Aktuális cikkek

Milliárdos támogatások az élelmiszeriparban

Már több mint 2600 milliárd forint értékben 22 ezer vállalkozás támogatásáról született döntés a Gazdaságvédelmi és Innovációs Operatív Program pályázati felhívásain. A gazdaságvédelmi célokra átcsoportosított uniós forrásokból 60 milliárd forintnyi fejlesztési támogatás már eljutott a vállalkozásokhoz.

Mindezt Varga Mihály pénzügyminiszter mondta el azon az ünnepségen, melyen öt élelmiszeripari kis- és középvállalkozás támogatási szerződését írták alá.

A kormány részéről minden magyar beruházást támogatni kívánunk, legyen szó kisvállalkozásról, középvállalatról vagy éppen nagyvállalatról – jelentette ki Varga Mihály, aki kijelentette: a GINOP legfontosabb célja a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása, a foglalkoztatás bővítése, a vállalkozások exportképességének növelése, mert ezek adják a gazdaság gerincét. A kormány célja – mondta –, hogy a járvány második hulláma alatt fenntartsa a magyar gazdaság működését, ezért olyan politika kialakítására van szükség, amely az emberi élet védelme mellett megóvja és újrateremti a gazdasági kapacitásokat. Ennek egyik eszköze a Gazdaságvédelmi Akcióterv, amelyben szerepelnek azok az uniós fejlesztési források is, amelyeket gazdaságvédelmi célokra csoportosított át a kormány. Ennek jegyében a vállalatok fejlődését, az ott dolgozók munkahelyének biztonságát jelentő beruházások jelentős súllyal bírnak a gazdaságvédelemben is.

A pénzügyminiszter közlése szerint az öt kis- és középvállalkozás összesen több mint 500 millió forint értékű fejlesztéséhez a kormány 280 millió forintot meghaladó uniós forrással járult hozzá. Közös érdek a hazai termelők és feldolgozók támogatása –tette hozzá –, ugyanis a magyar termékek vásárlása a hazai gazdaságot erősíti, magyar munkahelyeket véd meg, és a magyar családok megélhetését biztosítja.

A pályázat keretében az édesipari U és U Kft. 166 millió forint értékű fejlesztéséhez több mint 90 millió forintos támogatást nyert el, a TUTTI Kft. 120 millió forintos beruházás révén új eszközök beszerzésével növeli termelését, amelyhez a kormány 84 millió forint támogatással járult hozzá. A Panyolai Szilvórium munkahelyteremtő beruházást tervez 56 millió forint értékben, 41 millió forintos támogatással. A Csabai Szalámi Kft.  több mint 20 millió forint értékű kapacitásbővítő beruházáshoz 14 millió forint forrásra pályázott sikeresen. A Balogh Tészta Kft. termékfejlesztést tervez 138 millió forint értékben, amelyhez 52 millió forintos segítséget jelent a pályázati támogatás.

Hozzászólás a cikkhez