Aktuális cikkek

Az állattenyésztők napja lett szeptember 29.

Egyhangú szavazással fogadta el a magyar Országgyűlés az állattenyésztők napjáról szóló parlamenti indítványt: ezentúl szeptember 29-én az állattenyésztők kerülnek figyelmünk fókuszába.

Az Agrárminisztérium által támogatott kezdeményezés nyomán tehát évről évre Szent Mihály napján tiszteleghetünk majd az állattenyésztők áldozatos munkája előtt, elismerve a hazai állattenyésztés hagyományait és fejlődését. Szeptember 29. a legeltető állattenyésztésben évszázadok óta a behajtás és a számadás ideje.

Az új ünnepnap arra is lehetőséget ad, hogy az állattenyésztők különböző kiállítások, vásárok, tudományos előadások vagy más rendezvények alkalmával tapasztalatot cserélhessenek, bemutathassák hivatásuk szépségét, munkájuk fontosságát és életszemléletük lényegét. Egyes vélekedések szerint az állattenyésztők napja fontos szerepet tölthet majd be az egyre szélesebb körben terjedő, az állati fehérjefogyasztást ellenző divatirányzatokkal szemben. Az állati fehérjék fogyasztása ugyanis biológiai szükségletünk, az ember egészséges fejlődéshez és létének fenntartásához szüksége van a húsra, a tejre, a tojásra. Ugyanígy fel lehet lépni az állattenyésztést méltánytalanul rossz színben feltüntető más híresztelésekkel szemben is. Ezzel szemben meg kell mutatni mindenkinek, hogy a méltán híres magyar állattenyésztés nélkülözhetetlen termékeket állít elő, kiváló minőségben termel, a környezettel harmóniában dolgozik, figyelmet fordít a biodiverzitásra és részese a kultúrtáj megőrzésének.

Hozzászólás a cikkhez