Aktuális cikkek

Díszkertészek találkoztak Fehérvárcsurgón

A magyar díszkertészeti termékek versenyképes minőséget képviselnek mind a hazai, mind az európai piacokon. Az ágazat csaknem 500 milliárd forintos árbevételt termel és 120 ezer munkavállalónak biztosít megélhetést.

A bevezetőben említett pozitívumok mellett ugyanakkor azt is látni, hogy a fejlődés gátjában állnak olyan tényezők, mint a generációs kihívások és az elaprózódott piaci szerkezet.

Többek között ez a megállapítás is elhangzott a szemember végén megrendezett XVI. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok megnyitóján a fehérvárcsurgói Károlyi kastély parkjában.

A házigazda, Károlyi Angelica elmondta, hogy a rendezvény első éveiben a hangsúly inkább a történeti kerteken, a tájépítészeten, tehát a kevésbé gazdasági jellegű témákon volt. Manapság ez már kevésbé jellemző, az előadások témái nagyban átalakultak az aktuális társadalmi problémáknak megfelelően, így főleg a klímaváltozást és a munkahelyeket érintő témák kerültek előtérbe, de azért próbálnak egyensúlyt tartani a hasznos és a szép között.

Az esemény díszvendégei Horvátország és Franciaország voltak. Mindkettő kiemelten fontos a magyarországi díszkertész ágazat szempontjából, mivel meghatározták a hazai kertészet sarokpontjait, szakmai fejlődésének irányait is.

A múltban Festetics György gróf a keszthelyi Georgikon tanárait tanulmányutakra küldte Európa számos országába, utazásaik nem csak a híres magyar kastélyparkok fejlődését határozták meg a 19. században, hanem a magyar agrárium eredményei is átjárták Európa nagy gazdaságait. Ezek a kapcsolatok később szoros partnerségi együttműködéssé fejlődtek, s így van ez napjainkban is, amikor az éghajlatváltozásból, az emberi tevékenységből, vagy az élőhelyek átalakulásából fakadó nehézségekkel kell megküzdeni.

Hozzászólás a cikkhez