Aktuális cikkek

Több nyúlhúst eszünk, de ez is kevés

Bár megduplázódott az elmúlt három évben az elfogyasztott nyúlhús mennyisége Magyarországon, még mindig csak évi 30-40 dekagrammot tesz ki fejenként.

Pedig azt mondják, az itthon méltatlanul elfeledett nyúlhús az egyik legegészségesebb táplálék, hiszen a legmagasabb a fehérje tartalma és a legalacsonyabb a koleszterin és a zsírszintje, ezért is tartják a 21. század fehérje forrásának.

A nyúltenyésztők figyelmébe ajánljuk, hogy jelenleg nyitott egy 50 milliárd forintos, az állattelepek korszerűsítését szolgáló pályázat, amelyre nyúltelepi beruházásokat is várnak. A várakozások és eddigi jelzések szerint a nyúltenyésztők között akadnak fejleszteni szándékozók, így várhatóan új, nagy nyúltelepek lesznek Magyarországon.

Az agrártárca vezetője szerint aki teheti, érdemes megfontolnia az otthoni nyúltartást, hiszen két anya és egy bak egy család egész éves húsigényét ki tudja elégíteni, tartásukhoz pedig a kerti melléktermékeket is fel lehet használni, így a nyúlhús nem csak a legegészségesebb, hanem a legolcsóbban előállítható termék is. „Ott a helye a vidéki megújuló Magyarországon” fogalmazott Nagy István, hozzátéve: „Ha meg szeretnénk újítani a magyar gasztronómiát, akkor a nyúlnak ott a helye az asztalon”.

Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szavaiból kiderült: évente 580-600 tonna friss, csomagolt terméket értékesít az ágazat a hazai áruházláncokon keresztül, s szeretnék ezt a mennyiséget 5-10 százalékkal növelni.

Érdekesség, hogy Magyarország Európa legnagyobb nyúlhúsexportőre: a termelés 97 százalékát, mintegy 4,5 millió nyulat, több mint tízezer tonna nyúlhúst szállít elsősorban Svájcba, Németországba, a Benelux-államokba, Olaszországba, illetve a Távol-Keletre.

Hozzászólás a cikkhez