Aktuális cikkek

Járványvédelemre 2,5 milliárdot adnak

Kétmilliárd forintos keretösszeggel hirdetett pályázatot a baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek kialakítására az Agrárminisztérium. Az érdeklődés óriási volt.

A felhívás a járványügyi kockázatok által leginkább sújtott és a fejlesztésekkel leghatékonyabban védhető telepekkel rendelkező sertés- és baromfiágazat számára szólt. Célja a különböző járványos állatbetegségek állattartó telepeken történő megjelenésének kockázatcsökkentése volt. A felhívás keretében építéssel járó, a járványvédelemhez kapcsolódó tevékenységek, így különösen állattartó telepi épületek, építmények kialakítása, felújítása volt támogatható. Emellett az állatbetegségek kockázatát csökkentő eszközök, gépek beszerzése is megvalósítható volt.

A gazdák 2020. május 1-jétől pályázhattak a Vidékfejlesztési Program keretében. Két pályázati körben összesen 349 kérelem érkezett a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságához, 5,4 milliárd forint igényével, mindez a pályázat szükségességét és sikerét mutatja.

A beérkezett támogatási kérelmek közül 195 esetben született pozitív döntés, mellyel 2,5 milliárd forint támogatási összegről döntött az Irányító Hatóság, a további pályázatok elbírálása pedig folyamatosan zajlik.

Az Agrárminisztérium az eredeti forráskeret megnövelése mellett minden olyan pályázót várhatóan támogatásban fog részesíteni, aki a pályázat benyújtásához szükséges jogosultsági minimum kritériumoknak megfelel. Napjaink egyik legégetőbb problémaköre ugyanis, hogy ésszerű válaszokat lehessen adni az állategészségügyi kockázatokra. A különböző járványos állatbetegségek állattartó telepeken történő megjelenésének valószínűsége ugyanis számos technológia alkalmazásával csökkenthető.

Hozzászólás a cikkhez