeti Technikumban nagy figyelmet fordítanak az informatikai ismeretek elsajátítására, ezt segíti a számítógépes szaktanterem a korszerű számítógépeivel. Önkéntes alapon, iskolai segítséggel ECDL vizsgához segítik a tanulókat. A 9-12. évfolyamokon a Technikumi képzési rendszerében elsősorban közismereti, szakmai és természetvédelemhez kapcsolódó tantárgyakat tanítanak a programtantervben meghatározottak alapján.

A technikusi vizsga alapfeltételeként a tanulóknak meg kell szerezniük a „B” vagy „T” kategóriájú jogosítványt is.

Az idegen nyelvek elsajátítása érdekében az iskolában arra törekszenek, hogy minél több diák nyelvvizsgát tegyen, ennek érdekében a nyelvtanulást tanórán kívüli délutáni foglalkozásokon is segítik.

Az 5 éves képzési idő alatt a technikum diákjai a szakmai végzettség megszerzésével megkapják a motorfűrész kezelői, közelítő- és rakodógép kezelői jogosítványt, valamint kedvezményesen tehetnek vadászvizsgát.

A tanítási órákon kívül vadász, horgász, íjász, madarász szakkörökön bővíthetik ismereteiket az érdeklődők, tanulmányi kirándulások és tanulmányutak során pedig megismerhetik az ország legjelentősebb erdőgazdaságait.

A diákok rendelkezésére áll az intézmény kollégiuma, a Kiss Ferenc Alapítvány pedig többek között a tanulók jutalmazásával, a diák rendezvények segítésével, a nyelvvizsgadíj finanszírozásával, a tanulók ösztöndíj támogatása formájában (tanulmányi ill. szociális) segíti az arra érdemeseket.

További információk:
http://kissf-szeged.sulinet.hu/
Telefon: +36 (62) 548-930
E-mail: igazgato@kissf-szeged.sulinet.hu
6721 Szeged, József Attila sgt. 26.

Hozzászólás a cikkhez