Aktuális cikkek

A Magyar Államkincstár felgyorsítja a kifizetéseket

A megszokottnál előbb megkaphatják a gazdálkodók az idei mezőgazdasági támogatásokat. Nagy István agrárminiszter közölte: a Magyar Államkincstár (MÁK) a következő három hónapban mintegy 122 milliárd forintot utal át a termelőknek.

A cél, hogy a gyorsított kifizetésekkel hozzájáruljanak a koronavírus-járvány okozta ágazati károk enyhítéséhez. A kincstár a területalapú közvetlen támogatások és az átmeneti nemzeti támogatások révén eddig összesen 347 milliárd forint jogos támogatást utalt át az érintetteknek.

A MÁK a szükséges kontrollfolyamatok lezárását köve­tően már megkezdte a Vidékfejlesztési programhoz kötődő jogcímek – mint például az agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodást segítő támogatás – kifizetését. Április elejétől pedig a közvetlen támogatásokra vonatkozó utalásokra is sor került.

Feldman Zsolt az uniós agrárminiszterek videókonferenciáján azt a javaslatot tette, hogy az idén a korábbi, október 16-i dátum előtt megkaphassák a jövő évi támogatási előlegeket, ha lehet, a szokásosnál magasabb összegben.

Az államtitkár szerint ez kiemelten fontos a likviditás fenntartásához. Emellett a támogatások kifizetésének feltételeit is hozzá kell igazítani a rendkívüli helyzethez, ezért lazítani kell az ellenőrzések szabályain. – Sem a gazdáktól, sem az agrárigazgatástól nem várható el a jelenlegi helyzetben, hogy a megszokott rendben kerüljön sor az ellenőrzésekre – fogalmazott.

Hozzászólás a cikkhez