Aktuális cikkek

Utalják az agrármilliárdokat

Huszonöt milliárd forintos válságkezelő támogatási programot készített a koronavírus gazdasági hatásainak ellensúlyozása érdekében az Agrárminisztérium.

Nagy István agrárminiszter közölte, hogy az első körben 1261 vállalkozás részére 6,2 milliárd forint támogatást folyósított a Kincstár, a fennmaradó kifizetéseket folyamatosan utalják. A Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként kidolgozott Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program célja Magyarország élelmiszerellátási biztonságának fenntartása és termelési kapacitásainak megerősítése, ezzel pedig a munkahelyek védelme. A válságkezelő támogatások népszerűnek bizonyultak a miniszter szerint, a tizenkét meghirdetett intézkedésre összesen több mint 35 ezer kérelem érkezett.

A kérelmek elbírálását követően a Magyar Államkincstár meg is kezdte a támogatások kifizetését, ennek eredményeként az élelmiszer-feldolgozással foglalkozó vállalkozások számára a tervezett időpont előtt, már 2020. szeptember 25-én megkezdődött a megítélt összegek folyósítása. Az első körben 1261 vállalkozás részére 6,2 milliárd forint kifizetése megtörtént.

A kérelmek benyújtásának második köre szeptember 14-én zárult: 187 élelmiszer-feldolgozó vállalkozás 500 millió forint támogatást igényelt. A kérelmek feldolgozását követően kezdődnek majd meg a kifizetések.

Megkezdődött a támogatások folyósítása a juhágazatban is: 2020. szeptember 25-én mintegy 5400 anyajuhtartó részére 833 millió forint támogatást utaltak át. Az anyajuhtartók részéről beérkezett kérelmek elbírálását követően a Kincstár folyamatosan teljesíti a további kifizetéseket is.

Korábban a kertészeti tevékenységet végző gazdálkodók, a méhészek és a tejhasznú tehéntartó gazdálkodók számára összesen 3,12 milliárd forint támogatást fizetett ki a Kincstár.

Hozzászólás a cikkhez