Aktuális cikkek

A legfontosabb cél a jövedelmezőség fenntartása

Isterra őszi búzák – A termőképesség és minőség összhangja.

A szélsőséges időjárás és a folyamatosan változó szabályozások új kihívások elé állítják a nemesítőket és a termelőket is. Gyakran elhangzó cél, hogy csökkenteni kell a növényvédőszer és akár a műtrágya felhasználást is, ezzel elősegítve a kisebb környezetterhelést. Ezért az új, korszerű fajtáknál a magas termőképesség mellett a stressztűrésre még nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Az Isterra fajtái ellenállóak, a jó víz és tápanyag hasznosító képességük miatt alkalmasak arra, hogy korszerű technológiával sikeres és jövedelmező legyen a termesztésük.

A nagy termőképességet és a minőségetnagyon nehéz egy fajtában ötvözni. Az Isterra több olyan őszi búzát is regisztrált, melyek terméseredményükkel és minőségükkel méltán vívtak ki komoly népszerűséget. Korai érésű, díjnyertes fajtánk a Basilio, mely Magyarország egyik feltörekvő őszi búzája. A Basilio a GOSZ-VSZT kísérleteiben a korai csoportban évek óta a legnagyobb termést adó fajtabúza. Alacsony szárának, kiváló állóképességének köszönhetően a magasabb tápanyag dózisok ellenére sem dől meg, ezzel biztosítva a kiemelkedő termést.  

Minden termelő ismeri legsikeresebb és egyben a legnagyobb területen termesztett fajtánkat a Cellule-t. Az országos sikerének titka, hogy kiválóan hasznosítja a talaj víz és tápanyag készletét. Az aszályos években is kiválóan teljesít. Ez a búza jelenleg a második legnagyobb mennyiségben fémzárolt fajta hazánkban.

Balra Cellule, jobbra Basilio

 A Complice még csak harmadik évben van a köztermesztésben, de forgalma dinamikusan növekszik. Ez a korai fajta kiváló tavalyi eredményeinek köszönheti a sikerét. Bokrosodása és télállósága is átlag feletti. Rezisztenciájának is köszönhetően évről évre kiszámíthatóan magas termést produkál.

Először került a kínálatunkba 2019. őszén a Concret középérésű búzánk, ami eltérő körülmények között is csúcstermésre képes. Intenzív technológia mellett sem dől meg, egészséges levélzete révén a tápanyagok beépülése intenzív, amit magas ezerszem tömeggel és rekordterméssel hálál meg.

A Mutic középkései, kínálatunk egyetlen tar kalászú fajtája.Intenzív búza, a magasabb tápanyagszintet komoly terméssel hálálja meg. Ebben az évben a későn érkezett csapadék még jelentős termésnövekedést eredményezhet ennél a fajtánál.

Az Euclide a megbízhatóságát közel egy évtizede bizonyítja. Középérésű, kiválóan alkalmazkodik az eltérő körülményekhez. Másodvirágzását éli Németországban, de a Közép-Kelet Európai régióban is újra növekszik a forgalma.

Újdonságokban is bővelkedik az idei kínálatunk. 2020 őszén négy új őszi búza fajtát próbálhatnak ki partnereink. A NÉBIH friss elismerései közül kiemelkedett a Frenetic, ami a termés és minőség tökéletes kombinációja. Minősítésekor a szemtermése a standard fajták átlagát 11,3 %-kal múlta felül korai, átlag feletti bokrosodással.

A 2020. év újdonságai között szerepel három, nagy termőképességű búza is. Az Ortolan, mely kimagasló genetikai termőképességet produkál intenzív és extenzív viszonyok között egyaránt. A Winner középérésű fajta, a 2019. évi kísérletekben termése több helyen meghaladta a 11 t/ha-t, mindez kiváló állóképességgel és télállósággal párosult. Szintén új a Providence korai őszi búza, mellyel malmi minőség és 10 t/ha termés a kitűzendő cél.

Az új fajták sikerében nagy szerepe van a Füzesabonyban található nemesítő állomásnak. Fajtáink egyik legnagyobb előnye, hogy Magyarországon teszteljük, illetve nemesítjük azokat. Ez lehetőséget ad arra, hogy a hazai környezeti és talaj adottságoknak, valamint termelői elvárásoknak leginkább megfelelő búzákat állítsunk elő. A fajtaválasztás és technológia egészséges kompromisszuma szükséges ahhoz, hogy az időjárási anomáliák ellenére, az időnként csökkenő termésátlagok mellett a termelésünk jövedelmezősége mégis megmaradjon.

Hozzászólás a cikkhez