Aktuális cikkek

Sokoldalú tápanyag a vinasz

A mezőgazdasági minőségi termékek előállításához szükséges, hogy a talaj tápanyag szolgáltató képességét az adott növénykultúra igényeihez igazodva biztosítsuk.

A földnek legalább azt vissza kell adni, amit a növény kivett belőle. – W. Lewiciki

A cukorrépából a cukorgyárak a szacharózt (kristálycukrot) állítják elő. A szeszgyártás során visszamaradó termék a vinasz. A gyártási technológiákat figyelembe véve érthető, hogy a vinasz a cukorrépa számos eredetileg is benne lévő komponensét tartalmazza koncentráltan.

Fizikai és kémiai jellemzők

A vinasz barnás színű, jellegzetes szagú, gyengén savas kémhatású anyag, melynek összetevői a következők:
– szárazanyag-tartalom 40 tömeg %
– nyersfehérje-tartalom 25-30 tömeg %
– szervetlen anyag kb. 50%
– szerves anyag kb. 50%

A vinasz pH-ja az 5,9-5,4 tartományban változik. A N-tartalma 4,0 m% körüli. A magas N-tartalom lehetővé teszi, hogy kedvező nitrogénforrást biztosítson a növény számára. A nitrogén-tartalmú vegyületei közül jelentős mennyiségben találhatók aminosavak. Ezen aminosavak nagy része a fémeket komplex formában tartalmazza, ezért kiváló növényi tápanyagként hasznosulnak az aszparaginsav és a glutaninsav kiemelt mennyiségben található.

Vinasz a szántóföldi gazdálkodásban

Közvetlenül aratás után célszerű kijuttatni a talajra. A szármaradványra, tarlóra történő kijuttatáskor előny, hogy a mikroorganizmusoknak is jó táptalajt biztosít, így a lebontást segíti. Közvetlenül a talajba történő vinasz bejuttatás után már néhány óra múltán a mikroorganizmus-populáció megsokszorozódik, az átalakító tevékenységük megnő. A gyors mikroorganizmus szaporodáshoz kiváló tápanyag, a szénhidráttartalma biztosítja az aminosavak gyors beépülését. A vinasz nitrogénjének nagy hányada baktériumfehérjévé alakul. Így nitrogénjének nagy része a feltalajban marad, szolgálja a növényzet jó nitrogénellátását. Az eredményes vinaszos kezelés hozamnövekedésben és minőségjavulásban mutatkozik.

A vinasz az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett készítmények listájában szerepel. A lista megtalálható a Biokontroll Hungária Kht. kiadványában, mely összhangban van az EU által kiadott biotermesztésben engedélyezett készítmények listájával.

Forgalmazza: Argos Feed Group Zrt.
Hadházy Péter • Értékesítési és Marketing igazgató • +36 70 938 1511
Varga Miklós • Észak-Dunántúl • +36 70 9400 258
Kiss Csaba • Dél-Dunántúl • + 36 70 9400 272
Szabó Tibor • Észak- és Délkelet-Magyarország • +36 70 3331 804
Bereczki Csaba • Szabolcs-Szatmár-Bereg • +36 70 9381 510

Hozzászólás a cikkhez