Aktuális cikkek

Több, de kisebb körte termett – világkörkép

Szakmai előrejelzések szerint 12 százalékkal több körtetermésre számíthatunk, méretük azonban valamivel kisebb a korábbi évek átlagához viszonyítva, „köszönhetően” a tavaszi fagyoknak, majd az esőnek és jégesőnek.

Összességében elmondható, stabil, kiegyensúlyozott piac várható nem csak Európában, hanem világszinten is.

Egy ágazati körkép szerint Hollandiában stabilizálódik a piac, a mennyiség összhangban van a korábbi becsléssel, a méretek azonban nagyobbak, különösen azon tételek esetében, amiket az augusztus 31-ei héten szedtek. Egyelőre keresleti piac van, és az értékesítési árak folyamatosan esnek; ennek ellenére a kereskedők arra számítanak, hogy a helyzet hamarosan stabilizálódik.

Belgiumban a koronavírus elleni intézkedéseket betartva minden zökkenőmentesen zajlott, sikerült időben betakarítani a termést. A tavalyihoz képest nőtt a betakarított mennyiség, méretben inkább kisebb gyümölcsökkel rendelkeznek, de a minőséggel nagyon elégedettek: a körték kemények és a sok napsütésnek köszönhetően kimondottan édesek. Egyelőre keresleti piac van.

Bár az idei olaszországi körte-hiány nem volt olyan súlyos, mint az előző évben, de így is számos – belga és holland – körtével teli kamion indulhatott meg Délkelet-Európába.

Olasz körték dominálnak jelenleg a német piacon, ezeken túl Törökország és Spanyolország a két nagy beszállító. Az import mellett jelentősen növekszik a hazai, azaz a német körték kereslete és kínálata. Érdekesség, hogy a német termesztésben kiemelkedik a Xenia (’Nojabraskaja’) fajta, ami a Boden-tó térségében teret hódít. Míg 2018-ban mintegy 1400 tonnát takarítottak be, 2019-ben a teljes betakarítási mennyiség elérte a 2500 tonnát. A cél, hogy néhány éven belül körülbelül 5000 tonna regionális gyümölcsöt tudjanak betakarítani és értékesíteni.

Olaszország várhatóan kevesebb körtét fog betakarítani, mint egy átlagos évben. A termésmennyiség visszaesése a tavaszi fagyoknak és az alternáriás betegségnek tulajdonítható, de szerencsére az ázsiai márványpoloska idén kevesebb kárt okozott. Az ökológiai termelés az utóbbi években sokat fejlődött, az olasz statisztikai adatok szerint jelenleg az össz-olasz termésmennyiség 5-6 százalékát, vagyis mintegy 40 ezer tonnát teszi ki, egynegyedét exportálják.

Spanyolországban nagyobb az igény a csomagolt körte iránt. Itt a szezon a tavalyival nagyjából egy időben kezdődött. A tavasszal regisztrált heves esőzések miatt az idei termésmennyiség a fajtától és a termőterülettől függően kb. 4-5%-kal csökken. Jelenleg nagyobb a kereslet a vártnál, és a kereskedők abban bíznak, hogy szeptember harmadik hetétől ez csak növekedni fog, amikor a csonthéjasok szezonja nagyjából véget ér. Szembetűnő a koronavírus-járvány hatása a spanyolországi körtefogyasztásra. A leállás óta a körte fogyasztása jelentősen megnőtt, különösen a csomagolt körte esetében.

Európából kitekintve kiderült, hogy Dél-Afrikában ígéretes szezont várnak, bár késhet a szezon. A piacon most elsősorban n korai piros körtéket igénylik. A dél-afrikai körte kb. 40%-át exportálják, a fennmaradó 60%-ot a feldolgozóipar veszi fel, melyből főként szárított gyümölcsök, aszalványok és konzervipari termékek, befőttek készülnek.

Kínában kevesebb termés és nyugodt a piac, a gyümölcs nagy részét már betakarították és betárolták. Az időjárási körülmények nem voltak kedvezőek, és ennek következtében több fajta esetében is terméskieséssel számolnak. Ami a belföldi értékesítést illeti, az alacsonyabb volumen miatt a felvásárlási ár magasabb, mint a korábbi években, így a kiskereskedelmi ár is emelkedett. A fogyasztás azonban alacsonyabb a szokásosnál, ezért a helyi piacon az értékesítés lassabb. Általában a mennyiség csökkentése nem okozott hiányt, ezért a piac viszonylag nyugodt. Ami az exportot illeti, az értékesített volumen fokozatosan visszatér a normális szintre. Ez az első év, amikor a kínai körtét Brazíliába is exportálják. Tervezték a körte-export bővítését, de a koronavírus megnehezítette a kapcsolatfelvételeket, így egyelőre elhalasztották az exporttárgyalásokat.

Az Egyesült Államokban növekszik a bio körte kínálata. A gyümölcsök méreteire nincs panasz, és látszólag sok gyümölcs van a fákon, a kereslet stabil. Növekszik az ökológiai gazdálkodásból származó, azaz a bio körte aránya. A koronavírus miatt nagyobb az igény a csomagolt körtére, de gyorsan alkalmazkodtak a helyzethez: az elérhető kínálat 25%-a már csomagolva kerül a polcokra. A szüret a szokásosnál egy héttel később kezdődött. A termésmennyiség valamivel kisebb, ami magasabb árakat eredményezhet.

Ausztráliában először termesztettek új körtefajtát, hiszen a termelők elkezdték ültetni az első QTee körtefákat, amely egy új aromás vörös körte. Ez a fajta eredetileg Norvégiából származik. Ausztrália teljes körtetermelése kissé csökkent, így az exporté is. Új-Zéland (26%) és Indonézia (17%) volt a legnagyobb exportpiacuk. Az áruforgalmazásból az is jól látszik, hogy átlagosan a teljes termelésük 34%-a feldolgozásra kerül.

A világpiaci körkép az országokra jellemző fajtákkal itt olvasható: https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/102532-a-globalis-kortepiac-attekintese

Hozzászólás a cikkhez