Aktuális cikkek

A baromfihús perspektivikus termék

860 millió forintból hozott létre baromfitartó telepet Izsákon az Innosped Kft. A létesítmény éves szinten 420 ezer baromfi tartását teszi lehetővé. Az átadó ünnepségen elhangzott: a baromfihús Magyarország harmadik legfontosabb agrár exportcikkévé vált.

A vidékfejlesztési program pályázati támogatásából megvalósuló beruházás 500 millió forint támogatási összegből, 250 millió forint hitelből és 110 millió forint önerőből készült el. A három, egyenként 1200 négyzetméteres, együtt 70 ezer baromfihízlalására alkalmas épületet a legkorszerűbb automata etető-, itató-, valamint fűtés- és hűtéstechnológia rendszerekkel szerelték fel.

Az ünnepélyes átadáson Feldmann Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára ismertette: az elmúlt 10 évben 65 százalékkal nőtt a mezőgazdaság termelése, a baromfihús pedig lényegében Magyarország harmadik legfontosabb agrár exportcikkévé, és a járványok ellenére az egyik legperspektivikusabb termékévé vált.

A jó szakembereknek, a jó genetikai potenciálnak, a jó fajtaszerkezetnek és a jó takarmányozási háttérnek köszönhetően minden adott a jó minőségű baromfihús előállításához, ezért az ágazatban a következő időszakban ötszázalékos termelésnövekedés várható az államtitkár szerint. Ennek megvalósulásához azonban fejlesztések szükségesek. A mostani közös agrárpolitika ciklusában már több mint 730 milliárd forint összegű beruházási támogatást ítéltek meg, amelyből 30 milliárd forintot 200 vállalkozás baromfitartó telepek fejlesztésére, megújítására fordíthatott.

A piac hullámzása természetes, a koronavírus-járvány hatással volt a baromfiszektorra is, ebben pedig „gyógyírt jelenthetett”, hogy a mezőgazdasági termelők 25 milliárd forint összegű válságkezelő csomagjából 3 milliárd forintot kifejezetten baromfitartó vállalkozások számára különítettek el. A keretből már több mint 1400 olyan baromfitartó vállalkozás jutott segítséghez, amelyeknek az elmúlt időszakban nehézségei adódtak – Feldmann Zsolt.

Hozzászólás a cikkhez