Aktuális cikkek

A fagyok a méhészeteknek is károkat okoztak

A fagyos tavasz nemcsak a gyümölcstermelőknek, de a méhészeknek is jelentős kárt okozott, elvette az éves méztermés jelentős részét.

Az előzetes becslések szerint több mint 80 százalékos az elfagyás az akácosokban. A méhészek bevételének nagy részét a legkeresettebb akácméz teszi ki, ezért minden hazai méhészt érzékenyen érint, ha nincs belőle megfelelő mennyiségű az adott évben. A fagyok okozta károk azonban csak akkor derülnek ki valójában, amikor hordóba kerül a méz.

A fagykárok mellett számos egyéb probléma keseríti meg a méhészek munkáját. Így például a tavalyi nagyon alacsony napraforgó-felvásárlási ár miatt idén kevesebb napraforgót vetettek a gazdák. Ez előrevetíti azt is, hogy ínségesebb lesz a virágzás is. Komoly problémát jelent az aszály is, mert a csapadékhiány miatt a repce is nagyon visszafogottan mézel, a jelenleg is virágzó repcetáblák kevés nektárt adnak. Egyelőre nem tudják megjósolni, hogy melyik növény lesz az, amelyik segít abban, hogy az év valamilyen eredményt hozzon a méhészeknek. Az egyéb korán virágzó növények, mint a meggy, nem adnak jelentős mennyiségű nektárt, kevés méhésznek biztosít pergethető mennyiséget.

Sajnos egyre gyakoribb a méhpusztulás is. A méh és egyéb porzó rovarok pusztulásának számos oka van. A vegyszeres növényvédelem, a betegségek, a klímaváltozás, vagyis az időjárás szélsőséges kilengései nagyban befolyásolják a méhek elhullását. Attól azonban még messze vagyunk, hogy kézzel kelljen beporozni a növényeket, mint Kínában. Már csak azért is, mert európai viszonylatban hazánkban a legnagyobb a méhsűrűség.

Ez azt is jelenti, hogy túlzsúfoltak a hazai méhlegelők, ami nem előnyös az ágazatra nézve. A zsúfoltság elősegíti a méhbetegségek terjedését, a hozam csökkenését, illetve a szakma felhígulását is. Remélhetőleg a nehézségek ellenére sem lesz jelentős mézáremelkedés. A méz árát számos tényező befolyásolja, ugyanakkor egy kompromisszum eredménye. Mert hiába szeretne a méhész árat emelni, ha nem lesz, aki megvegye.

Hozzászólás a cikkhez