Aktuális cikkek

Innovatív megoldás a raktározásban – RTR Rádiófrekvenciás terményfigyelő rendszer

Az idei betakarítási szezon a végéhez közeledik. Raktárba, silóba kerültek a kalászosok, az olajos magvak, az üzletek megköttettek, vagy éppen megkötésre várnak és megkezdődik a TÁROLÁS.

A telephelyvezetőknek és a raktárosoknak nincs könnyű dolguk abból a szempontból, hogy a raktározás során – legyen az rövidebb vagy akár több hónapig tartó – garantálniuk kell a termény betároláskori minőségét és mennyiségét.

A sík raktárban vagy silóban tárolt termények minőségét és annak változását nagy mértékben befolyásolja a környezeti hőmérséklet ingadozása, a páratartalom változása, a nem megfelelő tárolási körülmények (épülethibák, kártevő fertőzöttség stb.) és nem utolsó sorban az áru minősége (nem megfelelőn tisztított és szárított termény). Az előbb említett tényezők kedvezőtlen változása olyan visszafordíthatatlan romlási folyamatokat indít el, mint a termény belső hőmérsékletének emelkedése, a kártevők és a mikroorganizmusok elszaporodása, mely mennyiségi és pénzügyi veszteséget, komoly károkat okoz az áru tulajdonosának. Minden telephelyvezető rémálma, ha az általa kezelt termény elszállításakor szembesülnek azzal, hogy az áru „bogaras”, összeállt, penészes. Ezért a raktározás során kiemelten fontos az áru rendszeres ellenőrzése, mozgatása, szellőztetése.

Mikor és milyen időközönként érdemes elvégezni az áru mozgatását?

A raktározási körülmények alakulását a hőmérséklet változásával követhetjük nyomon. A nem megfelelően tisztított és szárított magvak légzése, a mikroorganizmusok elszaporodása és a kártevők megjelenése is hőmérséklet emelkedéssel is jár . A termelődő hő felmelegíti a magokat, aminek a felszínén a környezeti hőmérséklet csökkenésének hatására nedvesség keletkezik, lecsapódik.

Honnan tudhatjuk, hogy melegszik az áru?

Sajnos nem látunk bele a garmada vagy a silóban tárolt áru mélyebb rétegeibe, míg a felszínen úgy tűnik minden rendben van, addig a halom belsejében, vagy épp a siló falánál már lehet, hogy összeállt, penészes az áru. Hogy időben észrevegyük a kedvezőtlen változást, a halmok belső hőmérsékletének folyamatos ellenőrzése szükséges.

A MERTCONTROL GROUP innovatív megoldást kínál a fentebb említett problémák elkerülésére.

Az RTR – Rádiófrekvenciás Terményfigyelő Rendszer egy olyan informatikai szolgáltatás, melynek telepítésével biztosítható az áru folyamatos hőmérséklet ellenőrzése, ezzel megelőzhető és időben észrevehető a romlási folyamatok elindulása.

A rendszer 6 elemből áll: szenzorok, RF doboz, router/modem, GSM antenna, GPS, szoftver

A raktárban és a terményben elhelyezett szenzorok rádiójel formájában küldik a hőmérsékleti adatokat a raktár/siló oldalára vagy tetőszerkezetére felszerelt router/modem egységnek, amely a kapott adatokat GSM antenna segítségével továbbítja a szoftvernek, ami az adatokat összegyűjti, elemzi és grafikonos formában közli az eredményeket.

Egy szenzor hatótávolsága nagyjából 5 méter sugarú kör, ami kb. 400-500 tonna terményt jelent. Az érzékelő egységek 1-10 méter mélyre juttathatók a garmadába, egymástól való távolságuk tetszőlegesen választható. A rendszer igény szerint további szenzorokkal kiegészíthető, pl.: páratartalom érzékelő, gázkoncentráció mérő stb.

Figyelemre méltó, hogy a router/modem, ami tovább küldi az adatokat a GSM antennának, egyszerre 50 szenzor adatait gyűjti és kezeli. Ha a fentebb leírt adatokkal kalkulálunk egy router doboz megközelítőleg 22.000 tonna termény hőmérsékleti adataival operál.

Az érzékelők folyamatosan gyűjtik a hőmérsékleti adatokat, melyet a szoftver grafikonos formában küldi el a raktárrajz és egy GPS-es helymeghatározó térképpel együtt. A raktárrajzon látható, hogy pontosan hol vannak az érzékelők a terménybe szúrva. Az adatközlés rendszeressége egyénileg (napi, heti, havi stb.) beállítható az áru és a körülmények kockázati tényezői alapján.

Működik egy riasztási funkció a rendszerben, amely egy beállított hőmérsékleti érték elérése vagy meghaladása után RIASZTÁST küld az ügyfél mobiltelefonjára, ezzel biztosítva az idő, mint kockázati tényező minimálisra csökkentését.

A rendszer telepítése során az érzékelők áruba való juttatása vákuumos mintavevővel történik, amellyel egy munkafolyamat keretében akár mintavétel, illetve a termény mélységi gázosítása is elvégezhető kapcsolt szolgáltatásként, lényegesen költséghatékonyabb módon.

Az RTR szolgáltatás hatékony segítője a raktározási szolgáltatással foglalkozó vállalkozásoknak.

A próbaüzemek során bebizonyosodott, hogy a változások jó időben való kezelése minimálisra csökkentette az esetleges károkat.

A MERTCONTROL GROUP munkáját közel 70 éve a magas szintű minőség és szakmaiság jellemzi. A hazai piacon egyetlen, magyar tulajdonban levő társaságként 3 telephelyen (Kerepes, Komárom, Debrecen) szolgáljuk ki a termelők és kereskedők minőségellenőrzésre, akkreditált laborvizsgálatra irányuló megrendeléseit.

Szolgáltatásainkkal partnereink munkájához és szakmai sikereihez aktívan szeretnénk hozzájárulni.

A rendszer használati díjait befolyásolja a helyszín, a termény mennyisége és a használat kívánt időtartama, ezért egyedi ajánlatunkért keressenek minket!

Kollégáink örömmel várják érdeklődésüket az RTR és további minőségellenőrzési szolgáltatásokkal kapcsolatban: agri@mertcontrol.com

További szolgáltatásainkért látogassa meg honlapunkat: www.mertcontrol.com

Hozzászólás a cikkhez