Aktuális cikkek

Kihívások a gyümölcstermesztők előtt az elkövetkező hónapokban

Az elmúlt időszakban, a világban olyan folyamatok játszódtak le, ami a felelős gazdálkodókat a megszokott termelési folyamataik újragondolására késztette. Az áru szabad mozgásában bekövetkezett kedvezőtlen folyamatok az input anyagok beszerzésében nagy feladat elé állítják mind a kereskedőket, mind a termelőket. Az Unión belüli termelő vállalatoknál a harmadik országokból érkező alapanyagok hiánya kihat a késztermék előállítására, de számítanunk kell a közeljövőben az EU tagországok közötti árufuvarozási gondokra is. A szűkös források elosztásánál előnyt fognak élvezni a saját országbeli termelők, gyártók. A beszerzéseknél előtérben kell helyezni az itthon előállított termékeket, mivel ezek beszerzése akadályoztatás esetén is gördülékenyebb, kiszámíthatóbb. Ezért is érdemes a hazai fejlesztésű és gyártású növényvédelmi hatásokkal is rendelkező növénykondícionáló anyagot a Flavo Plant-ot alkalmazni.

Flavo Plant termékből jelenleg megfelelő mennyiségű raktárkészlettel rendelkezünk a növényvédelmi szezon felére és további gyártáshoz szükséges alapanyagaink is rendelkezésre állnak. Nemzetközi tapasztalatok alapján azt valószínűsítjük, hogy a cikk megírásakor (2020.03.20) még nem ismert tevékenység korlátozások esetén is biztosítja a hatóság az élelmiszerlánc részének tekinthető növénytermesztési és állattenyésztési input anyagok kiszolgálását. COVID-19 higiéniai szabályzatunk tartalmazza, hogy a kiszállítások folyamatában is minimalizáljuk a fertőzési veszélyt. 

Flavo Plant termékünk általános és speciális tulajdonságairól kollégáink részletes tájékoztatást adnak, segítenek a rendelkezésre álló készítmények figyelembe vételével a növényvédelmi technológia módosításában is. Törekszünk az infokommunikációs csatornákon keresztüli szaktanácsadás biztosításában, de rendkívüli esetben a személyes szemlézést sem utasítjuk el a járványügyi szabályok betartása mellett. 

A Flavo Plant, használat gyümölcsösökben. Fokozza az egyéb készítmények és lombtrágyák hatékonyságát. Használata esetén tapadásfokozó készítmények alkalmazására nincs szükség. Flavo Plant korlátozás nélkül minden kultúrában és fenofázisban használható! Készítmény komponensei miatt munkaegészségügyi és élelmezésügyi várakozási idő nincs! Termésérési és szedési időszakban használható. Ökológia termesztésben is használható, alternatíva nélküli készítmény!

Almatermésű gyümölcsökben tartós védelmet nyújt a lisztharmat és tűzelhalás fertőzésekkel szembe. Önálló használatával megelőzhető, illetve lisztharmat esetén a már kialakult fertőzés megszüntethető (eradikáció). Erőteljes viasz kontamináció és a stabil hatóanyagok miatt a tartamhatás 2–3 hét. Kíméletes felületi védelem virágzás időszakában is. Virágzáskori kijuttatása – a nem specifikus antioxidáns hatás miatt – segíti a kötődést. Alternancia esetén kihagyó évben, a rákötődés és a termés fokozásával érdemben segíti a generatív-vegetatív egyensúly kialakulását. Használatával fokozható a lombon keresztüli növénytáplálás, továbbá szerkombináció esetén a partner hatóanyagok hatékonysága. Egyszerű réztartalmú hatóanyaggal kombinálva alkalmazhatjuk varasodás ellen, csökkentett részdózissal is! Egy vegetációs ciklus alatt a kezelések maximális száma: 6. A kezelések között legalább 14 napnak el kell telnie, a viaszréteg megfelelő regenerálódása miatt A vegetáció során bekövetkező mechanikai sérülések (jégverés, homokverés, stb.) esetén, illetve fitotechnikai műveleteket követően azonnali eseti kezelés ajánlott a fertőzési kapuk lezárása és stressz csökkentés céljából 1 l/ha dózissal. 

Csonthéjasokban szintén tartós kontakt védelem az ektoparazita levélbetegségekkel (Sztigmina, Apignomonia, Blumeriella, Polisztigma és a Tranzschelia) és a gyümölcskárósító (Glöosporium és Monília) fertőzésekkel szembe. Erőteljes viasz kontamináció és a stabil hatóanyagok miatt a tartamhatás 2–3 hét. Kíméletes felületi védelem virágzás időszakában is. Virágzáskori kijuttatása – a nem specifikus antioxidáns hatás miatt – segíti a kötődést. Növeli a gyümölcsök átmérőjét és a termésmennyiséget. Közvetlenül betakarítás előtt elvégzett kezeléssel egyszerre, gondoskodhatunk a gyümölcs tárolhatóságának illetve pultállóságának fokozásáról és a postharvest lombvédelemről is. A növény metabolitikus teljesítményét segítő (nem pedig fékező) biológiai védelem mérésekkel igazoltan növeli a termés beltartalmát, cukor és sav szintjét. Gátolja az aromaanyagok, észterek oxidációját. Elősegítve ezzel prémium minőségű friss étkezési konzerv- és szeszipari alapanyagok előállítását.

 • Dankó Róbert
  • okl. növényvédelmi agrármérnök
  • robert@arravis.hu • +36302287435 
 • Gombos Gergely
  • kertészmérnök
  • gergo@arravis.hu • +36307855276
 • Szőke Tamás
  • okl. agrármérnök
  • tamas@arravis.hu • +36309449552

Hozzászólás a cikkhez